Evangeliet til jødene
Profetordet til menighetene

EMIRATENE OG ISRAEL SIGNERER AVTALEN PÅ TIRSDAG

 

Emiratene og Israel signerer på tirsdag
Selvstyremyndigheten og EU er sinte på den nye fredsavtalen.
 
 
 
Kommende tirsdag, den 15. september, skal den offisielle underskrift-seremonien for den nye fredsavtalen mellom Israel og Emiratene finne sted. Fredsavtalen har fått et nesten bibelsk navn: «Abrahams-pakten». Og underskrift-seremonien skal finne sted hos president Donald Trump i Det Hvite Hus i USA.
Fra Emiratene skal utenriksminister prins Abdulla bin Zayed lede delegasjonen til Washington. Fra Israel skal statsminister Benjamin Netanjahu lede den israelske delegasjonen. Og det er ventet høystemte taler om den store historiske betydningen som partene mener den nye fredsavtalen med Israel vil få – ikke minst i betydelige deler av den muslimske verden.
 
Heftige protester fra EU og Abbas
Akkurat den påstanden, at den nye fredsavtalen er av historisk betydning, er riktignok omstridt. Selvstyremyndighetens president i Ramallah, Mahmoud Abbas, er voldsomt opprørt over flere sunni-muslimske lands «svik mot palestinerne» (som han kaller det).
Like opprørt er ayatolla-ene i sjia-Iran. Der mener de at den nye fredsavtalen i virkeligheten skaper en stor militærallianse som har brodd mot Iran – der sunni-muslimske land pluss Israel og USA allierer seg mot den sjia-muslimske «halvmånen» (som det heter). Denne halvmånen skal ifølge Irans planer strekke seg fra Det indiske hav til Middelhavet – via Iran, Irak, Syria og Libanon.
En tredje aktør som ser med dyp misnøye på underskrift-seremonien i Washington kommende tirsdag er ledelsen i EU. Unionslederne i Brussel er nå livredde for at den såkalte «tostat -løsningen» skal bryte sammen og dermed skiple selve grunnfjellet i EUs syn på Midtøsten-konflikten.
Men hverken Emiratene eller USA eller Israel er innstilt på å høre på disse kritiske røstene. De offisielle fredsforhandlingene har pågått i høygir de siste ukene. Israel sendte i forrige uke en høyprofilert offisiell delegasjon til Emiratene i en historisk aller første kommersiell flytur. Og flyruten fikk til og med grønt lys til å fly over saudisk territorium, noe som tyder på at Saudi-Arabia kanskje kan tenkes å følge etter noen skritt bak de mindre Gulf-statene – når og hvis tid og situasjon gjør det realistisk.