Evangeliet til jødene
Profetordet til menighetene

75 ÅR SIDEN BEFRIELSEN AV AUSCHWITZ-LEIREN

Statsoverhoder på lang, lang rekke..
49 statsledere i Jerusalem for å markere 75 år siden befrielsen av Auschwitz-leiren.
 

Av Odd Sverre Hove
 
Denne uken er det internasjonale statsbesøk som totalt dominerer nyhetsbildet i Jerusalem. Israels hovedstad har statsbesøk fra hele 49 internasjonale statsoverhoder på en gang.
Onsdag kveld var gjestene samlet i bankettsalen i boligen til den israelske presidenten, Reuven Rivlin. Og torsdag markerer de internasjonale gjestene, sammen med Israels egne ledere, at det er 75 år siden den nazi-tyske tilintetgjørelses-leiren Auschwitz ble befridd.
 
Mange kongelige
Mens kronprins Haakon Magnus er det offisielle Norges utsending til minnemarkeringen i Jerusalem, har britene sendt prins Charles. Spania har sendt kong Felipe VI og Nederland har sendt kong Willem-Alexander.
Men selv om det rikholdige kongelige innslaget på den selebre gjestelisten i høy grad sjarmerer mange israelere, er mediene i Israel vel så opptatt av de mer politiske statsoverhodene, så som Russlands president Vladimir Putin, USAs visepresident Mike Pence, Frankrikes president Emanuel Makron og en hærskare med andre statsoverhoder.
Det er en stiftelse som offisielt heter World Holocaust Forum, som står for arrangementet. Stiftelsen ledes av Mosje Kantor, og det er også han som har greid å få alle disse 49 selebre gjestene til Jerusalem på en gang.
 
«Husk Holocaust! Bekjemp antisemittisme»
Selve ordet «holocaust» kommer fra latin og er tatt opp i engelsk og flere andre språk. Ordet betyr «brennoffer. Det brukes i den latinske Bibelen i forskriftene om brennofferet på det brennoffer-alteret i det gamle Israel. Derfra er ordet blitt overført til å brukes som navn på det som skjedde i de nazi-tyske tilintetgjørelses-leirene. Og da var det ikke offerdyr som ble brent som brennoffer, men det var levende mennesker, etniske jøder. De nazistiske jødehaterne brente dem levende. Eller gasset dem til døde.
Auschwitz er den mest beryktede av disse tyske tilintetgjørelsesleirene. Og minnemarkeringen denne uken om de alliertes befrielse av Auschwitz for 75 år siden – finner sted under mottoet «Husk Holocaust! Bekjemp antisemittismen!» Det er dette mottoet alle de deltagende 49 statsoverhodene er kommet for å markere støtte til. Støtten markerer de ikke minst fordi det i nyere tid er blomstret opp på nytt en rystende lang rekke episoder preget av nytt jødehat.
 
Konge siterte Maimonides
Under banketten for de 49 statsoverhodene i det israelske president-palasset var det Spanias kong Felipe VI som hilste vertskapet på vegne av gjestene. Den spanske kongen valgte å markere front mot vår tids antisemittisme ved å sitere den spansk-jødiske Bibel-læreren og filosofen Moses Maimonides (som mange jøder pleier å kalla Rambam).
– Maimonides ble født i Cordoba i hjemlandet mitt Spania, sa kong Felipe. – Han levde i det tolvte århundret. Og han skrev at all ondskap springer ut av dyp uvitenhet.  Og kongen fortsatte slik:
– Det fins ikke noen verre type uvitenhet enn den som består i å ikke vite noe så enkelt som at alle kvinner og menn er skapt like og like verdige.
 
Bedre tid til samtaler
For fire år siden opplevde Israels hovedstad Jerusalem å få ta imot noe bortimot like mange internasjonale gjester på en gang. Det skjedde i forbindelse med begravelsen til Israels forrige president, Simon Peres. Også den gangen foregikk det nok en god del politiske forhandlings-møter i kulissene under begravelsen.
Men denne ukens minnemarkering for befrielsen av Auschwitz for 75 år siden byr likevel på temmelig mange flere muligheter til politiske samtaler og forhandlingsmøter mellom statsoverhodene.
 
