Evangeliet til jødene
Profetordet til menighetene

FORVIRRING RUNDT FREDSPLANEN !

Forvirring rundt fredsplanen
Komite skal løse detaljkart-problemer i den nye amerikanske fredsplanen for Midtøsten.

              Av Odd Sverre Hove 

Det ble stor jubel på den israelske høyresiden da USAs president Donald Trump lanserte den nye amerikanske fredsplanen for Midtøsten. Men før det var gått en uke, dukket det opp noen merkelige misforståelser hos selve nøkkelpersonene bak fredsplanen.
Den nye fredsplanen sier i en sum at Israel aldri skal måtte gi fra seg Jordan-dalen og heller ikke de rundt 150 bosettingene med rundt en halv million jødiske bosettere på omstridt territorium i fylkene Judea og Samaria.
Resten av det omstridte territoriet, dvs rundt 70 prosent, skal Israel fryse i fire år fremover, mens palestina-araberne finner ut om de vil etablere en egen demilitariserte stat der. Det samme gjelder visse erstatnings-territorier
 
Annektering straks
På lanseringsdagen den 28. januar sa statsminister Netanjahu til journalistene at den israelske regjeringen straks over helgen ville starte arbeidet med å innføre israelsk lovgivning i de 150 bosettingene og i Jordan-dalen. Også USAs ambassadør i Israel, David Friedman, sa at USA nå ville støtte israelsk annektering av bosettingene pluss Jordandalen.
Men så sa plutselig selve hovedarkitekten bak fredsplanen, presidentens svigersønn Jared Kushner, noe stikk motsatt. Jared Kushner er gift med presidentens datter. Han er såkalt «modern-ortodoks» amerikansk jøde. Presidentens datter har fulgt ektemannen og konvertert til jødisk tro. Og Donald Trump har utnevnt Jared Kushner til hovedrådgiver i fredsplan-spørsmålet.
Jared Kushners overraskende uttalelse ble avgitt under et intervju med CNN. Stjerne-reporter Christiane Amanpour spurte Kushner om det var slik at USA nå åpner for at Israel over helgen kunne annektere Jordan-dalen og de 150 bosettingene. Man da svarte Kushner plutselig nei. Han var ikke kjent med at det forelå planer om noen øyeblikkelig annektering. Og det kunne bare ikke stemme. For annektering ville kreve at forhandlere fra USA og Israel i fellesskap først hadde verifisert den ene lille kartskissen som fins i fredsplanen. Og det ville de ikke kunne greie før det israelske valget om to og en halv uke.
 
Som en bombe
Kushners uttalelse slo ned som en bombe i de israelske mediene. Journalistene skjønt ingenting. Statsminister Netanjahu var på vei ombord i flyet sitt, for han skulle til Moskva og snakke med Putin. Men på flyplassen nøyde han seg med å svare journalistene at «Det der kommer til å ordne seg!».
Så ble det overraskende stille i mange dager. Etter hvert har vi fått en slags forklaring på i alle fall én av misforståelsene. Det viser seg at fredsplanen inneholder en klausul om at USA og Israel i fellesskap skal oppnevne en komité av eksperter på kartografi, altså det faget som handler om å produsere detaljerte lokalkart. Kartografi-ekspertene skal kontrollere fredsplanens kartskisse millimeter for millimeter og avklare nøyaktig hvor grensen skal gå mellom de to typene territorium, enten det som Israel fritt kan annektere eller det som Israel etter planen skal fryse i fire år fremover.
Først når det arbeidet er gjort, kan den nye israelske regjeringen – etter valget – begynne å klubbe de forskjellige annekterings-bestemmelsene som vokser ut av dette kartografiske arbeidet.
 
Netanjahu tilpasser seg
Etter et par uker kom det omsider en uttalelse om saken fra statsminister Netanjahu;
«Israel har ingen interesse av å annektere land på egenhånd, sa den israelske statsministeren. Det vi derimot er svært interessert i, er å samarbeide med USA og president Trump om å få på plass et seriøst regelverk for underleggelse av de 150 bosettingene – pluss Jordandalen – under israelsk lovgivning.»