Evangeliet til jødene
Profetordet til menighetene

«ANNEKTERING» UTSATT, BIBI VENTER PÅ TRUMP

 

«Annektering» utsatt, Bibi venter på Trump
- Det er for tiden andre spørsmål som befinner seg øverst i den amerikanske presidentens bevissthet, sier Netanjahu.
 

 
- Helt fra begynnelsen av var det klart at suverenitets-utvidelse bare kunne skje i forståelse med USA og Det Hvite Hus. Hadde det ikke vært slik, ville jeg ha iverksatt suverenitets-utvidelsen allerede for en tid siden, sier statsminister Benjamin Netanjahu.
- Andre statsministre ville ha gjort akkurat det samme, legger han til.
 
Legger mange rykter død
Det var den amerikanske presidentens nye fredsplan for Midtøsten av 28. januar i år som åpnet døren for at Israel kunne utvide suverenitets-området sitt til å omfatte ca 30 prosent av det omstridte territoriet i Judea og Samaria. Norske og internasjonale medier pleier å kalle suverenitets-utvidelsen «annektering».
Statsminister Netanjahu varslet at han ønsket å utvide Israels suverenitet til å omfatte Jordandalen, Nordre Dødehavsregion og samtlige jødiske bosettinger i de såkalte C-områdene. I regjeringsavtalen med De Blå-Hvite ble det avtalt at et forslag til vedtak kunne fremmes i regjering og eventuelt parlament fra og med 1. juli i år.
Men i løpet av juli måned kom det likevel ikke noe forslag til vedtak om suverenitets-utvidelse fra Netanjahu, og ryktene begynte å gå i mediene om at statsministeren angivelig skulle ha alle slags velger-taktiske motiver for å utsette eller kansellere hele prosjektet.
Det er disse ryktene statsminister Netanjahu nå legge død i og med den forklaringen han nå har gitt til den israelske TV-kanalen «Kanal 20». Statsministeren ordlegger seg slik, sitat: «President Trump er for tiden travelt opptatt med andre ting, og det israelske spørsmålet om suverenitets-utvidelse befinner seg for tiden ikke øverst i bevisstheten hans».
 
Samarbeidet tett med Trump
- Men jeg håper at vi i rimelig nær fremtid kan få til å fremme på nytt spørsmålet om suverenitets-utvidelse – i likhet med flere andre diplomatiske spørsmål som er viktige for Israel.
Overfor Kanal 20 minner Bibi om at Israel i tett kontakt med president Trump fikk USA til å flytte ambassaden sin til Jerusalem og fikk USAs anerkjennelse for israelsk suverenitet over Golan-høydene, i tillegg til lovlighets-anerkjennelse av de jødiske bosettingene i C-områdene.
- Ingenting av dette skjedde som følge av ren tilfeldighet, sier Bibi, og impliserer trolig at alt sammen skjedde som en følge av statsministerens spesielt gode relasjoner med Trump-administrasjonen.
- Jeg samarbeidet tett med Trumps Midtøsten-team i tre hele år under utviklingen av presidentens fredsplan. Etter mitt syn er det den eneste fredsplanen som fortjener oppmerksomhet.
 
Bibi-kritisk rykte-produksjon
Mange av de mest toneangivende israelske mediene er fiendtlig innstilt til Netanjahu som statsminister og publiserer flittig alle slags rykter om hva slags motiver som angivelig befinner seg inne i statsministerens hode. I løpet av juli måned har de israelske mediene hatt noe i retning av en ren rykteflom om hva slags motiver som angivelig skulle ha fått statsministeren til å skrinlegge suverenitets-utvidelsen.
Mange av ryktene har hatt en tendens til å slå i hjel tidligere dagers toneangivende rykter, slik at gjetningene om statsministerens motiver over tid fremtrer som det reneste kaos.
Men nå har altså statsministeren selv forklart offentlig hvorfor han hittil i sommer ikke har sett seg i stand til å sette i verk den planen som han tidligere varslet, om suverenitets-utvidelse.
 
30 og 100 prosent i Trumps fredsplan
I Donald Trumps fredsplan av 28. januar i år ble det foreslått at Israel skulle beholde 30 prosent av det omstridte territoriet etter Seksdagerskrigen i 1967, mens resten, ca 70 prosent av territoriet, skulle reserveres i fire år fremover for en mulig palestinaarabisk stat. Og ytterligere 30 prosent skulle dessuten reserveres for den mulige palestina-staten i form av et erstatnings-territorium i vestlige Negev.
Vilkårene som den palestinaarabiske Selvstyremyndigheten må oppfylle for å komme i betraktning i denne fireårsperioden, var flere: Blankt avslag på alle krav om «tilbakevendingesrett» i Israel for de arabiske flyktningene fra 1948 o0g 1967, inkludert barna, barnebarna og oldebarna deres. Pluss full anerkjennelse av Israel som jødisk stat, Pluss full avvæpning av den eventuelle palestinaarabiske staten.
Alle eksperter vet at disse vilkårene er blitt avvist totalt i alle tidligere forhandlingsrunder, og det er ingen som reelt sett venter at man på palestinaarabisk side vil skifte mening i disse spørsmålene i løpet av de kommende fire årene.
Reelt sett er derfor den amerikanske presidentens fredsplan en faseplan som etter fire år vil ende med at Israel beholder ikke bare 30 prosent, men 100 prosent av de omstridte territoriene etter Seksdagerskrigen.
Men dette er riktignok avhengig av at Donald Trump blir gjenvalgt ved USAs presidentvalg i november, og han sitter som president i USA når den nye fredsplanens fireårs-periode er til ende den 28. januar 2024.