Evangeliet til jødene
Profetordet til menighetene

Bare et flertall i regjeringen kan nå erklære krig

Bare kabinettflertallet kan erklære krig, ikke som tidligere statsminister og forsvarsminister sammen., sier vedtak i Knesset. Israels grunnlov er dermed endret på dette viktige punkt.

 Den israelske regjeringen

World Israel News / Ole Bernhard Sørbøe 23-7-18

En lov som har tillatt statsminister Benjamin Netanyahu å kunngjøre krig utelukkende med forsvarsministerens støtte, eller selv på egen hånd dersom den også tjener landet i en akutt situasjon, er nå slettet.


Knesset thar nå godkjent et lovforslag om å kansellere en del av loven som gjorde det mulig for statsministeren og forsvarsministeren å erklære krig uten støtte fra andre ministre.


Knessets plenum godkjente tirsdag  grunnloven med nevnte forslag. Et flertall på 77 stemte for endringen og 16 mot i andre og tredje lesning.


Tidligere statsminister David Ben-Gurion, Yitzhak Rabin og Ehud Barak var i sin tid samtidig forsvarsminister ved siden av statsminsiter, og kunne da gå til krig alene.


Under debatten før avstemningen sa medlem av Knesset, Ofer Shelah (Yesh Atid) at "kampen som jeg har ledet har gitt resultater. Vi har satt Netanyahu's lunger i sjakk, samt hans respekt for Israels viktigste elementer og mest kritiske avgjørelser."


"Det er uakseptabelt at en beslutning om å føre krig vil være i hendene på en person uten samråd med andre kabinetsmedlemmer," la han til.


Medlem av regjeringen. Ilan Gilon (Meretz), bemerket at "beslutningen om å føre krig er en skjebnesløs beslutning for livene til soldater i vårt forsvar og landets borgere, og jeg stoler ikke på Netanyahu og Libermans skjønn."


"Dette er en regjering som ønsker å redusere forumet som bestemmer seg for å føre krig til bare to personer, men for å godkjenne en fredsavtale er det nødvendig med godkjenning av et flertall av Knessets medlemmer. Dette er en regjering som bare er interessert i krig, er krigsførende og motsetter seg fred, "påtalte han.