Hjelp til Israel
Vipps 18720

ISRAEL I KRIG - INNSAMLING "VIPPS 18720"

 

VI SAMLER INN MIDLER TIL OFRE

--> Vipps 18720 merk gaven med "Krigen"

 

AV ANDERS HJORTH VINDUM O&I DANMARK. (Oversatt Arve Solberg)

Hamas' angrep på Israel lørdag 7. oktober er fortsatt vanskelig å forstå fullt ut. Fordi ingen forestilte seg at det ville være mulig for hundrevis av Hamas-terrorister å komme inn i Israel på denne måten, befeste militære stillinger og ta kontroll over byer langs grensen. Det var surrealistisk å høre på øyenvitne-beskrivelsene og se de mange videoene som ble publisert.

Mange menneskers bilde av Israel er sprukket. I noen av de skumleste timene i landets historie ble det gitt inntrykk av at Hamas var den sterke part og Israel den svake. Hvordan kunne noe slikt skje? Hvorfor hjalp det ikke umiddelbart da terroristene gikk rundt og skjøt alle de møtte på vei i fredelige israelske byer?
 
Ble Hamas undervurdert?
Det er umulig å svare på hvordan dette kunne skje. Når krigen er over og det er på tide å evaluere og fordele ansvar, vil vi kanskje lære mer.
Hvis noen foreløpige del-konklusjoner uansett skal trekkes, er det mye som tyder på at Israel rett og slett har undervurdert Hamas' styrke og ambisjoner. I mange år har det jevnlig blitt utført rakettangrep fra Gaza mot Israel. Hamas (eller Islamsk Jihad) har bombardert israelske byer, vel vitende om at det vil komme en tøff respons. Og etter noen dager eller uker er en våpenhvile inngått. Det var den syklusen som har eksistert lenge, og som Israel på en måte har valgt å leve med.
Og kanskje har denne gjentakelsen ført til at Israel ikke tror at Hamas verken hadde evne eller vilje til å gjennomføre et angrep i den skalaen vi så 7. oktober. Hamas har til og med vist en slags vilje til å holde seg utenfor kampene. I mai var det for eksempel kamper mellom Israel og Islamsk Jihad. Hamas ble stående på sidelinjen.

En kilde nær Hamas sier til Reuters at «Hamas ga Israel inntrykk av at de ikke var klare til kamp» – mens gruppen i virkeligheten forberedte seg på lørdagens sjokkerende angrep.
Tal Schneider i The Times of  Israel skriver i en analyse at Israels regjering, med Netanyahu i spissen, har bidratt til å holde Hamas i gang i mange år – fordi den har sett en fordel i det. Forklaringen er at så lenge Hamas har makten i Gaza, er det umulig å se for seg opprettelsen av en palestinsk stat (fordi det er utenkelig at Hamas skulle styre en slik stat). Og så lenge den palestinske makten ikke er konsentrert på ett sted, vil det ikke være noen palestinsk regjering. Slik har det vært i mange år, da de palestinske selvstyremyndighetene har hatt makten på Vestbredden, mens Hamas har hatt makten i Gaza.
Schneiders påstand er da at Israel bevisst har tillatt Hamas å beholde noe styrke og makt – og har betalt med sporadiske rakettangrep og også en regelrett krig nå og da. Hun konkluderer med at denne strategien nå har «gått opp i røyk».
 
Et såret Israel vil handle annerledes
I sin analyse beskriver Haviv Rettig Gur hvordan lørdag avslørte Israel som svakt. Og det kan godt forandre Israels tilnærming til konflikten med Hamas.
Et sterkt Israel kan tolerere et krigførende Hamas langs grensen. Et svakt Israel kan ikke gjøre det. Et trygt og sikkert Israel kan bruke tid og ressurser på å bekymre seg for de humanitære konsekvensene av en bakkeinvasjon av Gaza. Et mer sårbart Israel kan ikke gjøre det», skrev han.
Og her kan vi få svaret på hvorfor mange anser det som sannsynlig at Israel vil gjennomføre en bakkeinvasjon av Gaza i nær fremtid. Til nå har det vært vurdert at vi har råd til å la være. At Hamas' eksistens kunne tolereres til den prisen de nå hadde.  I stedet for å betale med livet til mange soldater i forbindelse med en invasjon. Lørdag ble den vurderingen lagt til hvile. Nå er den rådende oppfatningen at tiden er inne for å ødelegge Hamas – hvis du kan. Dette er trolig grunnen til at Israel nå har innkalt så mange som 300.000 soldater til hæren.
 
Mødre og barn tar farvel
Og det er nettopp dette enormt omfattende kallet som fyller tankene til mange israelske familier.
Selvfølgelig, for de som har mistet nære venner eller familie, er det tapet som overskygger alt annet. Svært mange israelere legger sine kjære i gravene sine i løpet av disse timene og dagene.
For de som bor i de utsatte områdene, er deres personlige sikkerhetssituasjon selvfølgelig svært viktig å vurdere. Siste nytt mandag ettermiddag er at Hamas fortsetter å avfyre raketter, og at alarmen igjen går lengst nord i Israel langs grensen til Libanon. De aller fleste israelere bor imidlertid i områder der det ikke er flyalarm og dermed ingen overhengende fare for å bli truffet.
Men for de mange tusen familiene der en eller flere medlemmer har blitt innkalt til hæren, er frykten for hva som vil skje videre størst. Sender hæren soldatene inn i Gaza? Og hvis de gjør det, hvor mange av dem vil reise hjem? Akkurat nå tar tusenvis av israelske hjem farvel.
Nok en gang må det ofre til for å beseire fiendene som ønsker ødeleggelsen av staten Israel. Hæren har erklært krig mot Hamas og har startet det de kaller «Operasjon Jernsverd».
Hva som vil skje de neste dagene og ukene er umulig å vite. Men alt tyder på en kraftig eskalering. Alt tyder på at Israel ønsker å påføre Hamas så mye slag som mulig. For du har ikke råd til å la være.