Evangeliet til jødene
Profetordet til menighetene

ISRAEL HAR RETT TIL Å EKSISTERE!

Saudia-Arabias muslimske leder og kronprins Mohammed bin Salman mener at Israel har rett til å eksistere. Han ser også for seg at landet hans i fremtiden vil ha diplomatiske forbindelser og et godt samarbeid med den jødiske staten Israel.

Saudia-Arabias kronprins og leder Mohammed bin Salman

Dagen v/Kenneth Fjell Rasmussen / Ole Bernhard Sørbøe

Saudia-Arabias kronprins Mohammed bin Salman mener at Israel har rett til å eksistere. Dette kommer frem i et lengre intervju i tidsskriftet The Atlantic, hvor han forteller om hvilke visjoner han har for Midtøsten.

På spørsmål om han mener at «det jødiske folk har rett til en nasjonalstat på iallfall deler av deres forfedres hjemland», svarer han: Jeg mener at alle folk, alle steder, har rett til en nasjon der de kan leve i fred. Både palestinerne og israelerne har rett til deres eget land.

FREDSAVTALE

Kronprinsen legger imidlertid til at en avtale med palestinerne er en forutsetning for at Saudi-Arabia kan etablere offisiell kontakt med Israel. – Vi må få på plass en fredsavtale, for å sikre stabilitet for alle, sier han.

På spørsmål om han ikke har religiøse motforestillinger til Israels eksistens, svarer han: – Vi har religiøse bekymringer for skjebnen til den hellige moskeen i Jerusalem og for det palestinske folks rettigheter. Vi har ikke motforestillinger mot andre folk.

ANTISEMITTISME

På spørsmål om antisemittisme i Saudi-Arabia, svarer han: – Landet vårt har ingen problemer med jødene. Profeten vår, Muhammed, giftet seg med en jødisk kvinne. Hun var ikke bare en venn, han giftet seg med henne. Profeten hadde jødiske naboer. Du vil finne en rekke jøder i Saudi-Arabia som kommer fra USA eller Europa. Det finnes ikke problemer mellom kristne, muslimer og jøder hos oss.

Israel og Saudi-Arabia har ingen offisielle forbindelser og det arabiske kongedømmet anerkjenner ikke offisielt den jødiske staten. Men de senere årene har Israel hintet om at det finnes hemmelige kontakter mellom de to landene. Både Israel og Saudi-Arabia er bekymret for Irans ønske om å dominere Midtøsten.

FELLES INTERESSER

Mohammed bin Salman understreker i intervjuet at Israel har en kraftig og voksende økonomi. – Dersom det oppnås fred, vil det være mange felles interesser mellom Israel, gulfnasjonene og land som Egypt og Jordan.

Han har derimot lite godt å si om Ayatollah Ali Khamenei, Irans åndelige leder, som han mener er «verre enn Hitler».

Jeg vil legge til i denne artikkel at Saudi-Arabia nå tillater flytrafikk av israelske og indiske passasjerfly over saudi-arabisk luftrom. Flyreisen blir da flere timer kortere. Mange indere ønsker å besøke Israel og spesielt Jerusalem. Likeledes Leverer Israel matvarer og andre viktige artikler til India.