Evangeliet til jødene
Profetordet til menighetene

14 år gammel palestinsk jente solgt og tvangsgiftet av voldelig far - søkte og fikk hjelp hos israelsk politi.

Miff/Geir Knutsen 2017.10.09

En 14 år gammel muslimsk jente fra Hebron kontaktet i forrige uke det israelske grensepolitiet ved inngangen til Patriarkenes grav i Hebron og ba om beskyttelse.

Årsaken var at hun ønsket å komme seg vekk både fra sin egen far og fra ektemannen. Faren skal tidligere i år ha solgt og tvangsgiftet henne for rundt 23.000 kroner (10.000 shekel) til en 35 år gammel beduin fra landsbyen Shaqib-al-Salam, sør for Beersheba i det sørlige Israel.

Etter bryllupet i februar bodde hun sammen med ektemannen, men etter å ha blitt fysisk og psykisk mishandlet rømte hun for rundt én måned siden tilbake til familien i hjembyen Hebron på Vestbredden.

Men heller ikke der var hun trygg. På grunn av farens dårlige behandling valgte hun i forrige uke å rømme enda en gang og søke hjelp fra Israel.

Det var den hebraiske utgaven av Ha’aretz som først skrev om saken onsdag morgen 4. oktober. Den ble også publisert i engelsk versjon av Ha’aretz, i24NEWS og The Jewish Press, og på hebraisk hos Yedioth Ahronoth.

Grensepolitiet behandlet saken som et humanitært nødstilfelle. 14-åringen ble først overlevert til IDFs siviladministrasjon. Deretter fikk hun hjelp fra Israels sosialtjeneste og tildelt plass på et krisesenter i Nord-Israel før den jødiske helligdagen Yom Kippur startet fredag 29. september.

Ifølge sosialtjenesten skal hun ha vært i livsfare. Nå undersøker de hvilke tiltak som best kan gi henne beskyttelse.

Det israelske justisdepartementets avdeling for bekjempelse av menneskehandel vil også vurdere om hun kan få status som offer for menneskehandel.

Ektemannen ble arrestert av israelsk politi på tirsdag og sitter i varetekt siktet for blant annet voldtekt og fysisk og psykisk mishandling.
Advokat Nachmi Feinblat, som representerer jentas israelske slektninger i den israelsk-arabiske landsbyen Fureidis, som ligger ved Middelhavet sør for Haifa, fortalte at han har sendt en søknad om overtakelse av omsorgen til det israelske justisdepartementet og IDFs siviladministrasjon. I brevet ber advokaten om at myndighetene vurderer muligheten for at hun kan bo hos velstående slektninger i Israel. Jentas storfamilie i Hebron har også tilbudt å oppfostre henne.