Evangeliet til jødene
Profetordet til menighetene

BLÅ-HVITT JA TIL «ANNEKTERING» MER SANNSYNLIG

Bilde Bibi og Benny

Blå-Hvitt ja til «annektering» mer sannsynlig
Innside-kilde: «Ikke stor avstand mellom Bibi og Benny i antekterings-spørsmålet»
 
     
 
Det er avisen The Jerusalem Post som har snakket med den høyt plasserte kilden. Avisen opplyser at kilden har solid innsikt i de indre relasjonene mellom nøkkelpersoner på amerikansk og israelsk side i samtalene om det israelske anekterings-vedtaket.
Med «anektering» mener mediene det som mange israelske politikere foretrekker å kalle «innføring av sivil israelsk lovgivning» i omstridte områder, eller «innføring av israelsk suverenitet».
 
Forslag ventet den 1. juli
Bibi Netanjahu har ifølge regjeringsavtalen med De Blå-Hvite rett til å fremme lovforslag for de folkevalgte i det israelske parlamentet Knesset om innføring av israelsk suverenitet i tre omstridte områder: Jordandalen, Nordre Dødehavsregion og de jødiske bosettingene i C-områdene. Forslaget kan etter avtalen fremlegges for Knesset den 1. juli.
Det er regnet som sikkert at Netanjahu allerede har flertall for forslaget blant de folkevalgte i Knesset. Men det har likevel vært spenning rundt spørsmålet om hva de blå-hvite nøkkel-statsrådene i Netanjahu-regjeringen vil mene om saken.
– Det er ikke noen stor forskjell på Bibi og Benny i synet på et suverenitets-vedtak for disse tre områdene, sier den høyt plasserte kilden til The Jerusalem Post torsdag 11. juni, knapt tre uker før det annonserte tidspunktet. ­ Både Bibi og Benny er for tiden inne i en refleksjonsfase, der de veier fordeler og ulemper ved suverenitets-planen med sikte på å få detaljene i forslaget på plass.
 
Bredere støtte i Israel er viktig
For president Trump og svigersønnen Jared Kushner, som er den nye fredsplanens forfatter, er det antatt å bety mye å få Benny Gantz til å stille opp ved Bibi Netanjahus side. Det vil demonstrere hvor bred støtte planen har hos dem som styrer i Israel.
Det vil dessuten i høy grad redusere muligheten for at USAs neste president eventuelt kan komme til å prøve å reversere den israelske beslutningen. Skulle Joe Biden vinne presidentvalget i USA den 3. november i stedenfor Trump, vil muligheten for at Biden velger å bekjempe suverenitets-vedtaket etter dette være en god del mindre.
I offisielle uttalelser har de blå-hvite statsrådene Benny Gantz og Gabi Asjkenazi ordlagt seg mer åpent i suverenitets-spørsmålet. Asjkenazi fremholdt overfor Tysklands utenriksminister Heiki Maas denne uken at det ennå er tre uker til regjeringen skal ta stilling. Og Benny Gantz sa til EUs utenrikspolitiske talsmann Josef Borell torsdag at han «i høy grad er opptatt av å fremme fredsprosessen». Derfor vil han gjerne ha en «åpen dialog med EU og de regionale partnerne» knyttet til israelske sikkerhetsspørsmål.