Evangeliet til jødene
Profetordet til menighetene

ISRAEL MASSE-VAKSINERES MOT CORONA

ISRAEL MASSE-VAKSINERES MOT CORONA

Bilde: Statsministeren med Corona beskyttelse

 

Bibi vil være førstemann som vaksineres, etter at 3000 israelere er døde av Corona

Onsdag 9. desember kom det et knall-gult transportfly med kurs for Ben Gurion-flyplassen i Israel. På flyplassen sto statsminister Benjamin Netanjahu og helseminister Juli Edelstein i spissen for en delegasjon topp-folk fra israelsk helse-administrasjon. Ombord i det knall-gule transportflyet befant det seg noen hundre tusen covid-19-vaksiner. De utgjorde den aller første leveransen til Israel av den nyutviklede anti-corona-vaksinen.
En neste fly-last var ventet dagen etter. Og nok en fly-last var ventet på fredagen. I løpet av den kommende uken er det så planen at Israel skal ha mottatt over 1,2 millioner enheter er den nye vaksinen.
 
Bibi: – Jeg tror på vaksinering
Som seg hør og bør holdt den israelske statsministeren en hyggelig velkomsttale for denne første fly-lasten. Statsministeren ønsket vaksinen hjertelig velkommen og varslet at han selv ville være den første i Israel som ble vaksinert. Sitat: – Jeg tror på vaksinering, Jeg forventer at den nye vaksinen vil få offisielt godkjenningsstempel i løpet av de nærmeste par dagene. Det er mitt sterke ønske at befolkningen i Israel da vil la seg vaksinere. Og for å gå foran med et godt eksempel planlegger jeg selv å være den første i Israel som lar seg vaksinere.
Statsministeren føyde til at han opplevde det som spesielt rørende å kunne ta imot corona-vaksinen etter at han i så mange måneder har kjempet så hardt (sammen med Helseminister og helsemyndigheter) for å skaffe folk i Israel hjelp mot pandemien. Og mens statsministeren ennå talte, kunne pressefolkene på flyplassen se i bakgrunnen hvordan den aller første containeren med dypfryst vaksine ble løftet forsiktig ut av transportflyet. – Det er en stor dag for Israel, dette her, sa statsministeren. – Endelig ser vi lys i enden av tunellen.
 
Venter snarlig amerikansk vaksine-godkjennelse
Det var vaksine fra selskapet Pfizer som ankom Israel denne uken. Vaksinen fra dette selskapet må transportertes i spesialfrysere som holder minus 70 grader Celsius. Den første leveransen til Israel ble av den grunn transportert direkte fra flyplassen til et spesielt logistikk-senter med relevant utstyr. Derfra vil vaksinen bli distribuert rundt til de lokale helseforetakene. Og de vil i sin tur stå for selve den praktiske vaksineringen av folk flest.
Helseminister Juli Edelstein takk i sin tale helsepersonalet som har kjempet så drabelig for syke og døende corona-pasienter i Israel. – Nå får dere snart vaksinen som kan lette byrden dere har båret, sa han og informerte om at Israel vil starte massevaksinerings-prosessen allerede nå i desember. Planen er da å prøve å vaksinere 60.000 israelere per dag fortløpende.
Den formelle godkjennelsen av vaksinen var altså ventet i løpet av noen ganske få dager. Israel baserer seg på formell godkjennelse fra vaksinegodkjennings-myndigheten FDA i USA.
Offisiell corona-statistikk går ut på at Israel akkurat har passere 3.000 dødsfall i corona-pandemiens kjølvann. De daglige smitte-tallene har nærmet seg 2.000. Og tallet på kritisk syke corona-pasienter på sykehusenes intensiv-avdelinger har lenge handlet om flere hundre.
 
Corona-opplysning ble parti-politikk
Israel gjennomlevde den første corona-bølgen rimelig problemfritt i mars og april i år. Til å begynne med var det statsministeren personlig som opptrådte som folke-opplyser i virus-beskyttelse. På videoene så man statsministeren nyse inn i sin egen albue. Man så statsministeren spritvaske hendene sine. Og man så statsministerens hode omkranset av omtrent en meter stor kunstig illustrert luft-boble full av video-animert corona-virus.
Ved siden av statsministeren på en stol så man hele tiden vårsemesterets helseminister Jaakov Litzmann fra ett av de ultra-ortodokse partiene. Men så fant det deretter sted en aldri så liten skandale. For det ble avslørt av helseministeren hjemme i sitt eget ultra-ortodokse bo-miljø boikottet sitt eget departements helseforskrifter. Helseministeren ble faktisk selv smittet av corona. Etter dette varte det ikke lenge før helseminister Litzman skiftet departement og slapp en annen politiker til i Helseminister-posten; og det ble altså Likud-politikker Juli Edelstein, en av Netanjahus nærmeste medarbeidere.
I mellomtiden oppdaget alle de andre partiene hvor forbløffende gunstig all denne publisiteten var for statsministeren blant velgerne. Dermed ble kampen mot conona-viruset plutselig hyper-politisert.
 
Høyreparti fikk corona-hjelp på gallup
Og den israelske politikeren som antagelig høstet mest kortsiktig innenrikspolitisk gevinst av en heftig populistisk corona-kampanje var lederen for høyrepartiet Jamina, Naftali Bennet. Han lanserte et helt program med alternative anti-corona-program-poster. Da Israel på sensommeren fikk sin andre bølge med corona-pandemi, ble Naftali Bennet mektig populær på meningsmålingene. Noen målinger konkluderte med at det lille Jamina-partiet var blitt Israel nest største parti.
Nå mot slutten av året har mange røster snakket om at corona-pandemiens tredje bølge var i ferd med å rulle inn over de israelske strendene. Samtidig har Den blå-hvite parti-lederen, Benny Gantz, signalisert at han og De blå-hvite kanskje kan komme til å forlate stor-koalisjonen og kaste Israel inn i nyvalg. Begrunnelsen handler denne gangen om statsbudsjettet.
Og for å si det ganske kort: Høyre-partiet Jamina håper antagelig på nyvalg så tidlig som mulig, før vaksinen får folk til å slutte å bekymre seg for pandemien. Mens statsministeren og Likud-partiet åpenbart håper at flest mulig vil være blitt vaksinert innen det eventuelt kan bærer mot nyvalg den 16. mars. Hvis altså 16. mars 2021 skulle bli lovfestet som Israels neste valgdag. Akkurat dét vet vi ennå ikke sikkert. Men det er ingen tvil om at seremonier ved det knallgule transportflyet på onsdag var breddfull av implisitt innenriks-politisk valgkamp-signalisering.