Evangeliet til jødene
Profetordet til menighetene

ADVARER ISRAEL: IRAN ER BLITT MYE FARLIGERE

Advarer Israel:    Iran er blitt mye farligere.

Alle de israelske sikkerhetssjefene advarer nå Israel mot Iran. De siste par månedene er Iran blitt temmelig mye farligere enn før.
 
     Av Odd Sverre Hove   

Til å begynne med var det enkelte israelske journalister som ikke trodde på de nye advarslene og bare tolket dem som høyreorienterte ytringer til forsvar for Netanjahu i de fastlåste israelske regjerings-forhandlingene.
Men etter at samtlige israelske sikkerhetssjefer hver for seg har rykket ut med den samme advarselen, er det nå blitt slutt på denne typen skeptiske kommentarartikler i israelsk presse.
 
Iran er blitt mer uvøren
Første man ut av de israelske sikkerhetssjefene var generalstabens sjef, generalløytnant Avi Kokhavi. I en myndig og nyansert offentlig utspill gjorde han det klart at det i løpet av ettersommeren og høsten er skjedd en betydelig strategisk forandring. Iran er blitt mye mer uvøren og selvsikker.
I nesten tre år har det «under» medieradaren pågått en såkalt «krig-mellom-krigene». De fagmilitære snakker om en lav-intensitets-krig. I den krigen har Iran og mange av de over 20 iranske stedfortreder-militsene iverksatt ulike militære angrep på USA, Israel og deres sunni-allierte. Israel og USA har vanligvis besvart angrepene med tilsvarende og mer strategisk offensive motangrep.
Irans strategiske mål har vært å få på plass en såkalt «sjia-halvmåne» fra Iran og Det indiske hav, via Irak, Syria, Libanon og Gasastripen til Middelhavet. Israels, sunnienes og USAs mål har vært å forhindre etableringen av denne sjia-halvmånen. Og helt til denne sommeren har Israel vunnet seier etter seier i krigen-mellom-krigene.
 
Tror Iran snart angriper Israel
Men i løpet av sommeren har Iran «brutt lydmuren i media» og iverksatt aksjoner som er blitt offentlig kjent over hele verden. Iran har angrepet vestlige tankskip i Hormuz-stredet, rakettangrepet olje-fasiliteter i Saudiarabia og endog skutt ned et stor amerikansk militært drone-fly.
Men i stedenfor å besvare disse angrepene på samme nivå har USAs president Donald Trump gjort et offentlig poeng av å avstå fra å rette militære svar-angrep mot Iran.
Også president Trumps beslutning om å trekke noen hundre amerikanske soldater ut av Øst-Syria og dermed overlate kurderne til seg selv, synes å ha gjort Irans makthavere mer overmodige.
Selv Israel har i høst måttet opptre noe mer forsiktig etter at de militære ekspertene oppdaget hvordan Iran greide å narre alle radar-fasiliteter med angrepsrakettene mot Saudiarabia midt i september.
Ifølge general Kokhavi antar Israel nå at iranske angrep på Israel kan komme hver dag som helst, siden Iran tror at USA kommer til å unnlate å komme Israel til unnsetning.
 
Iran tror de har et overtak
Etter hærsjefens uttalelser var det Mossad-sjefens tur. Sjefen for etterretningsorganisasjonen Mossad heter Jossi Cohen. Israelsk presse la merke til at Cohen takket nei til en innbydelse til et festsamvær for pensjonerte Mossad-veteraner, fordi han mente det nå var på høy tid å advare Israel offentlig mot den voksende faren fra Iran.
Mossad-sjefen ordla seg annerledes enn hær-sjefen. Men i sak sa han akkurat det samme: Iran er blitt voldsomt mye mer aggressiv og uforsiktig, fordi de nå tror de har skaffet seg et solid overtak – etter at USA synes å ønske å rygge militært ut av Midtøsten.
Israel har også andre sikkerhetssjefer på ulike nivåer, så som sjefen for den militære etterretningsorganisasjonen AMAN og sjefen for Sjin Bet, som er en innenlandsk etterretningsorganisasjon. Disse sjefene har også, med ulike ord, men med saklig samme poeng, sluttet seg til den unisone advarselen.