Evangeliet til jødene
Profetordet til menighetene

At Hamas og Fatah-forsoning skal føre til fred er ulogisk

Livets Ord Jerusalem 2017.10.14

For ti år siden tok Hamas makten fra Fatah i Gaza gjennom et ekstremt blodig kupp, og siden da har PA styrt områder i Judea og Samaria (Vestbredden) mens Hamas har styrt Gaza. Det egyptiske etterretningsvesenet er vertskap for samtalene.

Det er gjort mange tidligere forsøk på å forene de to partene, men alle har mislyktes. Forhandlingene denne gangen er planlagt å vare tre dager, men kan forlenges dersom der gjøres framgang. Etter den første dagen av samtalene var optimismen fortsatt dominerende.

Den egyptiske presidenten, Abdel Fatteh al-Sisi, har lenge presset på for forsoning. Under et regjeringsmøte denne uken sa han at en slik forsoning vil berede grunnen for fred mellom PA og Israel. Videre sa PAs statsminister Rami Hamdallah under sitt historiske besøk i Gaza i forrige uke at «den eneste måten å oppnå en egen stat på er gjennom enhet».

Splittelsen mellom Fatah og Hamas er blitt intensivert av det faktum at Hamas ikke bare presset ut de Fatah-utnevnte tjenestemennene i Gaza og ansatte sine egne. Organisasjonen tok også kontroll over grensene, utviklet sitt eget skattesystem, og gjorde hva de kunne for å ødelegge Fatahs innflytelse både i Gaza og i PA-territorier i Judea og Samaria. Hamas har sterk støtte i disse områdene.

Forhandlingene i Kairo er ikke et resultat av en begynnende forståelse eller sympati mellom de to partene. Det er utelukkende et resultat av svakhet og eksternt trykk. PA har mistet mye legitimitet etter Trumps fokus på PAs støtte til terrorisme. Flere nasjoner krevde da en retur av donasjoner som var blitt brukt til å opphøye terrorister. Det «palestinske spørsmålet» forsvant også fra toppnyhetene ettersom overskriftene ble overtatt av krisen i Syria, ISIS, Iran, og Nord-Korea. I tillegg er PA-leder Mahmoud Abbas også truet av tilbakevendingen av hans erkefiende Mohammad Dahlan, som posisjonerer seg for maktkampen som vil begynne når den åttito år gamle Abbas slipper tømmene i PA.

Hamas har ført Gaza til en finansiell og humanitær krise. I stedet for å ta vare på folket har de investert milliarder i å bygge en hel underjordisk by og tunnelnett, samt i å utvide sitt rakettarsenal. Folket i Gaza vender seg i stadig større grad mot Hamas, og en forsoning med PA kan gi dem sårt tiltrengte penger.

Israel ser på Kairo-forhandlingene med stor skepsis. Hamas er en terrororganisasjon som siden sin opprinnelse i 1987 er ansvarlig for drapet på hundrevis av jøder. Det erklærte målet er å ødelegge den jødiske staten. Fatah/PA regnes som en moderat spiller, men har bygget opp et samfunn som glorifiserer og belønner terror. Fatahs charter sier at «delingen av Palestina som fant sted i 1947, og etableringen av Israel, er ulovlig og ugyldig.» Fatah er ansvarlig for drapet på tusenvis av israelere siden etableringen i 1957. I 1988 ble organisasjonen strøket fra listen over terrororganisasjoner av USA og EU, men er siden den gang ansvarlig for mordene på hundrevis av israelere. En av de mest populære tidligere lederne, Marwan Barghouti sitter i israelsk fengsel dømt for drap på fem israelere.

Så spørsmålet er; kan forsoning mellom disse to organisasjonene føre til fred, slik al-Sisi håper, eller til en stat, slik Hamdallah sier - og som Europa støtter? Sannheten er at det er lite som tilsier at Fatah og Hamas kan lede noen som helst til enten fred eller en stat. Dersom Fatah regnes som en moderat, men terror-støttende enhet, hvordan kan forsoning med en kjent terrororganisasjon hjelpe? Logikken her tilsier at Hamas vil gjøre Fatah mer moderat. Det står ikke til troende. (Sant nok; forsvarere av forhandlingene vil hevde at det motsatte er sant, Fatah kan gjøre Hamas mer moderat. Kanskje! Men Fatahs moderering er langt fra tilstrekkelig, slik det ovenstående beviser. Hele forsoningstanken er nytteløs i forhold til fredsbestrebelsene.

Det finnes de, inkludert mange israelere, som hevder at så lenge Abbas ikke kontrollerer Gaza, kan det ikke være tale om en palestinsk stat. Dernest finnes de som sier at en forsoning med Hamas betyr at PA-regjeringen vil bli styrt av terrorister, og at de derfor ikke kan bli gitt en stat. Begge påstandene er sunn argumentasjon. Den logiske konklusjonen er derfor at en palestinsk stat er en dårlig ide. Man bør prøve noe annet.