Evangeliet til jødene
Profetordet til menighetene

ADVARER BENNET FORAN USA-BESØK

 
Bilde Bennet og Netanjahu

 

Advarer Bennet foran USA-besøk
Israels statsminister Naftali Bennet skal på sitt første statsbesøk til president Joe Biden i USA, men i Israel advares han mot risikable policy-aspekter ved besøket.
 


 
Det er torsdag den 26. august Israels nye statsminister, Naftali Bennet, skal på sitt første statsbesøk til Det Hvite Hus. Israelsk presse antar nå at innholdet i statsbesøket vil kunne bli en god del annerledes etter den amerikanske presidentens formidable fiasko i Kabul uken i forveien.
Noen tror Bennet nå kan ha fått større sjanser enn før til å overbevise Joe Biden om hvor farlig den iranske atombomben er. Men andre fremholder at Joe Biden etter 40 år som nær venn av ayatolla-regimet i Iran – er fullstendig døv på det øret som har med Iran å gjøre. Opposisjonsleder Bibi Netanjahu advarer etterfølgeren sin i den israelske statsminister-stolen mot å prisgi Israels militære uavhengighet.
 
Biden-administrasjonen ønsket Bibi kastet
Det var midt i juni det israelske regjeringsskiftet fant sted. Da ble Israels mangeårige statsminister, Bibi Netanjahu, kastet av et knappest mulig flertall folkevalgte i det israelske parlamentet Knesset. Stemmetallene var 60 mot 59 stemmer (med en stemme avholdende). Et mindre sikkert parlamentarisk flertall fins ikke.
Den egentlige bakgrunnen for at den tidligere israelske opposisjonen kjempet så drabelig for regjeringsskifte – var at Biden-administrasjonen i USA ønsket det. Og ba om det.
Overfor de israelske velgerne hadde opposisjonen ikke noe annet å si enn slagordet «Anyone but Bibi» («Samme hvem, bare ikke Bibi»). Men den virkelige begrunnelsen bak slagordet var kravene fra Obamas arvinger i Det Hvite Hus om at Israel måtte kvitte seg med Bibi Netanjahu og skaffe seg en regjering som ville opptre med en helt annen type servil underdanig lydighet overfor USA. Det hadde Bibi Netanjahu nettopp ikke gjort.
 
Bibi advarer Bennet
Men bare to måneder etter USAs sterkt ønskede regjeringsskiftet i Israel skjer altså Biden-administrasjonens gigantiske militære fiasko i Kabul.
Israels opposisjonsleder, Bibi Netanjahu, rykket etter Kabul-fiaskoen ut i israelsk presse med en sterk advarsel til Bennet-regjeringen mot å gjøre Israel militært avhengig av USA.


I 2013, sier Bibi, inviterte USAs daværende utenriksminister, John Kerry, meg som Israels statsminister til å avlegge et hemmelig besøk i nettopp Kabul. Der ville Kerry vise meg hvordan USA systematisk bygget opp lokale afghanske militære styrker som skulle nedkjempe terroristene etter at USA selv hadde trukket seg ut
Bibi Netanjahu sier at han i 2013 ga utenriksminister Kerry «et høflig avslag» – fordi han tenkte at Afghanistan ville bryte sammen igjen, straks amerikanerne trakk seg ut.


Beklageligvis er det akkurat det som nå skjer. USA trekker seg ut. Afghanistan bryter sammen. Og Taliban-terroristene overtar hele Afghanistan på bare elleve dager.
En av Bibis medarbeidere i 2013 har overfor israelsk presse bekreftet denne nye (men åtte år gamle) informasjonen. John Kerry foreslo den gangen til og med at Bibi skulle kle seg ut og reise til Kabul i forkledning. Formålet skulle være å overbevise Bibi og Israel om at USAs såkalte «Afghanistan-modell» kunne overtas av Israel og gies anvendelse blant palestina-araberne i Ramalla.

Men konklusjonen er helt klar, sier Israels opposisjonsleder Bibi Netanjahu med adresse til Bennets planlagte møtet i Det Hvite hus:  – Israel må aldri gjøre seg militært avhengig av USA. Israel må stole bare på seg selv når det gjelder militær forsvarsevne. Det er fint å ha USA som alliert. Men Israel trenger å videreføre Bibi-regjeringens sikkerhetspolitiske grunnsyn: Å kunne forsvare seg selv helt på egen hånd, om det blir nødvendig. Uansett hva slags vinder som til enhver tid blåser i USAs hovedstad.