Evangeliet til jødene
Profetordet til menighetene

HEVDER KERRY LEKKET ISRAELSKE ANGREP

                 

Irans utenriksminister Zarif sier Suleimani fortiet angrepene, mens Kerry lekket dem.
 

 
De rystende lekkasje-påstandene har utløst en republikansk proteststorm i USA mot den demokratiske topp-politikeren John Kerry. Han benekter på sin side at han har lekket israelske hemmeligheter til Irans utenriksminister. Men dementiene hans synes åpenbart ikke å bli trodd blant USAs opposisjonspolitikere.
– John Kerry sier og gjør mye rart som jeg vanligvis ikke kan fordra. Men nå har han i tillegg krysset en rød strek og begått forræderi, kommenterer kongress-representant Mike Gallagher, som er en av den republikanske opposisjonens folkevalgte i kongressen i USA.
– Det burde ikke engang være tenkbart at en ledende amerikansk diplomat skulle kunne lekke USAs og Israels hemmeligheter til et fiendeland som Iran.
 
Kerry dementerer
Intervjuet med den iranske utenriksministeren Javad Zarif skal stamme fra en London-basert TV-stasjon som heter Iran Internasjonal. Intervjuet ble gjengitt i The New York Times denne uken.
I intervjuet klager den iranske utenriksministeren over at Den iranske Revolusjonsgarden og dens avdøde leder Qassam Suleimani holdt Irans utenriksminister i uvitenhet om mange ting, og at general Suleimani i virkeligheten motarbeidet Obamas atomavtale med Iran av 2015.
John Kerry var Obamas utenriksminister i den siste av Obamas to valgperioder. Det var i denne fireårs-perioden sluttforhandlingene om atomavtalen med Iran foregikk. I dag er John Kerry den nye amerikanske presidentens spesialrådgiver for klimaspørsmål.
I Kerrys dementi på twitter denne uken heter det ordrett:
– Jeg kan fortelle Dem at denne historien og disse beskyldningene er blank usannhet. Dette skjedde aldri - verken da jeg var utenriksminister eller senere.
 
Zarif visste ikke
I lekkasjen fra Zarif-intervjuet sier Zarif i et retorisk spørsmål at det skulle være utenkelig at det var USAs John Kerry som måtte informere Irans utenriksminister om 200 israelske angrep på Irans Revolusjonsgarde og stedfortreder-hærer på syrisk jord – istedenfor Revolusjonsgardens sjef, general Suleimani.
– Visste De ikke det fra før? spør intervjueren to ganger på rad, og Zarif svarer: – Nei, nei.
Det opplyses ikke noe om tidspunktet for Kerrys samtale med Zarif, men general Suleimani ble drept i et amerikansk rakettangrep i Bagdad en av de første januar-dagene i fjor.
 
Drøfter om Zarif lyver
I israelsk presse diskuteres mange merkelige sider ved Zarif-intervjuet i den London-baserte TV-stasjonen. Mediekommentarene drøfter om Zarif snakker sant både om den anstrengte relasjonen sin til general Suleimani, om Russlands rolle og om lekkasjen fra John Kerry.
Zarif er kjent for å lyve taktisk under pågående diplomatiske prosesser. Men i dette tilfelle innvender man at Zarif ved å lyve om disse tingene ville opptre u-taktisk og tvert imot skade seg selv og Iran mye mer enn alt han eventuelt ville kunne oppnå ved å lyve om disse tingene.
Siste ord i den debatten er trolig ennå ikke sagt.