Evangeliet til jødene
Profetordet til menighetene

Den tsjekkiske president har beordret sin regjering å igangsette flytting av landets ambassade fra Tel Aviv til Jerusalem.

Tsjekkias president Milos Zeman forteller Israel Hayom at han fullt ut har til hensikt å følge den amerikanske presidenten, og vil flytte den tsjekkiske ambassaden fra Tel Aviv til Jerusalem • «Vi trenger reell handling, ikke bare ord», sier han • Han sier at han forstår USAs og Israels beslutning å melde seg ut av UNESCO

Den sjekkiske president Milos Zeman

Israel Hayom / Ole Bernhard Sørbøe

Den internasjonale overraskelsen om at den amerikanske presidenten Donald Trump tidligere denne måneden kunngjorde at USA  offisielt anerkjente Jerusalem som Israels hovedstad, fanget den tsjekkiske presidenten Milos Zeman.  Neste måned vil han bruke tid for gjenvalg i landets presidentvalg. Den 73 år gamle veteranpolitikeren har ledet Tsjekkia på en av de mest ustabile periodene i landets historie siden kommunismens fall.
 
Zeman, den tredje presidenten i Tsjekkia siden det kommunistiske regimets fall, var den første presidenten som ble valgt direkte av stemmeberettigede innbyggere.Men en nylig politisk omveltning i sitt land setter sin gjenvalg i tvil. Og fremdeles, midt i all den politiske uroen, tok Zeman seg tid til å støtte den amerikanske presidenten og uttrykte eksplisitt sin hensikt om å flytte den tsjekkiske ambassaden i Israel fra sin nåværende beliggenhet i Tel Aviv til Jerusalem, etter den amerikanske lederen. Denne erklæringen fremkalte umiddelbar kritikk fra den nyvalgte statsministeren - tidligere forretningsmann Andrej Babis.


I et intervju med Israel Hayom forklarte Zeman at han allerede har instruert den nye tsjekkiske regjeringen om å begynne å forberede flyttingen av ambassaden.


"Det var en glede å offentlig støtte den amerikanske presidenten Donald Trumps beslutning, som anerkjente Jerusalem som Israels hovedstad og beordret lanseringen av nødvendige tiltak for å flytte USAs ambassade fra Tel Aviv," sa Zeman.


"Ingen kan anklage meg for å ha en ulterior motive. I løpet av mitt besøk til Israel, jeg allerede i 2013 talte for å flytte den tsjekkiske ambassaden til Jerusalem. Og igjen, denne september i New York, mens du mottok Warrior for Truth award [ tildelt av jødisk amerikansk avis The Algemeiner], nevnte jeg at vi trenger et lys i mørket. Vi trenger reell handling, ikke bare ord og ord og ord. Og handlingen om å flytte ambassader fra demokratiske land fra Tel Aviv til Jerusalem kunne være En slik handling. Jeg kan love deg at jeg vil appellere til den nye, bare utpekte tsjekkiske regjeringen for å fortsette med reell handling. "


Spørsmål: Hvorfor er Tsjekkia den eneste europeiske staten som erklærer sin støtte til den amerikanske anerkjennelsen av Jerusalem som Israels hovedstad? Kjenner du til noen andre europeiske stater som kan bli med i Tsjekkia i sin støtte?


"Det er en utrolig sterk sammenheng mellom mitt land og Israel - et kraftig vennskap. Tsjekkoslovakia hjalp Israel i 1948 på de avgjørende øyeblikkene da fiender søkte å utrydde den unge staten. Og i dag er vi takknemlige for at Israel bruker sin stolthet og vitalitet til å Støt oss i Europa, der vi står overfor terror og ondskap. "


Q: UNESCO har nylig nektet den historiske forbindelsen mellom Israel og den hellige gamle by i Jerusalem. Er du enig?


"Jeg forstår fullt ut USAs og Israels beslutning om å avslutte denne organisasjonen. Og jeg er glad for at i år fordømte de tsjekkiske parlamentsmedlemmene de anti-israelske skrittene tatt av UNESCO. De har full støtte."


Spørsmål: I forrige uke møtte Israels statsminister Benjamin Netanyahu med EU-utenriksministrene i Brussel og oppfordret dem til å "stoppe å ødelegge palestinerne" og begynne å presse dem til å akseptere eksistensen av en jødisk stat i Midtøsten. Deler du hans mening, at Europa har fornøyd palestinerne?


"Den feige europeiske union gjør alt for å sikre at den pro-palestinske bevegelsen drar nytte av den pro-israelske bevegelsen. Jeg støtter sistnevnte. For å bevise mitt poeng, vil jeg gjerne minne deg om at Europaparlamentet for nylig fikk en dømt Palestinsk terrorist for å levere en tale på sine lokaler. Denne damen sammenlignet palestinernes liv i Gaza til Holocaust. Jeg har ikke hørt slike chutzpah på lang tid.


Spørsmål: Skal EU revurdere sin Midtøsten-politikk?


"Alle oss i EU som motsetter seg anti-Israel-holdningen, bør sette sammen våre styrker for å oppnå en endring i EUs politikk mot Israel. Jeg vil oppfordre denne tilnærmingen veldig systematisk og tålmodig på vår lokale politiske scene, så vel som i mine intervjuer i utlandet."

Spørsmål: Er du optimistisk om EUs fremtid? Hva er de største utfordringene EU står overfor nå?


"EU har allerede opplevd mange kriser og har klart å klare seg med alle. Vi står for en stor migrasjonskrise forbundet med terrorisme, noe som tvinger EU til å ta noen svært konkrete og effektive skritt. Dette er en alvorlig situasjon der En uforenlig kultur av hat truer de grunnleggende verdiene til jødisk-kristen europeisk kultur