Evangeliet til jødene
Profetordet til menighetene

ISRAEL INNFØRER FULL KARANTENE-PLIKT

 

Bilde: Jordan har stengt grenseovergangen Allenby Bridge, mellom Israel og Jordan. Israel hevder at deres side av grensen fortsatt er åpen. 

Israel innfører full karantene-plikt
To ukers full karantene for alle som setter foten på israelsk jord
 
                     Av Odd Sverre Hove
 
På morgenkvisten onsdag 11. mars passerte Norge 400 corona-smittede, mens Israel på samme tidspunkt bare hadde bare 76 corona-smittede. På morgenkvisten neste dag var det norske tallet vokst til over 600, mens det israelske tallet akkurat passerte 100.
Israel har langt høyere folketall enn Norge. Nordmenn reiser riktignok mye utenlands, men israelerne reiser enda mye mer. Israel tar dessuten imot mange ganger så mange turister. Likevel har Israel altså foreløpig et langt lavere tall corona-smittede enn oss.
Det kan være grunn til å tro at det er de voldsomt strenge karantene-reglene Israel har innført, som er den viktigste forklaringen på dette.
 
Absolutt karantene-tvang
Denne uken har Israel innført 14 dagers absolutt karantene-tvang for alle som ankommer Israel. Det gjelder israelere som kommer hjem igjen etter utenlandsreiser. Og det gjelder like mye for utlendinger som kommer som turister til Israel. Alle sendes rett i karantene idet de setter foten på israelsk jord.
Det kan godt hende at denne voldsomt strenge regelen gjør Israel til verdens strengeste land når det gjelder corona-spredning.
 
Mediene informerer om hver pasient
De israelske avisene har informert tett om hver enkelt av de 100 enkelt-personene som frem til torsdag morgen var blitt smittet. Avisene oppgir ikke navn. Men de gir hver enkelt pasient et nummer: «Pasient nummer én, pasient nummer to, pasient nummer tre», og så videre. For hver pasient blir det opplyst hvor vedkommende pådro seg smitte fra corona-viruset. Bare i ett av tilfellene så langt har de israelske helsemyndighetene ikke greid å finne noe utenlandsk opphav til smitte-påvirkningen. Det har bekymret myndighetene. De frykter at denne pasienten kan være den første som har pådratt seg smitten hjemme i Israel.
Av de corona-smittede er det også én israeler som er svært, svært syk. Det er en 38 år gammel buss-sjåfør. Før han ble syk hadde han i tre dager bussen sin full av greske turister. Nå opplyser sykehuset at mannen er (som det heter:) «kritisk syk». Alle de andre pasientene har foreløpig et mildere sykdomsforløp.
 
Med virkning fra mandag
Det var midt på dag mandag 9. mars statsminister Netanjahu og helseminister Litzman sammen innførte den nye regelen om absolutt karantene-plikt for alle som ankommer Israel, enten de er turister eller israelere. Beslutningen ble iverksatt med øyeblikkelig virkning. I praksis betyr det full stans i all turisme til Israel. For ingen reiser naturligvis på 14 dagers turistreise til Israel, bare for å bli sittende i karantene hele 14-dagers-perioden.
Også før dette vedtaket har Israel praktisert mer enn alminnelig strenge karantene-regler, helt siden de første israelerne ble meldt smittet ombord på et turistskip øst for Japan for noen uker siden.
 
Plutselig populær helseminister
Den israelske helseministeren heter Jaakov Litzman. Han er ortodoks jøde fra den askenasiske retningen innenfor ortodoks jødedom. Politisk representerer han det ultra-ortodokse partiet «United Thora Judaism» UTJ. Og i israelsk hovedstrøms-presse har det alltid vært lite eller ingen fokus på akkurat denne svartkledde og hvit-skjeggete helseministeren. Han er – for å si det forsiktig – ikke akkurat noen typisk PR-kåt mote-politiker.
Og likevel: De siste par ukene er den strenge og stive statsråden plutselig blitt medie-yndling. Nettopp fordi han er så streng. Og kanskje enda mer fordi de strenge tiltakene faktisk ser ut til å virke.
 
Bremser virus-spredningen
Med den voldsom karantene-strengheten ser det ut til at Israel så langt har greid å bremse hardt ned på smitte-sprednings-mønsteret til det nye viruset. På presse-bilder kan man til og med se statsminister Netanjahu oppdra folk i Israel til å slutte å håndhilse, og i stedet legge hånden på hjertet og bøye hodet høflig for dem som man ønsker å hilse på. Samt å nyse inn i papirlommetørkle – og å vaske hendene om og om igjen.
Israel har også innført mange andre strenge regler, så som blant annet forbud mot alle større folkeforsamlinger, og strenge restriksjoner for buss-passasjerer – ikke minst for dem som har stå-plass i bussen.
Flere og flere røster i Israel tar nå ellers til orde for at corona-faren må føre til at de to politiske hoved-fraksjonene må danne samlingsregjering. Det må til for å berge Israel gjennom både corona-krisen, olje-krisen, finans-krisen og utfordringene fra Iran-inspirert terrorisme – pluss president Trumps nye fredsplan, argumenterer man.