Evangeliet til jødene
Profetordet til menighetene

ISRAEL TOLKER KABUL-FIASKOEN ANNERLEDES

Israel tolker Kabul-fiaskoen annerledes

 


Mens medier over hele verden er rystet og sjokkert over USAs fiasko-betonte retrett fra Kabul, minner Israel om sine egne tilbaketreknings-erfaringer fra Libanon og Gasa.
 

USAs formidable militære nederlag i Afghanistan tredje uke i august har skapt rystede sjokkbølger over bortimot hele verden. Men ikke i Israel.
Internasjonal presse ligner på dette området på hjemlig norsk presse. Vi serveres spalte opp og spalte ned med reportasjer om kaoset rundt flyplassen i Kabul, fordi tusenvis på tusenvis av afghanere og utlendinger prøver å flykte etter Talibans gjenerobring av Afghanistans hovedstad Kabul.
Vi serveres dessuten redaksjonelle vurderinger som går ut på at «ingen greide å forutse» Talibans maktovertagelse i Kabul på bare 11 dager, etter at amerikansk etterretning på forhånd angivelig hadde forsikret Joe Biden om at Taliban ville trenge «minst 90 dager» (men det referatet dementeres riktignok av talsmenn for USAs etterretningsbevegelser selv).
 
Annen toneart i Israel
I Israel har både nyhetsreportasjene og kommentarene denne uken hatt en helt annen toneart. I Israel er man snarere forundret over all den internasjonale overraskelsen.
I Israel skjønte de fleste at Taliban-terroristene ville kapre makten i Afghanistan straks USA trakk seg ut. Og at de vestlig trente afghanske sikkerhetsstyrkene ville overgi seg til Taliban uten nevneverdig motstand.
I Israel skjønte de fleste dette fordi Israel har gjort side egne erfaringer av langt på vei samme slag.
 
Erfaringer fra Libanon og Gasa
I år 2000 trakk Israel seg ut av Sør-Libanon og overlot makten til det som ble kalt Den Sør-Libanesiske Hæren. Den israelske tilbaketrekningen var dessuten temmelig mye bedre forberedt enn den amerikanske. Og den ble gjennomført i løpet av bare en eneste natt. Men Den Sør-Libanesiske hæren viste seg straks å være ute av stand til å hindre Hisbolla-terroristene i å innta de forlatte israelske stillingene i Sør-Libanon.

Etter erfaringene i Libanon  i år 2000 gikk det fem år. Så vedtok Israel i 2005 å trekke seg ensidig ut av Gasa. Den palestina-arabiske selvstyremyndigheten tok deretter på papiret over makten i Gasa.
Men før det var gått to år til, hadde terroristorganisasjonen Hamas gjort opprør mot PLO og Selvstyremyndigheten. PLOs folk i Gasa City ble henrettet av Hamas under den såkalte borgerkrigen i Gasa i 2007. PLOs folk ble til dels henrettet av Hamas-terrorister ved å bli kastet levende ut fra høyblokk-hustakene i Gasa City.
Etter den tid har områdene Israel forlot i Gasa representert en like vedvartende terror-trusel som de stillingene Israel forlot i Sør-Libanon noen år i forveien.
I Israel er derfor kommentatorer flest ikke spesielt overrasket over Kabuls skjebne etter USAs militære uttrekning de siste dagene. Det eneste man finner overraskende er den store internasjonale overraskelsen.