Evangeliet til jødene
Profetordet til menighetene

FREDS-KONFERANSE MED FIRE-FEM ARABERLAND?

 

Freds-konferanse med fire-fem araberland?
Pompeos skyttel-reise til Jerusalem og fire arabiske hovedsteder prøvde å få til freds-avtaler mellom flere land og Israel
 
 
 
Denne uken fløy det for første gang i historien et direkte-fly fra Israel til Sudans hovedstad Khartoum. Og ombord i flyet satt USAs utenriksminister Mike Pompeo. Selve flyturen vakte mer oppsikt enn formålet med turen. Men turen inngikk i en rundreise der Pompeo først besøkte Israels hovedstad Jerusalem, og deretter fortsatte i skyttel-diplomati til hovedstedene i Sudan, Bahrain, Oman og Emiratene.
 
Håper på fredskonferanse i arabisk by
De fleste mediene gjettet på at den amerikanske utenriksministerens formål var å få flere sunn-arabiske regimer til å gjøre som Emiratene og inngå diplomatiske fredsavtaler med Israel.
Og det er ingen tvil om at det var ett av reisens formål.
Men fredag ble det kjent at Pompeo hadde et formål til: Å få statsledere i flest mulig sunni-arabiske land til å møtes i en arabisk hovedstad til en fredskonferanse med Israel. Og planen skal være å få fredskonferansen arrangert allerede i de aller nærmeste ukene.
Mye tyder på at denne fredskonferansen egentlig er statsminister Netanjahus idé, men at Bibi har servert idéen gratis på et sølvfat til president Trumps nærmeste rådgivere – slik at de kan tilberede prosjektet med sikte på å influere på den presidentvalgkampen i USA samtidig.
 
«Bibis storslåtte freds-strategi»
Helt siden tiltredelsen som statsminister i Israel for over 10 år siden har Bibi Netanjahu arbeidet målbevisst med en storslått freds-strategi, skriver Zalman Shoval i avisen The Jerusalem Post fredag. Shoval er en pensjonert diplomat og folkevalgt i Knesset i Israel med blant annet to ambassadør-perioder i USA bak seg.
Det er Bibis storslåtte freds-strategi som nå søkes fremmet av Trump-administrasjonen gjennom anstrengelsene for å få til en hel serie med sunni-arabiske freds-avtaler med Israel, og helst symbolisert gjennom en storslått fredskonferanse.
Både Pompeo og Bibi ser for seg at fredsavtalen mellom Emiratene og Israel for to uker siden skaper et «momentum» som det nå gjelder å få andre arabiske land til å slutte seg til. Den mulige freds-konferansen i en arabisk hovedstad må trolig være ment som en tilskyndelse i samme retning.
 
Den iranske «sjia-halvmånen»
Men den makt-strategiske bakgrunnen for denne nye fredsprosessen er hele tiden den formidable trusselen som sjia-Irans innhogg i «sunni-land» de siste 10-15 årene representerer.
Sjia-strategene i Iran har i flere år skrytt av at Iran gjennom stedfortrederhærene sine har sikret seg kontrollen i fire arabiske hovedsteder: i Jemens hovedstad Sanaa, i Iraks hovedstad Bagdad, i Syrias hovedstad Damaskus og i Libanons hovedstad Beirut.
Mange observatører ser på kartet og beskriver denne Iran-dominerte regionen «fra Middelhavet til Det indiske havet» som en stor «sjia-halvmåne». Sunni-regimene frykter mer og mer den voksende militære styrken som denne sjia-halvmånen utstråler – og søker nå allianser med Israel for å ha noe å stille opp med i møte med Irans voksende styrke.
Utenriksminister Mike Pompeo er ellers en av de to evangelikale kristne lederne som i holdningen til Israel står president Trump aller nærmest – sammen med visepresident Mike Pence.