Evangeliet til jødene
Profetordet til menighetene

HUN (22) MÅTTE KJEMPE FOR LIVET

 

Hun (22) måtte kjempe for livet

Den palestina-arabiske tenårings-terroristen angrep henne med kniv, men hun vek behendig unna.
 

 
For fire år siden kom det en ung 18 år gammel britisk kvinne til Israel som innvandrer. Navnet hennes var Liat Harush. Hun kom ganske alene. Ingen jevnaldrende fulgte henne. Ingen brødre eller søstre eller foreldre eller besteforeldre kom reisende sammen med henne. 18-år-gamle Liat Harusj ankom Israel ganske alene.
I Israel søkte hun om statsborgerskap etter loven om tilbakevendingsrett for alle jøder. Det ble straks innvilget. Den unge 18-åringen var bevislig britisk jødinne. Foreldrene bodde fortsatt i London der hun var vokste opp. Mens datteren ønsket å gjøre alija (som det heter) og bosette seg varig i Israel med israelsk statsborgerskap, ønsket foreldrene fortsatt å bo som britiske jøder i London.
 
Innkalt til militærtjeneste
Men jødiske ungdommer i Israel har obligatorisk verneplikt. Og det omfattet også 18-år-gamle britisk-jødiske Liat Harusj. Da tiden kom, ble hun innkalt sammen med alle andre i samme aldersgruppe. Etter innledende soldatopplæring havnet hun i en militæravdeling som spesialiserte seg på vakt-tjeneste mot terrorisme.
Idet denne historien begynner, er den unge 18-åringen blitt fire år eldre og har fylt 22 år. Med en sersjant som lokalt befal var vaktlaget hun tilhørte, blitt stasjonert ved et veikryss i Samaria fylke, nærmere bestemt ved det veikryss som heter Gitit Avisjar.
Fra dette veikrysset går det en viktig vei inn til den jødiske bosettingen Ariel. Ariel er en viktig jødisk by i Samaria. Den er inne i en betydelig vekstperiode. Den har blant annet eget universitet. Mange norske turister i Israel har besøkt Ariel fordi byen er så representativ for den livskraftige vekst-typen som man ofte finner i de jødiske bosettingene i såkalte «omstridte» områder. Men Ariel er også terror-utsatt. For i nabolaget i Samaria ligger det mange palestina-arabiske landsbyer og byer som fostrer heftig hat mot Israel.
 
Tenårings-terrorist i full fart
På tirsdag i denne uken oppdaget Liat Harusj er ung palestina-arabisk mann som nærmet seg raskt. I ettertid er det blitt kjent at den unge mannen var en lokal arabisk 17-åring som het Attallah Mohammad Rayan. Det kryr av eksempler på at når arabiske ungdommer har rask og tydelig kurs rett mot posisjonen til utplasserte israelske vaktsoldater – da er det overhengende fare for brå dødelig terrorisme.
Liat Harush anropte forskriftsmessig den arabiske tenåringen. Men han reagerte ikke. I stedet så man at han hadde kniv i hånden og at han åpenbart var i full gang med å iverksette et lynraskt knivdrap-angrep. Den ensomme 22-år-gamle kvinnelige vaktsoldaten var plutselig i livsfare.
Vi må nok her se for oss et hendelsesforløp som foregikk mye raskere enn den tiden det tar å lese om det. Terroristen stormet mot Liat Harusj og skulle til å hogge til henne med et dødelig knivstikk. Men 22-åringen dukket behendig unna og brukte samtidig gevær-kolben til et kraftig støt mot maven til terroristen.
 
«Sersjant Y» reagerer
Terroristen summet seg raskt og skulle til å gjenta knivdrap-angrepet mot Liat Harusj. Men nå ble han et lite øyeblikk distrahert av at sersjanten for vaktsoldat-laget avsikret våpenet sitt – samtidig som han posisjonerte seg for skyting. Israelsk presse har ikke fått tillatelse til å offentliggjøre sersjantens navn. I stedet kalles han i de israelske avisene bare «sersjant-Y».
Terroristen vaklet et øyeblikk mellom å knivstikke sersjanten eller å knivstikke den kvinnelige soldaten. Så bestemte han seg for å prøve seg en gang til mot Liat Harusj. Men for annen gang greide hun med en smidig og kjapp reaksjon å dukke unna den farlige kniven, samtidig som hun en gang til greide å støte geværkolben mot kroppen til 17-åringen. Denne gangen slo hun så hardt at terroristen tippet over og mistet balansen.
Og nå hadde «sersjant Y» greid å finne seg en posisjon der han kunne skyte uten å risikere å treffe soldat-kollegaen sin. Sersjantens skudd satte terroristen ut av spill. Så sparket sersjanten kniven flere meter til side bortover asfalten, slik at ikke terroristen skulle få anledning til å prøve seg en gang til.
 
Arabisk nyhets-forvrengning
I etterspillet etter denne terrorist-episoden mobiliserte den israelske hæren i full fart. Terrorist Attallah Rayan viste seg å høre hjemme i landsbyen Qarawat Bani Hassan. Den ligger i nærheten av den arabiske byen Salfit. De israelske soldatene etablerte en veisperring i området i et forsøk på å finne ut hvem som eventuelt hadde hjulpet den 17 år gamle terroristen.
I de første nyhetsmeldingene het det så at terroristen var «uskadeliggjort». Men kort etter opplyste de palestinaarabiske helsemyndighetene at terroristen ikke hadde overlevd skuddet fra sersjantens våpen.
En palestina-arabisk nettside skrev straks en truende melding. Der sto det at man «hadde merket seg» at det var korporal Liat Harusj som hadde «myrdet det palestineske barnet» (som det het). Man regnet altså den 17 år gamle kniv-terroristen som «bare et barn», mens man stemplet den kvinnelige soldaten, som måtte kjempe for livet, som «barnemorderske».
Men i det israelske forsvaret kom anerkjennelsen straks. Både Liat Harusj og sersjant Y fikk utmerkelser for personlig og snarrådig tapperhet. Den militære pressetjenesten sendte ut et bilde av den enslige 22-åringen som var kommet alene til Israel og som dessuten kom hundre prosent uskadd fra kampen på liv og død med en draps-terrorist. Og mediene i Israel minnet om at dette var andre gang på få måneder at det fant sted et arabisk terrorangrep i samme område.
Liat Harusj selv tok frem mobiltelefonen og ringte til foreldrene sine i London for å berolige dem foran alt medie-oppstusset som boblet fem i de følgende timene.