Netanjahus hoved-budskap
Israels statsminister Benjamin Netanyahu har individuelle velkomstmøter med hver av de 49 statsoverhodene. Ved noen av disse møtene forteller israelsk presse at det helt sikkert kommer til å foregå betydningsfulle forhandlinger.
Men i en sak har statsminister Netanyahu et felles budskap til alle gjestene. Det handler om å bevisstgjøre dem på hvor farlig den iranske atombombe-trusselen er og dessuten hvor farlig den Iran-støttede terrorismen er for både Israel selv og Israels sunni-arabiske naboland.
 
Putin-Netanyahu møte om ryggsekk-turist
Stor interesse knytter det seg til møtet torsdag 23 september mellom Putin og Netanyahu. For i et fengsel i Moskva sitter det for tiden en israelsk fange som Netanyahu har satset mye på å få Putin til å sette fri.
Fangen er en 27 år israelsk kvinne som i fjor vår var ryggsekk-turist i India i noen uker. På veien hjem i april 2019 mellomlandet kvinnens fly i Moskva. Og da fant russisk politi at det lå ti gram marihuana i kvinnens ryggsekk. Den russiske domstolen dømte henne deretter til fengsel i 7 1/2 år.
Men folk i Israel er overbevist om at kvinnen er uskyldig og at noen andre må ha lagt den lille pakken med narkotika i ryggsekken hennes uten at hun selv visste om det.
De siste dagene har det tydeligvis vært typiske gi-og-ta-forhandlinger mellom Putins folk og Netanyahus folk. Og torsdag morgen tydet alle indikasjonene på at Putin og Netanyahu ville bli enige om en eller annen løsning som setter den unge israelske kvinnen fri.
 
Stormfullt rundt Makron
Litt mer stormfullt utviklet Israels forhold til den franske presidenten seg på onsdag. Emanuel Makron fikk mye applaus under banketter hos president Rivlin, fordi Frankrike nylig har vedtatt å definere anti-sionisme som en variant av anti-semittismen.
Men før det skulle Makron besøke St. Anne-katedralen i Jerusalem. Frankrike regner den som fransk diplomatisk territorium. Da satte Makron i gang med å skjelle ut de israelske sikkerhetsfolkene fra Shin Bet, som hadde til oppgave å beskytte ham mot terrorister. Makron ville nekte vaktene adgang til katedralen.
Israel svarte straks etterpå på Makrons utbrudd med å be ham etterforske skikkelig et fransk drap på en jødisk kvinne og dessuten kreve utlevert en fransk-arabisk morder som for tiden gjemmer seg hos selvstyre-myndigheten i Ramallah. Slik besvarte Israel diplomatisk episode med diplomatisk episode.
Makron selv glattet etterpå over det lille sammenstøtet ved å snappe kameraet fra en pressefotograf og late som han knipset en serie bilder av Israels president, en spøk som presidenten selv straks var med på.
 
Møter USA i ambassaden
Adskillig interesse knytter seg ellers til møtet i dag mellom USAs visepresident og den israelske statsministeren. Visepresident Mike Pence er evangelikal kristen Israelvenn. Mange ganger har han sitert bibelske landløftetekster i talene sine til forsvar for Israel. Og møtet med Bibi skal denne gangen ikke finne sted i den israelske statsministerboligen, men i den flunkende nye amerikanske ambassade-bygningen i Jerusalem – som en markering av hvor viktig USAs flytting av ambassaden til Israels hovedstad i virkeligheten er.
 
Skogg-ler av snik-video
Forøvrig ruller det på de israelske sosiale mediene nå en videofilm av den stakkars generaldirektøren i det israelske utenriksdepartementet, Juval Rotem. Hans jobb på tirsdag og onsdag var å ta høflig imot hver eneste en av de 49 selebre gjestene som på rekke og rad landet på Ben Gurion-flyplassen.
Foran skjermene sine hjemme sitter nå tusenvis av israelere og skogg-ler, mens de kikker på en snik-filmet video av den stakkars diplomaten som måtte sprinte på harde livet gjennom flyplass-korridorene etter hvert som flyene landet litt for tett etter hverandre til at diplomaten kunne rekke å trekke pusten mellom hver høytidelige velkomst-seremoni.