Evangeliet til jødene
Profetordet til menighetene

96-ÅR GAMMEL AMERIKANSK JØDE VANT NOBELPRIS

Den 96 år gamle amerikanske jøden Arthur Ashkin, som ble pensjonert etter 40 år i 1992, er fortsatt aktiv i sitt hjemlaboratorium. Han er den eldste noensinne som har oppnådde å vinne Nobelprisen.

  Arthur Ashkin

Arutz Sheva / Ole Bernhard Sørbøe   3.10.18

Tre forskere, inkludert en jødisk amerikaner Arthur Ashkin, vant i 2018 Nobelprisen i fysikk for oppfinnelser innen laserfysikk.


Arthur Ashkin startet  sitt arbeid med manipulering av mikropartikler med laserlys i slutten av 1960-tallet, noe som resulterte i oppfinnelsen av optisk pinsett i 1986. Optiske pinsetter kan gripe partikler, atomer, virus og andre levende celler med sine laserstrålefingrer og har resultert i oppfinnelsen av avanserte presisjonsinstrumenter som brukes til korrigerende øyekirurgi og i industrien.


Nobelprisen for fysikk 2018 belønnet Arthur Ashkin med halvparten av $ 1 million-prisen. De to andre vinnerne, Gerard Mourou fra Frankrike og Donna Strickland i Canada, deler den andre halvdelen, for sammen å utvikle en metode for å generere ultra kort optiske pulser, som også brukes til korrigerende øyekirurgi.


Ashkin er også kjent for sine studier i fotorefraksjon, andre harmoniske generasjon, samt ikke-lineær optikk i fibre. Han har 47 patenter.


Foreldrene hans var innvandrere fra Ukraina som giftet seg og bosatte seg i Brooklyn, hvor Ashkin ble født. Han tok doktorgrad i kjernefysikk fra Cornell University.