Evangeliet til jødene
Profetordet til menighetene

ISRAEL: PARTIENES NERVEKRIG MOT FINALE

Israel: Partienes nervekrig mot finale
Nervekrigen om statsministerstolen i Israel går denne uken mot klimaks. Hverken opposisjonsleder Benny Gantz (44 folkevalgte) eller statsminister Benjamin Netanyahu (55 folkevalgte) har gitt etter under det beinharde nervepresset.
 

Av Odd Sverre Hove
 
Presset mot statsministeren har utvilsomt vært ti ganger så massivt som mot opposisjonslederen. Helt siden valgresultatet forelå i den tredje uken i september har mediekollektivet stormet løs på Netanyahus fraksjon for å prøve å slå avgjørende sprekker i samholdet til de 55 folkevalgte som støtter Netanyahu blant de folkevalgte i Knesset. Men ingen sprekker er kommet til syne.
 
Juridisk aktivisme
Presset er blitt mangedoblet etter at riksadvokaten i forrige måned publiserte beslutningen om å reise økokrimtiltale mot statsministeren. Med gjennomsnittlig to medielekkasjer fra økokrim per uke i over tre år, var det ingen i Israel som ble overrasket. Og riksadvokaten bidro ikke til å slå så mye som en eneste ny sprekk i Netanyahu-fraksjonen.

I Netanjahus fraksjon er det tvert imot en utbredt oppfatning at Økokrim og riksadvokatens kontor er dominert av venstrevridde aktører som har diktet opp en helt ny korrupsjonsdefinisjon som aldri noe sted i verden er blitt knesatt av rettsapparatet i noen rettsstat.

På Netanjahus side i israelsk politikk sier de fleste til hverandre at statsadvokater ikke er demokratisk valgte og aldri vil kunne erstatte beslutninger truffet av velgerfolket i frie valg.
Riksadvokaten har ellers ikke fullmakt til å formalisere tiltalebeslutningen sin rettslig før en administrasjonskomité av de folkevalgte i Knesset gir ham grønt lys ved å oppheve statsministerens juridiske immunitet. Og det kan åpenbart tidligst skje om seks-syv måneder. I mellomtiden har Netanjahus nerver vist seg totalt urokkelige under det harde juridiske presset.

Enkelte observatører peker på at Netanyahu var statsminister i Israel i åtte år med vedvarende hardt press fra Obama-administrasjonen i USA. Også da viste det seg at Netanyahus nerver var totalt uslitelige, og at det tvert imot var Obamas folk som fikk tynnslitte nerver.
 
Nyvalg 2. mars 2020
På opposisjonssiden er det opposisjonsleder Benny Gantz som nå har måttet demonstrere slitesterke nerver. Det er ingen tvil om at Benny Gantz kunne ha blitt statsminister i to av valgperiodens fire år – hvis han bare hadde kvittet seg med den alliansen som Den Blå-Hvite partifraksjonen har med partiet Jesj Atid under ledelse av Jair Lapid. Men også Benny Gantz har greid å holde tungen bent i munnen gjennom hele den innenrikspolitiske nervekrig-fasen i Israel, uten å la seg friste av personlige fordeler fra denne typen politisk manøvreringskunst.

Idet dette skrives er det tre dager igjen av den lovbestemte tidsfristen. Hvis de to fraksjonslederne beholder like god kontroll over nervene sine også de tre siste dagene, er det natt til torsdag Israel får lovbestemt plikt til å tillyse nyvalg. Og det vil finne sted i begynnelsen av mars neste år.