Evangeliet til jødene
Profetordet til menighetene

IRAN SLITER MED HEVN-PLANENE SINE

Iran sliter med hevn-planene sine
Både nedskytingen av et sivilt passasjerfly og general Suleimanis hang til solo-spill gjør at Iran trenger tid på å få hevn-planene sine klare etter USAs drap på Suleimani.
 
     Av Odd Sverre Hove
 
Det er oppstått krise på krise for ayatolla-regimet i Iran etter at USA den 3. januar henrettet Irans ledende terror-strateg, general Qassem Suleimani. Istedenfor å konsentrere seg om de varslede hevnaksjonene mot USA og Israel har Iran måttet slite i dagevis med følgevirkningene av en utilsiktet nedskyting av et sivilt passasjerfly – og deretter med enorme folkelige demonstrasjoner mot ayatolla-regimets løgner om nedskytingen av passasjerflyet.
Da noen la det amerikanske og israelske flagget på bakken for at demonstrantene skulle tråkke på dem, svarte demonstrantene i Iran med å svinge utenom begge flaggene uten å tråkke på dem.
 
Maner Israel til edruelighet
I løpet av en periode på bare noen uker er Irans image og omdømme drastisk redusert – så å si fra svimlende høyder til kaos-pregede dybder.
I Israel har de fleste tatt med stor takknemlighet imot denne uventede svekkelsen av Israels farligste fiende. Men det er mange advarende røster som minner om av trusselen fra Iran slett ikke er blitt borte. Blant dem i Israel som maner til edruelig nøkternhet i trusselvurderingen er den israelske militære etterretningsorganisasjonen AMAN.
AMAN må ikke forveksles med de to andre store retterretningsorganisasjonene Mossad og Shin Bet. Shin Bet er den innenlandske etterretningen i Israel og kan kanskje mest sammenlignes med FBI i USA. Mossad er den utenlandske etterretningen i Israel og kan best sammenlignes med CIA.
Til forskjell fra dette er AMAN det samme som Israels Militære Etterretningsorganisasjon. Også det norske forsvaret en egen militær etterretningsorganisasjon, som i avisene ofte ganske bare kalles E-tjenesten. Men sammenlignet med den norske E-tjenesten er AMAN-tjenesten i Israel en vesentlig større organisasjon.
 
Årlig etterretnings-«estimat»
Midt i januar offentliggjorde Israels militære etterretnings-tjeneste AMAN det årlige såkalt Etterretnings-estimatet.
Det ligger i ordet «estimat» at det dreier seg om faktabasert synsing og sannsynlighets-forutsigelser. Etterretnings-ekspertene presenterer sitt beste skjønn om hva de tror den nære fremtiden vil kunne ha å by på. Men siden ingen her i verden kjenner fremtiden, hører det med til helhets-bildet av etterretnings-estimater at de ofte tar feil. Likevel leses slike estimater vanligvis med stor interesse fordi de bygger på det sikreste og beste den slags eksperter har å by på av antagelser om fremtiden.
 
Anriker uran i full fart
Det mest oppsiktsvekkende punktet i den israelske etterretningstjenestens dokument handler om timeplanen for den iranske atombomben. Iran er nå igjen i full gang med å høy anrike uran. Allerede i fjor høst sa Iran offentlig fra om at de hadde tusenvis av sentrifuger i full sving med å anrike store kvanta Iran oppover mot 3,67 prosents anrikningsgrad.
AMAN-ekspertene mener nå at Iran allerede har ferdig anriket godt over tusen kilo på dette nivået.
Men for å kunne bygge den første atombomben må man fortsette å anrike uran helt opp til over 90 prosents anriknings-nivå. Den israelske militære etterretningstjenesten mener ifølge estimatet at Iran kommer til å fullføre minst 25 kilo høy-anriket uran et stykke utpå vårparten i år. Og 25 kilo er det man da trenger til den første atombomben.
 
«Våpen-armering» om ett eller to år
Et tredje punkt i dette israelske etterretningsestimatet skal ifølge avisreportasjene i Israel handle om det som kalles «våpenarmering» av den første atombomben. Ekspertene mener tydeligvis at Iran for lengst har utviklet trigger-mekanismen. Og i løpet av ett eller to år mener de at Iran dessuten vil ha greid å skru den første atombomben sin på plass i nesen til et langtrekkende rakettvåpen. Da vil «våpen-armeringen» være ferdig.
Mens AMAN-ekspertene bak det nye estimatet tydeligvis tror mer på en to-års-periode enn på en ett-års-periode, ser det ut til at mer uavhengige internasjonale eksperter, så som Ollie Heinonen, er mer pessimistisk og tror på et ferdig atomvåpen innenfor et ett-års-perspektiv. (Den finske atomvåpen-eksperten Ollie Heinonen var tidligere visepresident i FN-organet IAEA. Nå er han professor ved Harward-universitetet i USA).
De advarende røstene i Israel tror med andre ord slett ikke at trusselen mot Israel fra Iran er blitt helt borte etter at Iran nå på bare noen få uker er blitt en del svekket. Trusselen er slett ikke blitt borte. Den er bare skrudd ned en del hakk mens Iran strever med å kommer over problemene.