Evangeliet til jødene
Profetordet til menighetene

BIBI GIR OPP REGJERINGSFORSØKET

Bibi gir opp regjeringsforsøket

President Rivlin teller på knappene mellom Bennet og Lapid, mellom høyre og venstre.
 

 
Tre minutter før midnatt natt til onsdag 5 mai sendte Bibi Netanjahu ut en pressemelding om at han returnerer regjerings-oppdraget til president Rivlin etter fire uker med forgjeves forsøk på å få til en flertallsregjering. President Rivlin har nå tre dager på seg til å avklare om det fins noen andre som kan ha realistiske utsikter til å få til en flertallsregjering. I pressen gjettes det især på at oppdraget kan gå til Jair Lapid (som leder venstreside-fraksjonen) eller til Naftali Bennet (som leder et lite høyreparti, men håper å få til en storkoalisjon).
 
Advarer mot venstresiden
Det israelske valget den 23. mars ga Bibi Netanjahu flertall, men ikke regjeringsdyktig flertall. Og valget var det fjerde israelske valget på to år. Alle fire valgene har, med små variasjoner, gitt bortimot det samme sluttresultatet.
Mange i israelsk politikk frykter at det nå bærer mot et femte valg straks over sommerferien. Mange andre frykter at den israelske venstresiden nå, med hjelp fra høyresiden, får til en regjering som gir etter for presset fra Biden-administrasjonen oig påfører Israel nye store belastninger – slik som forrige gang den israelske høyresiden viste manglende samhold og endte opp med Oslo-avtalene og den etterfølgende arabiske Oslo-terrorismen.
Bibi Netanjahus pressemelding fra tre minutter før midnatt natt til onsdag lyder i sin helhet slik: «Som følge av at Naftali Bennets har nektet å love å danne regjering sammen med resten av høyresiden, noe som definitivt ville ha ført til regjeringsdannelse under tilslutning fra ytterligere noen folkevalgte, har statsministeren returnert regjerings-mandatet til presidenten.»
Noen timer tidligere sendte Bibi Netanjahu ut en twitter-melding med en inntrengende appell til Naftali Bennet og hans nestkommanderende, Ajelet Sjaked, om å velge høyreregjering fremfor felles-regjering med venstreside-leder Jair Lapid. «Lytt til rabbi Druckman!» skrev Bibi, og siktet til rabbiens TV-uttalelse om at en Bennet-regjering i samarbeid med venstresiden ville påføre Israel stor skade i spørsmål om justis-lovgivning, utdannelses-lovgivning og bosettings-politisk lovgivning. En slik regjering vil ifølge rabbi Druckman være destruktiv.
 
Fraksjons-tallene
Bibi Netanjahu har ryggdekning fra 52 folkevalgte av 120. Det inkluderer Likud-partiets 30 folkevalgte og ytterligere 22 folkevalgte fra partiene Sjas, UTJ og Religions-sionistene (som alle er religiøse partier).
Naftali Bennet fra Jamina har allerede mistet to folkevalgte som følge av uformelle forhandlinger med venstresiden, men de er erstattet av vara-representanter. Jamina har 7 folkevalgte. Det er gått rykter om en fusjon med Gideon Saars parti Tiqva Khadasja («Nytt Håp», 6 folkevalgte). Men Gideon Saar har tirsdag lovet støtte til venstresiden og Lapid.
Fra før har Jair Lapid fra 45 folkevalgte på sentrum-venstre-siden. Det inkluderer partiene Jesj Atid, Jisrael Beitenu, Kahol Lavan, Arbeiderpartiet og Merets.
De to arabiske parti-blokkene (10 folkevalgte) telles ikke med i noen av disse fraksjonene.