Evangeliet til jødene
Profetordet til menighetene

HÅPER PÅ SNARLIG FREDSAVTALE ISRAEL-SUDAN

Håper på snarlig fredsavtale Israel-Sudan
Flere antydninger om en tredje freds-avtale på rad etter forhandlinger i Abu-Dhabi.
 
 
 
Amerikanske ledere avleverte i forkant av den siste helgen i september flere hete tips om at vi i løpet av de nærmeste dagene vil få høre om en flunkende ny fredsavtale mellom Israel og Sudan.
Hele Midtøsten vet at de øverste topplederne i Sudan denne uken var i Emiratenes hovedstad Abu Dhabi og forhandlet med amerikanerne. Innholdet i forhandlingene er bare kjent fra litt usikre lekkasjer. Men det avtegner seg et bilde, som (idet disse linjene skrives) ikke er offisielt bekreftet.
 
Sudan trenger desperat hjelp
Ifølge det bildet som er begynt å avtegne seg, kommer den israelske statsministeren, Benjamin Netanjahu, om få dager til å reise til Ugandas hovedstad for å møte Sudans to midlertidige statsoverhoder, statsminister Abdulla Hamdok og rådsleder general Abdel Fattah al Burhan. Disse to er for tiden Sudans midlertidige statsoverhoder etter at Sudans ultra-islamistiske diktator Omar al Bashir, for halvannet år siden ble avsatt ved et statskupp. Han ble deretter dømt for korrupsjon og forbrytelser mot menneskeheten, inkludert massakrer på flere hundre tusen av Sudans egne innbyggere.
Sudan er et meget fattig land i Afrika sør for Egypt – med 30 millioner innbyggere, derav 70 prosent sunny-arabere. På grunn av det forrige ultra-islamistiske regimet til diktator al Bashir havnet Sudan på USAs liste over terror-regimer.
Det som nå avtegner seg, handler om at Sudan normaliserer relasjonene sine til USA og Israel, inkludert en formell fredsavtale med Israel. Til gjengjeld stryker president Trump Sudan fra listen over terror-regimer og yter Sudan massiv matvare-hjelp og annen hjelp for visstnok milliard-summer. Sannsynligvis vil det da også komme israelsk hjelp til Sudan.
Men som nevnt: ingenting er foreløpig bekreftet om en fredsavtale mellom Israel og Sudan.
 
To andre mulige fredsavtale-partnere
De israelske mediene har den siste uken også hatt gjetninger om to andre mulige sunny-arabiske fredsavtaler med Israel: Oman og Saudi-Arabia.
Oman ligger like øst for Emiratene og vender ut mot Oman-bukten og Det indiske hav. Og dette er en meget sannsynlig gjetning. For også Oman trenger sårt å inngå i en stor-allianse, etter at Omans havnebyer og skipsfart i fjor ble krenket av flere terror-angrep iscenesatt av den iranske revolusjonsgarden.
Når det gjelder det store og innflytelsesrike landet Saudi-Arabia er det i ferd med å bli avklart et slags mellomstandpunkt vis-a-vis Israel.
På den ene siden er det regnet for temmelig sikkert at den unge og reformvennlige saudiske kronprinsen Mohammed bin Salman bak kulissene var en av arkitektene bak Emiratenes og Bahrains fredsavtaler med Israel.
På den andre siden er det tydelig at den aldrende saudiske kongen selv, kong Abdulla bin Salman, holder igjen og foreløpig nekter å gå med på en formell fredsavtale med Israel. I en video-tale til FNs hovedforsamling denne uken sa kong Abdulla at Saudi-Arabia fremdeles holder på den såkalte «saudiske fredsplanen» fra 2002. Og den stilte en fredsavtale mellom palestina-araberne og Israel opp som forhåndsvilkår for saudisk normalisering med Israel.
Hvis dette to-delte bildet av Saudi-Arabias holdning er riktig, kan det altså se ut til å handle om et generasjons-spørsmål internt i Saudi-Arabia. Den eldre lederskaps-generasjonen holder på den gamle kursen fra 2002, mens den yngre generasjonen har fått de mindre olje-emiratene til å gå foran og slutte fred med Israel.
Eller med andre ord: Saudi-Arabia står og bikker mellom enten en mulig fredsavtale med Israel eller en mer vent-og-se-betont holdning.