Evangeliet til jødene
Profetordet til menighetene

IRAN FORTSETTER MED TERRORISME-STRATEGIEN


Iran fortsetter med terrorisme-strategien
Trass i corona-viruset og alle de andre krisene som har hopet seg opp rundt ayatolla-regimet, fortsetter Iran å spre terrorisme.
 
 
 
Det er ikke lett å forutsi nøyaktig hva som kan bli de strategiske og politiske følgevirkningene av corona-pandemien i Midtøsten, skriver pensjonert generalmajor Jaakov Amidror.
Men det er ingen land i Midtøsten som er hardere rammet av corona-viruset enn Iran. Og corona-krisen er kommet på toppen av alle de andre krisene som har hopet seg opp rundt sjia-regimet i det gamle persiske landet Iran.
Generalmajor Jaakov Amidror er for tiden forsker ved Jødisk Institutt for Nasjonal Sikkerhet (JINS) i Jerusalem og har tidligere hatt en rekke lederstillinger i ulike institusjoner for Israels militærstrategiske sikkerhet. Artiklene hans publiseres i flere aviser gjennom et syndikat.
 
På den økonomiske fronten
Det er ikke lite som har hopet seg opp av kjempe-problemer for det iranske ayatolla-regimet i senere tid.
Det nyeste på den økonomiske fronten er den plutselige oljekrisen mellom Russland og Saudi-Arabia. Det har rammet Irans olje-inntekter hardt, etter at president Trumps knallharde økonomiske sanksjoner mot Iran ble gjeninnført i 2018. Det har deretter påført Iran enorme nye økonomiske problemer.
President Trump gjeninnførte de økonomiske sanksjonene og sa opp Obamas atomavtale med Iran i 2018 etter at Israel og statsminister Netanyahu hadde publisert resultatet av et stort israelsk etterretningskupp i Teheran. Dokumentene beviste at Iran i all hemmelighet brøt atomavtalen og fortsette å prøve å skaffe seg folkerettslig ulovlige atomvåpen.
Oljekrisen mellom Russland og Saudi-Arabia oppsto for noen uker siden etter at Saudi-Arabia bestemte seg for å dumpe billig saudisk olje i enorme kvanta på verdensmarkedet – for å straffe Putin og Russland etter et forhandlingssammenbrudd om markedsandeler mellom de to landene. (Like over påske forlyder det at Russland og Saudi-Arabia likevel avblåser oljekrisen igjen).
 
Etter Suleimanis død
En annen krise som brått rammet Iran ved årsskiftet, var USAs henrettelse av Irans superstjerne-general Kassem Suleimani.
Det skjedde mens generalen satt i en nattlig hemmelig terrorkonferanse med lederen for Iransk Hizbollah ved Bagdad flyplass. Og da viste det seg at superstjerne-generalen hadde hatt hele den glitrende militærstrategiske terror-planen sin i hodet. Henrettelsen førte dermed til at Irans styring over de over 20 stedfortreder-militsene de holder seg med inne i mange land, ble mye mindre strømlinjeformet, mye langsommere og uhyggelig mye mer tungrodd.
Millitær-strategisk lider Iran fremdeles etter tre-fire måneder under det enorme tapet av sin eneste superstjerne-general.
Og en ting til i samme gate: Iran prøvde etterpå å ta hevn over USA for drapet på Suleimani. Men da kom iranske rakettvåpen i skade for å skyte ned et ukrainsk passasjerfly i luften over Iran, slik at alle de sivile passasjerene omkom. Deretter prøvde Iran i tre dager å benekte skyld for nedskytingen.
Men løgnene ble avslørt og enorme ungdoms-demonstrasjoner mot regimet vokste spontant frem i alle Irans byer. Regimet svarte på ungdoms-demonstrasjonene med harde undertrykkelsestiltak.
Men fremdeles etter tre måneder sliter regimet under ettervirkningene av nedskytingen av det sivile passasjerflyet.
 
Corona og gresshopper
På topper av alt dette er altså Iran blitt usedvanlig hardt rammet av corona-viruset. Det lille viruset tok lederskaps-eliten i Iran med total overraskelse.
Eliten svarte først på virus-angrepene med arrogant ignorering og møttes til en sjia-muslimsk religiøs høytidelighet i den hellige byen Qom uten å iverksette beskyttelsestiltak. Tvert imot fortsatte man å kysse hellige gjenstander og klemme og håndhilse.
Resultatet var at forbløffende mange innenfor den iranske eliten straks ble rammet av viruset. Siden har Iran fortsatt å lyve om smitter-tallene sine, som ifølge Iran-eksperter er mange ganger høyere enn de tallene som offentliggjøres.
Som følge av den økonomiske krisen har Iran dessuten ikke økonomi til å stenge ned landet slik andre land har gjort. En full nedstengning vil tvert imot knekke siste rest av Irans skakk-kjørte økonomi, skriver Jaakov Amidror.
Resultatet er at corona-viruset sprer seg over hele Iran helt ute av kontroll. Og Iran er dessuten blitt den største leverandøren av corona-smitte til andre land i Midtøsten, så som Irak, Syria, Libanon og endog Jemen.
På toppen av alt dette er særlig de sørlige delene av Iran blitt rammet av en fryktelig gresshoppe-sverm som legger alt jordbruk og all matproduksjon øde.
 
Likevel fortsetter sjia-terrorismen
Ikke desto mindre, skriver Jaakov Amidror, fortsetter Iran med forbløffende stahet å opprettholde terror-aktiviteten sin. Målsettingen er fremdeles den samme: Å skaffe seg, og holde på, kontrollen over en sjia-muslimsk «halvmåne» som strekker seg fra Middelhavet og Libanon, over Syria og Irak til Det indiske havet ved Irans egne kyster. Og med en avlegger mot sør i form av Jemen. Det siste svarer til et strategisk knipetang-hode også på sør-siden av sunni-islams territorium i Saudi-Arabia og olje-emiratene.
Det samme tenker ayatollaene om Irans fortsatte finansiering av Hamas og Islamsk Jihad i Gasa.