Evangeliet til jødene
Profetordet til menighetene

IRANSK DATAANGREP MOT ISRAELS DRIKKEVANN

 

Iransk dataangrep mot Israels drikkevann
Cyberangrepet med den nasjonale vannforsyningen ble avverget, men tok lavintensitets-krigen med Iran til et nytt nivå.
 

 
Det aggressive iranske cyber-angrepet kom i løpet av den siste helgen i april og var rettet mot det store datasystemet som Israel bruker til å kontrollere både den nasjonale drikkevann-forsyningen og hele systemet med kloakk-rørledninger.
Riktignok greide ikke det iranske angrepet på Israel å forårsake seriøs skade. Til det er de israelske datasikkerhets-systemene altfor avanserte. Men det ble observert noen ganske små forstyrrelser i drikkevann-forsyningene på to-tre steder lokalt i Israel.
 
Et nytt nivå i krigen
Imidlertid var det en annen side av saken som vakte reaksjoner på ledende hold i Israel. En ikke navngitt israelsk sikkerhets-ekspert sa det slik til TV-stasjonen «Kanal 13»:
– Det alvorlige med det iranske cyber-angrepet i slutten av april var at det eskalerte (= trappet opp) konfliktnivået i den pågående lavintensitets-krigen til et nytt nivå ved å gjøre selve den sivile infrastrukturen i Israel til et krigsmål.
– Iran har nå krysset en rød linje. Dette cyberangrepet bryter alle normale koder for krigføring. Selv ikke fra iranerne ventet vi oss noe slikt, heter det i TV-kanalens ekspert-sitat.
 
Drøftet i Israels sikkerhetskabinett
Den israelske regjeringens sikkerhetskabinett drøftet det iranske data-angrepet i det såkalte sikkerhets-kabinettet i forrige uke. Men alt som ble sagt og eventuelt vedtatt i dette møtet er underlagt taushetsplikt. Statsrådene måtte signere egne taushetserklæringer under møtet.
Fox News i USA rapporterte i mellomtiden at de iranske cyberkrigerne hadde gjort bruk av amerikanske data-servere under angrepet på de israelske vann- og kloakk-systemene. Det eksisterer en amerikansk forpliktelse til å beskytte USAs allierte mot den slags misbruk av amerikanske servere som stråmenn for data-hacking. Men det er ikke kjent hvordan dette forsvarssystemet i USA eventuelt fungerte. Ifølge Fox News blir saken etterforsket i USA.
Israel har uansett sine egne sikkerhets-systemer mot fiendtlig militær data-hacking, og det ser i israelsk presse ut til at disse systemene stort sett greide å avverge det iranske angrepet.
 
Iran har trappet opp cyberkrig-kompetansen
For rundt regnet et tiår siden greide et forbløffende israelsk hacker-angrep med et datavirus som er kjent under navnet «Stuxnet», å sette tusenvis av iranske uran-sentrifuger ut av spill. Med flerårig skade på det iranske atomvåpen-programmet til følge.
Etter at Iran langt om lenge hadde oppdaget virus-angrepet og skiftet ut datasystemene i uran-anleggene sine, er det mye som tyder på at Iran har investert mye i å utvikle mer avansert kompetanse innen både cyberkrig-forsvar og cyberkrig-angrep. De siste ukenes angrep på det israelske rørledningssystemet tyder på det siste.
Det er offisielt ikke kommet nyheter om at Israel har besvart det iranske cyberangrepet med noe motangrep. Men den siste uken er det blitt kjent via blant annet TV-kanalen Al Jazeera at dataanlegget til havnevesenet i Bandar Abbas er blitt satt ut av spill av et utenlandsk hacker-angrep.
Bandar Abbas er en stor iransk havneby like ved Hormuz-stredet, som er innløpet til de oljerike havnene langs Gulfen. Foreløpig synes ingen nyhetsmedier å ha fokusert på muligheten for at hackingen av Havnevesenet i Bandar Abbas kan være en gjengjeldelses-aksjon.
I en annen nyhet fra Iran mandag 11. mai fortelles det om en ulykke under en iransk marine-øvelse. En iransk destroyer kom i skade for å skyte i senk et annet iransk marinefartøy – med over halvannet dusin dødsofre som følge. Denne ulykke antas ikke å ha relasjoner til den pågående cyberkrigen.