Evangeliet til jødene
Profetordet til menighetene

BIBI PÅ «HEMMELIG» BESØK TIL SAUDI-ARABIA

BIBI PÅ «HEMMELIG» BESØK TIL SAUDI-ARABIA.

 

Det var tidlig søndag morgen den 22. november at en israelsk journalist, som jevnlig har for vane å sjekke Flightradar-appen sin, oppdaget det israelske statsminister-flyets hemmelige avreise. På appen fulgte han så med på hvordan flyet fløy sørover forbi Eilat og Akaba-buken til en flunkende ny saudiarabisk by som heter Neon. Etter en del timer tok statsminister-flyet igjen av fra Neom og vendte tilbake til Israel.
Den israelske statsministeren Bibi Netanjahus flyreise skulle angivelig være hemmelig. Men det er regnet som bortimot sikkert at Israel (trolig i forståelse med Saudi-Arabia) med vilje lot det være lett for mediefolk å oppdage det «hemmelige» statsbesøket. Og reisens viktigste formål var åpenbart at iranske spioner rundt i verden straks skulle kunne lese i avisen om det «hemmelige» statsbesøket.
Israel, USA og Saudi-Arabias ønsket «å sende et signal» (som det heter) til Iran.
 
Hemmelig avtale med Pompeo
For det er vel kjent at den amerikanske utenriksministeren Mike Pompeo den dagen «tilfeldigvis» også befant seg i den nye saudiske byen Neom, sammen med den saudiske kronprinsen Muhammed bin Salman (i overskriftene vanligvis omtalt som «MbS»).
Så sent som fredagen i forveien hadde Pompeo vært på et tredagers besøk i Israel. Deretter dro han til Saudi-Arabia, offisielt for å delta ved G20-møtet i den saudiske hovedstaden. Dette økonomiske verdens-toppmøtet måtte i år foregå stort sett elektronisk, på grunn av corona-pandemien.
Åpenbart hadde Mike Pompeo samtidig sørget for å arrangere et toppmøte mellom Bibi og MbS i Neom på den etterfølgende søndagen, noe Pompeo åpenbart hadde avtalt også med Bibi før han forlot Jerusalem.
Det «hemmelige» israelske statsbesøket til akkurat Neom, har styrket spekulasjonene om at det fremdeles kan bære mot en formell fredsavtale også mellom Israel og Saudi-Arabia.
 
Fredsprosessen er i sunnienes egen interesse
Mange observatører har hevdet at Joe Bidens antatte valgseier i USA ville komme til å ta all luft ut av fredsprosessen mellom Israel og diverse Sunni-arabiske stater. Emiratene, Bahrain og Sudan har tidligere denne høsten signert formelle fredsavtaler med Israel. Men disse kritikerne har antatt at disse tre landene primært bare var blitt presset til dette av Trump-administrasjonen.
På den andre siden er det vel kjent at den unge saudiske kronprinsen MbS ivrig har oppmuntret disse tre sunni-arabiske statene til å inngå fredsavtalene med Israel, samtidig som kronprinsen selv likevel ikke har greid å få sin aldrende far, kong Abdulla, med å å gå til et tilsvarende skritt for Saudi-Arabias eget vedkommende. Dette blir antatt å ha innenrikspolitiske årsaker i de kompliserte makt-relasjonene innenfor den enorme kongelige familien i Saudi-Arabia.
Ved å avholde et «hemmelig» toppmøte med Israels statsminister pluss USAs utenriksminister (et toppmøte som altså straks ble lekket til mediene) antar derfor mange andre observatører at MbS bevisst har ønsket å signalisere et ganske motsatt budskap om den pågående fredsprosessen mellom Israel og sunniene. MbS ønsker å demonstrere at fredsprosessen ikke beror på press fra Trump-administrasjonen, men på at sunni-landene på egen hånd har interesse av fred med Israel.
 
Signal til både Iran og Biden
Først og fremst antar man derfor at «signalet» fra toppmøtet søndag var ment for Iran. Iran står bak et par dusin stedfortreder-hærer og stedfortreder-militser, som i sin tur står bak en lang rekke terrorhandlinger mot både Saudi-Arabia og mange andre sunni-land. Iran selv sokner til sjia-retningen. Konflikten mellom sjia og sunni er 1400 år gammel.
En annen antatt adressat for det israelsk-saudiske «signalet» befinner seg i selveste Washington, nemlig Joe Biden. Visepresident-kandidat Kamala Harris har tatt til orde for harde amerikanske sanksjoner mot Saudi-Arabia samtidig som hun har anbefalt tilbakevending til den suspenderte atomavtale med Iran. Også Joe Biden har relasjoner til pro-iranske miljøer i USA som under Obama-administrasjonen var regnet som innflytelsesrike, samtidig som USAs relasjoner til Israel og sunniene i de årene var på et lavmål.
Den israelske statsministeren og den saudiske kronprinsen antas av den grunn å ønske å signalisere til Joe Biden at det nå eksisterer en tungvektig allianse mellom Israel og sunniene. Sammen vil de nå stå sterkt imot eventuelle forsøk på å gjeninnføre pro-iransk politikk i Washington.
 
«Mønsterbyen» Neom
Den flunkende nye saudiske byen Neom ligger like ved Saudi-Arabias grense mot Rødehavet, Tiran-stredet og staten Jordan. Der er klimaet mye mildere enn i resten av det store ørkenlandet. Byen er ment som en mønster by. Den bygges for hundrevis av milliarder dollar på øde ørkensand – for å synliggjøre planen til kronprins MbS om å «modernisere Saudi-Arabia innen år 2030».
Bynavnet Neom skal være satt sammen av et gammelgresk ord for «ny», nemlig «neo», pluss et arabisk ord for «modernisering».
Neom skal driftes av bare fornybar energi fra sol og vind, og inngår i så måte i Saudi-Arabias forberedelser på at oljealderen med tiden kan gå mot slutten. Men enn så lenge er Saudi-Arabia likevel fremdeles verdens ledende leverandør av olje til verdensmarkedet.