Evangeliet til jødene
Profetordet til menighetene

IRAN INTENSIVERER SJØKRIG MOT ISRAEL

Iran intensiverer sjøkrig mot Israel
«Helios Ray» ble magnetmine-angrepet i februar. Fire uker senere ble «Lori» rakett-angrepet.


 

 
De siste ukene er det økt på med nyhetsoppslag om den pågående sjø-krigen mellom Israel og Iran. Bakgrunnen er ifølge journalist Lazar Berman i nettavisen The Times of Israel at Iran åpenbart har bestemt seg for å vise verden intensivert militær muskelstyrke, antagelig i en tilsiktet samtidighet med at man håper og tror at Biden-administrasjonen i USA vil kunne skremmes til å gjeninnføre atomavtalen med Iran.
 
Magnetminer ved baugen
Bil-frakteskipet «Helios Ray» er et digert sivilt israelsk-eid frakteskip, som seiler under Bahamas-flagg. Under en sjøreise fra Gulfen via Hormuz-stredet og ute i Oman-bukten ble skipet angrepet med magnet-miner. Det er samme våpentype som den iranske revolusjonsgarden brukte under noen av de første sjøkrig-episodene med Iran i mai 2019.
Det israelske skipet ble skadet ved vannlinjen på to steder på babord baug og på to steder på styrbord baug. Skaden gjorde det nødvendig for skipet å søke reparasjon ved et skipsverft i Emiratene. Der ble skaden reparert. Og en uke etter angrepet var skipet tilbake på kursen sin i Oman-bukten på vei videre østover med lasten sin.
Statsminister Netanjahu sa i februar at det var den iranske revolusjonsgarden som sto bak magnetmine-angrepet. I en offisiell rapport til FNs sikkerhetsråd gjentok Israels FN-ambassadør den samme konklusjonen.
 
Rakett-angrep ga mindre skader
Knapt fire uker senere var det «Lori»s tur. «Lori» er et sivilt israelsk-eid container-frakteskip. Skipet befant seg i mer eller mindre samme farvann i Det indiske hav da det ble truffet av en serie rakett-våpen. Nok en gang var det ingen personer som ble skadet. Men skipet fikk en del mindre skader. Denne gangen var det imidlertid ikke nødvendig å søke reparasjoner etter angrepet. Skipet fortsatte ufortrødent på kursen sin mot en container-havn i India.
 
To år siden sjøkrigen startet
For to år siden, i mai 2019, er det solid dokumentert at Iran startet denne typen sjø-krig mot USA, Israel og Saudi-Arabia. Det handler om såkalt lav-intensitets-krig. Angreps-serien begynte faktisk med magnetmine-angrep på et tankskip som på hekken bar navnet «Andrea Viktoria», Bergen, Norway. Iranske marine-jegere festet i hemmelighet magnetminene til skutesiden og påførte skipet en halvannen meter stor flenge i skroget, omtrent en meter over vannlinjen. Derfor sank ikke skipet. Men mannskapet fikk seg en forskrekkelse. Og skipet måtte repareres.
Noen uker senere i 2019 gjentok de iranske marinejegerne suksessen med et mye heftigere angrep på et britisk tankskip. Da måtte mannskapet fra Filipinene evakueres. Og Iran var påpasselig med selv å evakuere mannskapet, slik at Iran selv kunne fremstå som de skipbrudnes edle redningsmenn.
Den gangen, for to år siden, ble de (til sammen visstnok fire) sjøkrig-episodene tolket som iranske «signaler» – til USA, Israel og de Sunny-arabiske oljelandene – signaler om hva sjia-Iran kunne true med å gjøre i stor stil.
 
«Noen» i USA begikk anti-israelsk lekkasje
Akkurat sjø-krig-spørsmålet forsvant deretter under medie-radaren i to år. Så fortalte de israelske avisene om det første av de to sivile israelske transportskipene som var blitt rammet av et terrorangrep i Oman-bukten sør for Iran. Iran svarte med å publisere en nyhet om et iransk skip som angivelig skulle være blitt angrepet av det som Iran kalte «terrorister fra Israel».
Så dukket det i påfallende samtidighet opp en amerikansk nyhetsoverskrift i The Wall Street Journal. Den gikk ut på at Israel under den flerårige lav-intensitets-krigen mot Iran angivelig skulle ha angrepet dusinvis av iranske skip – nemlig mens de iranske skipene prøvde å bryte USAs olje-blokade ved å frakte iransk olje til Syria, eller iranske våpen til Houti-terroristene i Jemen.
Nyhetslekkasjen i den amerikanske stor-avisen var åpenbart plantet. Og den var åpenbart plantet av amerikanske kilder som ønsket å legge kjelker i veien for den blokaden av Iran som den forrige amerikanske presidenten innførte mot Iran i tett samarbeid med Israel. På det ene siden er nyheten sikkert riktig. Men på den andre siden må den slags planting av nyheter regnes som forsøk på å torpedere den sjømilitære blokade av Iran.
I Joe Bidens støtte-grupper i USA er det sterke krefter som ønsker å snu USAs politikk vis-a-vis Iran, og nyhetslekkasjen synes å svare til disse miljøenes interesser.
 
– Iran ønsker å opptre tøffere
Lav-intensitets-kriger pleier for det meste å foregå under medieradaren. Tanken bak lav-intensitets-kriger pleier å være at man ved å bruke lav-intense militære virkemidler kanskje kan utsette (eller endog forhindre) full krig. Derfor blir bruken av lite intense virkemidler regnet som en måte å prøve å forsvare freden på.
– Iran synes nå å ville opptre mye tøffere og langt mer aggressivt mot Israel i den pågående lavintensitets-krigen mot Israel, skriver journalist Berman i den israelske nettavisen.
– Under konfrontasjonen mellom Iran og Israel pågår det nå en betydelig militær opptrapping til sjøs. Det svarer til et mønster som en også gjenfinner på tilsvarende vis i den pågående landkrigen. Iran prøver åpenbart å skremme Biden-administrasjonen i USA til å gjeninnføre atomavtalen.