Evangeliet til jødene
Profetordet til menighetene

HISTORISK FØRSTE FLYREISE TIL EMIRATENE

 

Bilde: Historisk første flyreise til Emiratene

Saudi-Arabia godkjenner fremtidig israelsk rute-flyging over saudisk luftrom.

 


 
Den første uken i september er det en flyreise som har vært hoved nyhet i nyhetsbildet i både Israel og mange arabiske land. Flyturen var den aller første kommersielle flyreisen i sitt slag. Den gikk fra Ben Gurion-flyplassen i Tel Aviv til hovedstaden i De Forente arabiske Emiratene UAE, byen Abu Dhabi.  Og den var blitt gjort mulig fordi Israel og De forente arabiske Emiratene UAE nylig besluttet å inngå fredsavtale.
 
Åpnet for direkte telefonsamtaler
Det ble en ganske spektakulær flytur. Det israelske flyselskapet El Al hadde gitt turen flight-nummer 971, oppkalt etter det internasjonale fjernvalg-nummeret for alle som vil ringe telefonsamtaler fra utlandet til Emiratene. Returflygningen etter en dags opphold i Emiratenes hovedstad fikk deretter flight-nummeret 972, oppkalt etter det internasjonale fjernvalgnummeret som må brukes av alle som vil ringe telefonsamtaler fra utlandet til Israel.
Og for ordens skyld: Før flyturen hadde Emiratene meget påpasselig skrudd av mekanismen som hittil har stengt for fjernvalgsamtaler på telefon mellom Israel og Emiratene.
 
Presidentens svigersønn
Den mest selebre passasjeren ombord i det israelske flyselskapets historiske første rutefly til Emiratene – var den amerikanske presidentens svigersønn Jared Kushner. Han er gift med datteren til USAs president Donald Trump – og er dessuten amerikansk jøde. Donald Trump har utnevnt ham til USAs sjefsforhandler under de nye fredsprosessene i Midtøsten.
To oppsiktsvekkende resultater har Jared Kushner oppnådd som sjefsforhandler. Den 28. januar i år lanserte svigerfaren USAs nye fredsplan for Midtøsten. Den avløser og parkerer Oslo-avtalene fra 1990-tallet. Og den 13. august i år, for mindre enn tre uker siden, kunne president Trump kunngjøre svigersønnens fremforhandlede flunkende ny fredsavtale mellom Israel og Emiratene.
 
Sikkerhetsrådgiver Meir Ben Shabbat
Ved siden av seg ombord i det historiske aller første flyet fra Tel Aviv til Emiratene hadde Jared Kushner formannen i Israels Nasjonale Sikkerhetsråd, Meir Ben Shabbat. Og mens Kushner selv ledet en offisiell amerikansk delegasjon, ledet Ben Shabbat en tilsvarende offisiell israelsk delegasjon.
På flyplassen i Abi Dhabi ventet så en tredje offisiell delegasjon, ledet av emiratenes diplomatiske planleggingsminister Jamal al Musharakh på vegne av Emiratenes kronprins og reelle statsoverhode sjeik Khalifa bin Zayed. Om ombord i flyet fra Tel Aviv hadde Emiratene en egen diplomat som het Khalifa, samme navn som kronprinsen selv.
 
Ja til å fly over Saudi-Arabia
Det var ellers en eksepsjonell ting til som gjorde denne fly-reisen mulig. For første gang i historien fikk et israelsk fly offisiell tillatelse fra Saudi-Arabia til å fly over saudisk territorium hele veien til Emiratene – og tilbake igjen. Ikke bare det: Den saudiske tillatelsen er generell og innebærer at det israelske flyselskapet for fremtiden har formell saudisk tillatelse til å fly langs den samme ruten ved fremtidige direkte rute-flyvningene fra Israel til Emiratene. Og senere i uken ga Bahrain det israelske flyselskapet en tilsvarende generell tillatelse til å fly over Bahrains luftrom.
Disse offisielle arabiske tillatelsene fremtrer som ikke så lite av en indirekte saudisk og bahrainsk sanksjonering av Emiratenes fredsavtale med Israel. Det styrker bildet av at Emiratenes fredsavtale må ansees som en prøveballong på vegne av flere sunni-arabiske land som vurderer å inngå tilsvarende fredsavtaler med Israel. Konkret nevnes både Saudi-Arabia, Bahrain og Oman som mulige fremtidige fredsavtale-partnere.
 
