Evangeliet til jødene
Profetordet til menighetene

ISRAEL KAN VELGE ALENEGANG MOT IRAN

 

Israel kan velge alenegang mot Iran
Hanegbi: Ny atomavtale kan bety krig. Gantz: Ber IDF lage angrepsplaner.
 

 
Mens ryktene om Trumps «siste-liten-bombing» av de iranske atomanleggene blir dementert, bekrefter to israelske statsråder at Israel vil opptre alene og ødelegge de iranske atombombe-anleggene hvis Biden-administrasjonen prøver å fornye atom-avtalen med Iran.
 
Fjerne krigs-trommer dementeres
Helt siden det amerikanske presidentvalget i november har det vært mulig for folk med god lyttesans å høre et fjernt drønn av krigstrommer fra Midtøsten. Det handler ikke om store og harde nyhetsoppslag, men om små (og halvt spekulative) strømmer av «nyhets-hvisking» i utkanten av nyhetsstrømmene.
Og det som folk med god lyttesans da har fornemmet, har gått ut på at USAs president Donald Trump angivelig ville bruke de siste månedene før presidentskiftet til å bombe de iranske atomvåpen-anleggene. Man tolket de åpenlyse amerikanske og israelske ubåtene i Gulfen og Omanbukten som tegn i den retningen. Man tolket patruljeflyvning med B-52-fly langs Irans kyst i den retningen. Og man merket seg at en stor amerikansk hangarskips-flotilje, som var på vei hjem til USA, plutselig snudde og satte kursen tilbake mot Iran-kysten.
Midt i januar har en israelsk statsråd overraskende kommentert offentlig denne krigtromme-betonte nyhets-spekulasjonen, nemlig: bosettingsminister Tzakhi Hanegbi. Han er en nær fortrolig av statsminister Netanjahu. Mediefolk i Israel pleier å anta at når Hanegbi uttaler seg, er det jevngodt med at statsministeren selv uttaler seg. Denne uken dementerte bosettingsministeren spekulasjonene om en plutselig amerikansk bombe-aksjon. – Israelske myndigheter ser ikke for seg noe slikt, sier Hanegbi.
 
Erstattes av advarende krigs-tromming
Men så skyver bosettingsministeren frem i lyset et annet sett med krigstrommer. De har med en ganske tordnende lyd-styrke. Og statsråden gjør det i full offentlighet – i form av en myndig advarsel fra Israel til Joe Biden og den nye administrasjonen som skal flytte inn i Det Hvite Hus. – Hvis Joe Biden og Kamala Harris begynner å jobbe med å gjenninnføre den hullete atomvåpen-avtale med Iran, da blir det krig i Midtøsten, sier bosettingsminister Ttzaki Hanegbi. – Da kommer Israel på egen hånd til å bruke militærmakt for å stanse den iranske atombomben.
Noen kunne kanskje bli fristet til å tolke denne Likud-politikerens ord som bare et valgkamp-utspill internt i Israel under den pågående valgkampen. Men de som tolker utspillet slik, er bare en dag senere blitt møtt av en myndig gjentagelse. Den kommer ikke fra en Likud-politiker, men fra den blå-hvite partilederen Benny Gantz. Han er forsvartsminister. Og han opplyser at han hadde bedt generalstaben og stabsjefen i det israelske forsvaret, IDF, om å utforme en militær plan for en mulig israelsk alenegang i et militært angrep mot de iranske atomvåpen-anleggene.
 
Alarmerende IAEA-rapporter
Benny Gantz minner om at Israel hadde gjort akkurat det samme to ganger tidligere. I 1981 bombet Israel Iraks atomvåpen-anlegg den gangen da Saddam Hussein prøvde å skaffe Irak atomvåpen. Israel bombet det anlegget i ruiner. Og Israel gjorde akkurat det samme også i 2007 da Syria prøvde å skaffe seg atomvåpen i et anlegg i Nord-Syria.
Bakgrunnen for de to offentlige israelske advarslene er nyhetene fra det internasjonale atomenergibyrået IAEA i Wien. De har i flere pressdemeldinger nylig informert om at Iran nå hele tiden skrur opp både tempoet og intensiteten i atomvåpen-utviklingen sin. Iran sier at formålet er fredelig. Men Irans handlinger viser noe helt annet. For man trenger ikke langtrekkende ballistiske angreps-raketter med plass til atombomber i rakett-nesen for å drifte fredelige atomreaktorer.
 
Advarsel til Biden og Harris
Derfor sier altså Israel nå i full offentlighet at Israel vil utforme en komplett militær plan for atomvåpen-avvæpning av Iran. Og formålet med at Israel sier fra såvidt offentlig – handler åpenbart om å advare den nye presidenten og visepresidenten i USA.
De er begge aktive venner av pro-iranske organisasjoner i USA. Og de har gitt gjentatte signaler om at de etter tiltredelsen neste uke vil re-forhandle atomavtalen med Iran. Israel sier nå i full offentlighet til USA: Hvis dere gjør det, kommer Israel på egen hånd til å bombe Irans atomvåpen-anlegg.
Dette dreier seg altså om krigstrommer som har til formål å advare mot krig, krigstrommer som står i fredens tjeneste. Men beslutningen om å rykke ut i full offentlighet med dette signalet, kan muligens bero på at Biden og Harris har nektet å høre på mer diskret israelske budstikker.
 
Stor-angrep i Abukamal
Det hører med til bildet av intens offentlig israelsk signalisering til USA  at «noen» (det betyr nok i praksis: Israel) nylig rettet et uvanlig stor flyangrep mot et sted i Nord-Syria som heter Abukamal. Kilder i Syria sier at det var hele 18 forskjellige mål i Abukamal som ble angrepet og lagt i grus. Abukamal er det iranske hovedkvarteret i Nord-Syria. Og det skal ha vært iranske lagerbygninger fulle av innsmuglede rakettvåpen til Hisbolla – som gikk i luften.
Det store omfanget kan tolkes som et signal om hvor stort omfang en mulig serie med israelsk angrep på iranske atomvåpen-anlegg kan tenkes å få.
En anonym militær kilde i USA hevder at Israel fikk hemmelig etterretningshjelp fra USA, men den påstanden blir diskret dementert i en av gårsdagens israelske aviser. Israel har selv mye bedre etterretning enn USA om alt dette.
Amerikansk presse kunne også fortelle at det i helgen fant sted et møte mellom USAs forsvarsminister Mike Pompeo og Israels Mossad-sjef Jossi Cohen på en restaurant i Washington. Man antar at Israel i det møtet forhåndsinformerte USA om det store flyangrepet på den omfattende iranske rakettsmuglingen ved Abukamal.