Evangeliet til jødene
Profetordet til menighetene

IRANS ATOMPROGRAM NÅR «DØRSTOKK-KAPASITET»

Irans atomprogram når «dørstokk-kapasitet»Midt i oktober vil Iran nå såkalt «dørstokk-kapasitet» på veien til sin første atombombe. Da vil Iran ha anriket uran opp til over 90 prosent anriknings-nivå. Det er på dette nivået uran kan brukes til å bygge Irans første atom-bombe.

Selv om det er mye som stanser opp i den fire-fem uker lange høytids-sesongen i Israel nå på begynnelsen av høstsemesteret, fortsetter den politiske debatten. Temperaturen er i noen grad lavere enn ellers. Men i alle fall i år er der sikkerhets-politiske motiver i debatten som får debattanter i regjering og opposisjon til å fortsette å utfordre hverandre.
Sikkerhetspolitisk har nemlig Israel i år en utfordring som ikke tar noe som helst pause under den jødiske høytidssesongen. Klokken tikker ubønnhørlig ned for Irans høyanriking av uran i det iranske atomvåpen-programmet.
 
Benny Gants i august
I begynnelsen av august sa forsvarsminister Benny Gants offentlig at det bare var ti uker igjen til Iran hadde tilstrekkelig med høy-anriket uran til den første atombomben. Ti uker – regnet fra begynnelsen av august – svaret til en dato midt i oktober. Og høy- anriket uran er uran som er anriket opp til godt over 90 prosent anriknings-grad. Det er bare så høyt anriket uran kan brukes i atombomber.
Midt i september er dette israelske alarmsignalet blitt bekreftet av det internasjonale atomovervåknings-organet IAEA. IAEA har hovedkvarter i Wien. I deres nyeste rapport heter det nå at Iran vil ha høy-anriket uran nok til en første atombombe «om én måneds tid». Og det svarer til akkurat samme tidspunkt: midt i oktober måned.
Klokken tikker ubønnhørlig ned mot nullpunktet i det for Israel livsfarlige iranske atomvåpenprogrammet.
 
Benny Gants i september
Men etter statsbesøket til Israels nye statsminister, Naftali Bennet, i USA i slutten av august - har den nye israelske regjeringens tre ledende statsrådet offentlig signalisert at de er i ferd med å bøye seg for amerikansk press fra Biden-administrasjonen i Det Hvite Hus.
Biden-administrasjonen forsøker fremdeles å få til en atomavtale med Iran. Men Iran somler bevisst og ignorerer USAs president. Likevel presser Biden Israel med sikte på å få Israel til å la være å reagere mot Irans atombombe-produksjon.
I tråd med presset fra USA sa forsvarsminister Benny Gants onsdag 15 september at Israel «kan leve med» en ny amerikansk atomvåpenavtale med Iran. Det er jevngodt med en kapitulasjon fra forsvarsministerens side, sammenlignet med det alarm-varselet han selv sendte ut offentlig i begynnelsen av august.
 
Bennet angriper Bibi
Statsministeren i Israels nye regjering, Naftali Bennet, blir oppfattet som høyreorientert og hauk. Selv sier han at han er «ti prosent mer konservativ» enn forgjengeren Bibi Netanyahu.
Men i forlengelsen av presset fra USA sier Bennet midt i september at den «røde linjen» som Bibi tegn et på en plakat for noen år siden – «for lengst er blitt passert av det iranske atomvåpen-programmet».
Bennet vil åpenbart ha velgerne sine til å tro at det var den forrige statsministeren som egentlig selv satte seg ut over tidsfristen fra denne berømte røde streken. Men rent faktisk er denne påstanden helt feil. Og israelske velgere flest har nok sett så mange bilder av Bibi Netanyahu og den berømte røde streken – at de vet bedre.
Det var på FNs talerstol i New York Bibi Netanyahu løftet opp en plakat av en bombe og tegnet en rød strek like over det punktet der bomben var full av over 90 prosent anriket uran. Og det er altså nå klart at det er midt i oktober i år Iran kommer til å passere Bibi Netanyahu`s røde strek.
Bennet-regjeringen i Israel synes altså å være i ferd med å avlyse Bibis røde strek, åpenbart fordi USAs president Joe Biden ber dem om det.
 
Bibi svarer Bennet
Opposisjonsleder Bibi Netanjahu har trass i høytidssesongen sendt offentlig ut en skarp kommentar der han angriper den sittende israelske regjeringens topp-politikere.
– Israels nye regjering setter Israel i stor fare ved å gi etter for presset fra Biden-administrasjonen ved å la Iran uhindret nå det som kalles «dørstokk-kapasitet» i atomvåpen-programmet, sier Bibi.
Det står med andre ord om store og fundamentale overlevelses-spørsmål i debatten mellom regjering og opposisjon i Israel akkurat nå.