Evangeliet til jødene
Profetordet til menighetene

BENNY GANTZ FIKK REGJERINGSOPPDRAGET

Benny Gantz fikk regjeringsoppdraget
 Uklart om det går mot mindretallsregjering, storkoalisjon eller unntakskoalisjon.

 
 
          Av Odd Sverre Hove
 
Den israelske presidenten, Reuven Rivlin, ga mandag oppdraget med å prøve å danne ny regjering i Israel til opposisjonsleder Benny Gantz.
Presidentens beslutning kom etter at de israelske partilederne i formelle møter med presidenten hadde presentert støtte til Benny Gantz fra formelt sett 61 av de 120 folkevalgte i det nyvalgte parlamentet Knesset.
Men den formaliteten bygger på at de fire arabiske partiene, inkludert til og med det islamistiske arabiske partiet Balad, gikk med på å be presidenten gi oppdraget til Benny Gantz. Balad har aldri tidligere anbefalt presidenten å gi regjeringsoppdraget til en statsministerkandidat som regner seg som sionist, bortsett fra at de i 1993 ga en type indirekte parlamentarisk støtte til Jitshak Rabin.
Reelt sett har minst tre av de folkevalgte på venstresiden varslet at de kommer til å stemme imot en mindretallsregjering basert på parlamentarisk støtte fra de fire arabiske partiene. Derfor vet sannsynligvis Benny Gantz at han reelt sett ikke har flertallsmessig ryggdekning for en mindretallsregjering fra den israelske venstresiden.
 
Drøfter unntaks-koalisjon eller stor-koalisjon
På den andre siden er det de siste dagene blitt ført samtaler på øverste nivå i Israel om enten en unntaks-koalisjon på grunn av korona-krisen eller en storkoalisjon med statsminister-rotasjon. Blant annet forhandlet Netanjahu og Gantz om disse to alternativene i møter på presidentens kontor i helgen.
Det sies også at lederen for Sjas-partiet, Arje Deri, spiller en uvanlig aktiv rolle i de pågående forhandlingene.
Israel har også tidligere etablert unntaks-koalisjoner – blant annet ved krigsutbrudd. I modellskissen som har vært nevnt i israelsk presse de siste dagene, har det handlet det om en tidsavgrenset unntaks-koalisjon på et halvt eller et helt år.
På grunn av korona-viruset er Israel for tiden nærmest totalt nedstengt. Mange har tatt til orde for at den dramatiske krisen bør føre til etablering av en unntaks-koalisjon. Derfor kan enkelte signaler tyde på at regjeringsoppdraget til Benny Gantz primært bare er en formalitet, mens de reelle samtalene bak lukkede dører ikke handler om en mindretalls-regjering, men om en unntaks-koalisjon. Eller eventuelt altså en stor-koalisjon med statsminister-rotasjon mellom Benjamin Netanjahu og Benny Gantz.