Bibi ringte flyet fra Jerusalem
En av de spektakulære tingene journalistene ombord i El Al-flyet kunne fortelle om, handlet om en telefonsamtale fra statsminister-kontoret i Jerusalem. Netanjahu slo på tråden til den offisielle diplomaten fra Emiratene ombord i flyet, diplomat Khalifa. Mens flyet fløy over sanddynene i Saudi-Arabia ringte Bibi for å ønske ham god reise. Og den emiratiske diplomaten svarte Bibi på fremragende hebraisk.
Denne språkmektigheten kom tydelig overraskende på statsminister Netanjahu, og han gratulerte diplomat Khalifa med språkferdigheten og spurte hvordan han hadde greid å lære seg hebraisk så godt. Khalifa svarte at han hadde brukt internett, og særlig ført et antall hebraiske samtaler via Zoom. Netanjahu kvitterte med å utstede en spesiell invitasjon til diplomat Khalifa om å besøke Israel ved første anledning.
Da det israelske flyet deretter landet i Abu Dhabi, var det israelernes tur til å vise språkferdighet. For Israels Nasjonale Sikkerhetsrådgiver, Meir Ben Shabbat, holdt den israelske hilsningstalen på like fremragende arabisk.
 
Sikkerhetsrådgiveren sang syndsbekjennelsen
Noen av de mest fasinerende tur-reportasjene i israelsk presse denne uken, var skrevet av journalist Raphael Ahren i nettavisen «The Times of Israel». Han kunne fortelle om hvordan pressen straks etter den glohete flyplass-mottagelsen i 44 grader ørkenvarme ble loset inn i luft-avkjølte busser. Bussene tok israelerne med til morgenbønn i en jødisk synagoge i den arabiske hovedstaden. Der ledet rabbineren en tradisjonell jødisk morgenbønn med blant annet lesning fra en Thora-rull. Så ga rabbineren ordet til Israels nasjonale sikkerhetsrådgiver Meir Ben Shabbat. Han er sefardisk ortodoks jøde. Og han sang den jødiske syndsbekjennelsen til en klassisk sefardisk melodi.
Etter morgenbønnen ble gjestene servert koscher-frokost tilberedt under overoppsyn av overrabbineren fra den andre storbyen i Emiratene, Dubai. Deretter dro den offisielle israelske delegasjonen til forhandlingsmøter bak lukkede dører med Emiratenes statsledelse pluss den amerikanske delegasjonen. Journalistene hadde ikke adgang til disse lukkede møtene. I stedet ble journalistene gitt et besøksprogram til spektakulære adresser i Abu Dhabi.
 
Banksamarbeid, fly-samarbeid og militært hysj-hysj
Hva snakket de så om bak de lukkede dørene, de tre offisielle delegasjonene -?
På en avsluttende pressekonferanse ble det sagt at man hadde diskutert områder for samarbeid mellom Israel og Emiratene. Konkret sluttførte man en avtale om banksamarbeid mellom baker i Emiratene og to store banker i Israel. Dessuten avtalte man samarbeid om den nye direkte flyruten, som vil kunne transportere turister og gods fra Emiratene til Israel og fra Israel til Emiratene.
Det tredje samarbeidsområdet ble på pressekonferansen bare omtalt i helt generelle vendinger. Men det er nesten sikkert at det var dét som var besøkets hovedsak: Militært samarbeid og Etterretningssamarbeid.
For Israel og Emiratene er felles om å ha det store persiske landet Iran som sin farligste fiende. Emiratene har dessuten fiende-landet Iran like over på den andre siden av fjorden, bare et mindre antall sjømil på nordsiden av Hormuz-stredet.
Iran står bak et tyvetalls såkalte «stedfortreder-hærer» som driver med krigføring og terrorisme mot både Emiratene, Saudi-Arabia, Bahrain, Oman og – Israel. En så farlig felles fiende førte utvilsomt til mye snakk om militært samarbeid. Men på pressekonferansen etterpå gikk ingen i detalj på akkurat det punktet.