Evangeliet til jødene
Profetordet til menighetene

EX-SPION FÅR ENDELIG FLYTTE TIL ISRAEL

 

 Bilde Jonathan Pollard

Ex-spion får endelig flytte til Israel


Jonathan Pollard spionerte for Israel. for nesten 40 år siden. Nå er straffen hans sonet.
 

 
Med nådeløs og endeløs strenghet har visse amerikanske myndigheter straffet den gamle mannen som i ungdommen kom i skade for å gjøre seg selv til spion for Israel. Mye tyder på at Pollard-saken ble brukt som skremsel og avstrekings-middel overfor andre amerikanske jøder – for å forhindre såkalt «dobbel lojalitet».
 
Oppdaget Iraks gasskrigføring
Det var tidlig på 1980-tallet at Jonathan Pollard gjorde seg selv til spion for Israel. Han arbeidet som ung etterretnings-analytiker innenfor en av de små hemmelige etterretnings-organisasjonene i USA, Marine-etterretningen. På den tiden oppdaget USA at Saddam Hussein av Irak tok i bruk det folkerettslig ulovlige gass-våpenet til kjemisk krigføring.
Ifølge en gjeldende avtale skulle USA da ha informert Israel om funnet sitt. Men det ble i praksis boikottet av Pollards overordnede. Da Pollard tok spørsmålet opp, svarte sjefen at «jøder er så sensitive når det gjelder gass». Derfor ville USA ikke oppfylle avtalen med Israel.
Men Jonathan Pollard var selv amerikansk jøde. Han tok da etterretningsfunnene med seg ut og lot noen i en liten utkant av israelsk etterretning ta kopier av papirene. Det skal ha vært disse informasjonene som førte til at Israel kjøpte inn gassmasker nok til hele befolkningen sin i god tid før Saddam Husseins Scud-raketter ble avfyrt mot Israel under Gulf I-krigen i 1991.
I Israel var Shimon Peres på den tiden statsminister. Men beslutningen om å verve en amerikansk jøde i USA som spion for Israel ble åpenbart truffet uten at saken gikk helt til topps i Israel.
 
Pollard ble arrestert – og narret
Etter et antall slike dokument-leveranser oppdaget Pollard at han var i ferd med å bli avslørt. I panikk flyktet han til Israels ambassade. Men der kastet de ham ut, fordi Israel ikke våget å beskytte spionen sin mot FBI-agentene utenfor ambassade-døren. Slik ble saken en stor skandale i forholdet mellom USA og Israel.
I etterforskningsfasen inngikk Pollard full tilståelses-avtale med påtalemyndigheten. Pollard tilsto hele forbrytelsen sin – mot at påtalemyndigheten skulle nøye seg med å be om bare fire års fengsel. Dette var i samsvar med rettspraksis for alle andre tilsvarende spioner i USA.
Men den dagen dommen skulle falle, fikk dommeren opp i hånden et brev fra justisminister Caspar Weinberger (som selv var amerikansk jøde). Weinberger skrev at Pollards spionasje hadde påført USA «ubotelig skade». Uten rettsbelysning av den påstanden dømte så dommeren i strid med påtalemyndighetens votum. Dommeren dømte Pollard til «livsvarig fengsel uten parole». Det var et direkte avtalebrudd.
 
Knallhard soning
I mange år måtte Pollard sone under fengselsvesenets hardeste vilkår i total isolasjon. Hans jødiske trosliv ble trakassert av vaktene som målbevisst påla ham do-vasking og den slags midt i de daglige jødiske bønnetidene.
Under Oslo-prosessen i 1998 lovet president Bill Clinton statsminister Netanjahu å benåde Jonathan Pollard hvis Bibi ville skrive under på Wye River-avtalen om Hebron. Men på underskrift-dagen brøt Bill Clinton dette løftet og lot Pollard fortsette å sone livsvarig fengsel.
Da 30 år var gått for Pollard i fengselet, ble han satt fri under såkalt «parole». Det betyr at han fikk bo i en egen leilighet i New York. Men han måtte gå med elektronisk fotlenke og holde seg innendørs fra kl. 1900 til kl. 0700. Slik ble han igjen forhindret fra å gå til morgen- og kveldsbønn i den nærmeste synagogen.
 
«Velkommen hjem til Israel»
Etter fem år, gikk Jonathan Pollards parole i forrige uke ut på dato. Og president Trump avsto med vilje fra å fornye den. Slik kunne Pollard endelig klippe av seg den elektroniske fotlenken og bevege seg fritt, samt forberede flytting hjem til Israel (hvor regjeringen for mange år siden hadde innvilget ham statsborgerskap).
Men da skjedde det at ex-statsminister Ehud Olmert og noen andre røster på den israelske venstresiden rykket ut i israelsk presse og advarte Israel mot å ta imot Pollard, fordi dette angivelig «kunne gjøre USAs neste president Joe Biden rasende».
I åpenbar reaksjon mot dette publiserte statsminister Netanjahu denne uken en nyhet om at han i helgen hadde ringt til Jonathan Pollard i New York og formelt på Israels vegne ønsket den aldrende ex-spionen hjertelig velkomment hjem til Israel.