Evangeliet til jødene
Profetordet til menighetene

ARBEIDERPARTIET INN I REGJERINGEN

 

 

 

 

 

 

Arbeiderpartiet inn i regjeringen
Det en gang statsbærende storpartiet i Israel er nå blitt knøttlite.

   Av Odd sverre Hove
 
Det israelske Arbeiderpartiet var i begynnelsen av Israels moderne historie selve det statsbærende partiet – med statsminister David Ben Gurion som partiets kanskje største lederskikkelse. Men denne posisjonen mistet partiet ved valget i 1977. Da vant Likud og Menachem Begin valget. Og ved de tre valgene i Israel det siste året er Arbeiderpartiet i Israel blitt et mini-parti med bare tre folkevalgte av de 120 i Knesset.
For å overleve har dagens partileder, Amir Peretz, ført partiet inn i en valgallianse med to andre småpartier: Gesjer og Merets. Uten denne alliansen kunne alle tre ha forsvunnet helt i møtet med sperregrensen.
 
Parti-jordskjelvet i mars
Da Benny Gantz i mars i år skiftet mening og bestemte seg for å forhandle med Bibi og Likud om en storkoalisjon, førte det til store rystelser i det israelske parti-spekteret.
Mest kjent er firedelingen av Den Blå-Hvite partialliansen. Mosje Jaalon tok med seg partiet sitt, Telem, ut av alliansen. Det samme gjorde Jair Lapid. Han tok med seg Jesj Atid ut av Den Blå-Hvite alliansen. Men Benny Gantz beholdt 15 av de folkevalgte pluss partinavnet De Blå-Hvite. Dessuten brøt to forhenværende Likud-politikere fra Telem ut av Jaalons parti og sluttet seg til De Blå-Hvite under partinavnet Derec Eretz.
Det var denne store og uoversiktlige oppsplittingen av Den Blå-Hvite partialliansen som fikk mest oppmerksomhet da parti-jordskjelvet i mars rystet den israelske parti-strukturen. Men også de tre små partiene «lenger til venstre» (som mediene ofte skrev) ble kraftig rystet.
 
David Levys datter
En-persons-partiet til Orly Levy-Abecassi, Gesjer, sa seg blankt uenig i forsøket på å få til en mindretallsregjering basert på støtte fra de arabiske islamist-partiene på ytre venstre. Derfor brøt hun ut av alliansen.
Orly Levy-Abecassi er datter av Likud-veteranen David Levy som i årevis var utenriksminister i Likud-regjeringer. Som politiker var hun mest opptatt av sosial rettferdighet for utsatte grupper og engasjerte seg lite i de store høyre-venstre-konfliktene. Men nå posisjonerte hun seg tydelig hos Likud. Og Bibi twitret til henne: «Velkommen!»
Den gamle ultra-sekulære partiet Meretz på ytre venstre fløy ble rasende over avhoppingen hennes. Men raseriet ble enda større da også Arbeiderpartiets ledelse begynte å forberede avhopping.
 
Ur-avstemning
I likhet med Likud er Arbeiderpartiet i Israel et parti med internt demokrati. Mange av de nyere partiene er en-manns-eide partier. Lederen på toppen bestemmer alt suverent og stiller selv opp valglistene.
Trass i corona-krisen gjennomførte imidlertid det israelske Arbeiderpartiet den siste uken en full elektronisk ur-avstemning blant de 3.800 medlemmene. Mer enn 90 prosent deltok. Og et suverent flertall på 2.250 medlemmer stemte Ja til regjeringsdeltagelse sammen med Likud og De Blå-Hvite, mens et mindretall på 1.200 stemmer stemte Nei.
Dermed er det nå grønt lys for at den lille gjenlevende resten av det gamle israelske Arbeiderpartiet nå kan slutte seg til den nye storkoalisjonen til Bibi og Benny.