Evangeliet til jødene
Profetordet til menighetene

HVA SNAKKER BIBI OM MED SAUDI-ARABIA?

Hva snakker Bibi om med Saudi-Arabia?
Rykter om fortsatt fredsprosess – pluss forsvarspakt (?) – med sunni-muslimene.
 

 
Det pågår et såkalt «paradigme-skifte» i Midtøsten. Land etter land står på valg mellom det såkalte «nye paradigmet» for Midtøsten og det såkalte «gamle paradigmet». Med fremmedordet «paradigme» mener man i internasjonal politikk et tanke-skjema, et slags ferdiglagt jernbane-spor som det storpolitiske toget kan rulle på.
Torsdag 11. mars skulle Bibi Netanjahu ha reist til Emiratenes hovedstad Abu Dhabi. Der skulle han ifølge forhåndsryktene ha møtt ikke bare Emiratenes kronprins Muhammed bin Zayed, men også Saudi-Arabias kronprins Muhammed bin Salman. Men bekreftede opplysninger om hva som eventuelt kunne ha kommet ut av møtet, må nå vente, siden det planlagte topp-møtet denne uken måtte utsettes.
 
Det gamle og det nye «paradigmet»
Emiratenes unge og handlekraftige kronprins Muhammed bin Zayed regnes som en av arkitektene bak den nye sunni-arabiske fredsprosessen med Israel. I avisoverskriftene bruker man bare tre bokstaver på navnet hans MbZ. Emiratene selv skrev i august i fjor under på den første av de fire nye fredsavtalene med Israel. Deretter fulgte Bahrain opp, deretter Sudan og deretter Marokko. Men ryktene om en indonesisk og en saudisk fredsavtale med Israel ble aldri bekreftet før presidentskiftet i USA.
Nå har to av Midtøsten-rådgiverne til USAs nye president Joe Biden skrevet en slags klagesang over det nye Midtøsten- «paradigmet» i fagtidsskriftet Politico. Miller og Sokolsky klager der over at president Trump anerkjente Jerusalem, pluss Golan, pluss bosettingene, samt lovet Israel 30 prosent territorium, i tillegg til at Trump nedgraderte den palestina-arabiske selvstyremyndigheten økonomisk. Det åpnet nemlig døren for det som de to presidentrådgiverne betrakter som en beklagelig normaliseringsprosess mellom Israel og de fire sunni-arabiske landene.
 
Planer om et «Midtøstens NATO»?
Statsminister Netanjahu er, til forskjell fra Miller og Sokolsky, en ivrig forkjemper for det nye Midtøsten-paradigmet. Og det var derfor han torsdag planla statsbesøk i Emiratenes hovedstad. Ifølge ryktene skulle han altså til og med treffe den emiratiske kronprinsens unge venn og kollega, kronprins Muhammed bin Salman (som avisene bruker tre andre bokstaver på: MbS, til forskjell fra MbZ).
Hva skulle så Bibi snakke med de to om? Det vet ingen av oss. Men forhåndsryktene handlet om ikke bare en ny og femte fredsavtale mellom Israel og Saudi-Arabia, men endog om en militær forsvars-pakt, et slags «Midtøstens NATO», med front mot sjia-Iran.
 
Joe Biden og «reset-knappen»
Det ville i tilfelle være en betydelig støykilde for de rådgiverne rundt Joe Biden som nå ønsker seg tilbake til det «gamle MØ-paradigmet». Deres visjon handler om å trykke på «resett»-knappen vis-a-vis Saudi-Arabia og proklamere den unge saudiske kronprinsen MbS som noe i retning av «spedalsk», sett med USAs og Joe Bidens øyne. Men med en fredsavtale med Israel på plass kan Saudi-Arabia trolig unngå den skjebnen.
Joe Biden offentliggjorde nylig en etterretningsrapport som stempler MbS som bakmannen bak drapet på journalist Jamal Khashoggi, en saudisk journalist som ifølge Lee Smith var en slags qatarisk påvirkningsagent og Bin Laden-sympatisør, endog i spaltene til The New York Times. Målet var nettopp å stemple MbS som «spedalsk».
 
Fred med Israel kan stanse stempling
Men Joe Biden kan ikke godt erklære seg som offisiell motstander av fire eller seks nye fredsavtaler i Midtøsten, ikke i full offentlighet. En ting er hva rådgiverne skriver utilslørt i fagtidsskriftet Politico. Men noe helt annet er hva presidenten og visepresidenten offentlig kan bekrefte som USAs offisielle politiske standpunkt.
USA har ikke råd til å si offentlig det som rådgiverne nå tenker. USA har ikke råd til å si offentlig at Det Hvite Hus er motstander av de nye fredsavtalene i Midtøsten.
Derfor er det mye som tyder på at Bibi Netanjahu pluss de to unge kronprinsene i Saudi-Arabia og Emiratene for tiden kan være i ferd med å utmanøvrere Joe Bidens naive planer om å fornye den hullete atomavtalen med sjia-muslimene i Iran – og få på plass det fremvoksende «nye paradigmet» for Midtøsten.