Evangeliet til jødene
Profetordet til menighetene

HAR ISRAEL BEDT TRUMP OM F-22-FLY?

 

Har Israel bedt Trump om F-22-fly?

USA har i en egen lov forpliktet seg til å gi Israel bedre våpen når Emiratene nå får kjøpe F-35-fly av USA.
 

 
Det er ingen tvil om at lederskapet i Israel har vært voldsomt spent på utfallet av det amerikanske presidentvalget. Statsminister Netanjahu og den israelske høyresiden har utvilsomt håpet sterkt på gjenvalg for president Donald Trump. Men i all stillhet har de også forberedt seg på den motsatte ytterligheten, at Joe Biden og Kamala Harris skulle vinne presidentvalget i USA.
Lederskapet i Israel har av gode grunner ikke offentliggjort hvordan de har forberedt seg på et eventuelt presidentskifte i USA, og det er naturligvis vanskelig for oss andre å prøve å gjøre seg gjetninger om slike ting. Men noen antydninger har likevel vært å se i israelsk presse de siste ukene før det amerikanske presidentvalget.
 
Etter at Emiratene får kjøpe F-35-fly
Blant annet er det kjent at visestatsminister og forsvarsminister Benny Gantz i forståelse med statsminister Netanjahu nylig var i USA for å forhandle om hvordan USA skal styrke Israel militært etter at det ble kjent at De forente arabiske Emiratene UAE vil få kjøpe 50 jagerfly av typen F 35.
USA har en egen lov som innebærer at Israel etter en slik avgjørelse skal kompenseres med andre militære fordeler fra USA, fordeler som sikrer Israel et «kvalitativt militært overtak».
Ingen vet hva Israel da har bedt om. Men i mediene har det vært antydet at Israel trolig ba om å få kjøpe et antall av det helt spesielle amerikanske jagerflyet F 22.
USA har 187 fly av typen F 22. De er kjent for å være raskere og mer lynsnare i luftkrig enn alle andre fly-typer. For den israelske forsvarsevnen ville noen skvadroner F-22-fly i tillegg til F-35-flyene være en betydelig styrking av det israelske flyvåpen-forsvaret.
 
Kanskje også «Bunker-Buster-bomber»
En annen mulig lekkasje i israelsk presse har handlet om en enorm amerikansk bombe som bare USA har. Den kalles «Bunker-Buster-bomben». I hele verden er det bare atombomber som har voldsommere sprengkraft. Med Bunker-Buster-bomber ville Israel kunne bombe i stykker de underjordiske atomvåpen-fabrikkene i Iran.
Senest for to uker siden publiserte det internasjonale atomvåpenbyrået IAEA en nyhet om at Iran nå sprenger ut en underjordisk atombombe-fabrikk i Natanz – i tillegg til de andre underjordiske anleggene på andre adresser i Iran. Fra luften er det visstnok bare Bunker-Buster-bombene som i tilfelle vil kunne ødelegge slike ulovlige underjordiske atomvåpen-fasiliteter.
Hvis det nå blir presidentskifte i USA vil Israel antagelig håpe på å få på plass slike avtaler med Donald Trump før Joe Biden eventuelt overtar i Det Hvite Hus den 20. januar neste år. Trolig vil vi få høre litt mer om den typen spørsmålsstillinger i de drøyt to månedene som kommer før den offisielle datoen for president-innsettelse den 20. januar neste år.