Evangeliet til jødene
Profetordet til menighetene

ISRAEL TRENER FORAN «NESTE» HIZBOLLAH-KRIG

Israel trener foran «neste» Hizbollah-krig

 

Overraskende nyhet om militær-øvelse «foran neste Hizbollah-krig» Av Odd Sverre Hove 17.2.21

 

Hele Nord-Israel er denne uken dominert av en ganske plutselig militær-øvelse. Det drønner og braker i øvelses-eksplosjoner. Og det suser militære luft-fartøyer og bakke-kjøretøyer på kryss og tvers over de nordligste regionene i Israel.
To trekk ved denne nye, forholdsvis store, militær-øvelsen har vakt mer enn vanlig oppsikt. Det ene er at øvelsen var totalt ukjent i offentligheten helt til det øyeblikket da den startet.
Det andre er at nyhets-presentasjonen med rene ord sa offentlig ifra om at det handlet om å trene «foran den neste krigen med Hizbollah» i Sør-Libanon. Det er en type direkte kommunikasjon som er en god del krassere enn vanlig.
 
Påminnelse til folk flest i Israel
Tydeligvis er det folk flest i Israel myndighetene på denne måten ønsker å forberede på risikoen for ny krig i tider som kanskje kommer. Flere ting de siste ukene har tydet på at myndighetene synes folk flest er blitt så vant til fred og ingen fare og at det nå er behov for tydeligere offentlig kommunikasjon om den faktiske krig-fred-situasjonen.


Men nyhetsmeldingenes ordlyd har dessuten et par andre ganske åpenbare adresser også. Israelske myndigheter er alltid svært bevisst på at iranske spioner hver dag finleser endog småord-bruken om militære saker i de israelske avisene. Derfor er det ingen tvil om at myndighetene akkurat nå mener Iran trenger å høre om den plutselige store israelske militær-øvelsen, inkludert øvelsens presise formål.
Bakgrunnen er naturligvis at det i virkeligheten er Iran som kontrollerer den enorme terrorist-organisasjonen Hizbollah i Libanon. Navnet Hizbollah er satt sammen av to arabiske ord: «Hizb» betyr «parti». Og «Allah» er det arabiske ordet for islams Gud. Ved vokal-sammentrekning blir «allah» til «ollah» i sammensetnings-navnet Hizb-ollah» (= Guds parti) som er navnet på denne terrorist-organisasjonen.
Men selv om språket er arabisk, er islam-typen persisk-dominert. For det handler om sjia-islam, som for tiden er inne i en heftig konflikt med sunni-islam. Og mange sunni-regimer søker nå å alliere seg med Israel imot den nye styrken til sjia-islam i Iran og «Sjia-halvmånen».
 
Også signal til Joe Biden
I tillegg til å signalisere til Iran, handler den israelske nyhetsmeldingen helt tydelig også om å signalisere også til den nye president-administrasjonen i USA. Israelske aviser er for tiden (av valgkamp-taktiske grunner) voldsomt opptatt av at Joe Biden ennå ikke har ringt sin første telefon til Bibi Netanjahu i Israel.
Men det overrasker ikke dem som ikke er fullt så opptatt av den pågående valgkampen. Blant slike observatører er det bred enighet om at Joe Bidens folk snakker flittig og ofte daglig med de israelske myndighets-partnerne sine på grunn av alt det tette samarbeidet mellom USA og Israel. Men personlig er Joe Biden og Kamala Harris fiendtlig innstilt overfor den israelske statsministeren og håper inderlig at han skal tape valget den 23. mars.
Før den datoen er det derfor ingen seriøse observatører som venter seg noen telefon fra Det Hvite Hus til statsminister-boligen i Balfour-gaten i Jerusalem. Hvis det da ikke skulle oppstå en plutselig krise som tvinger president-administrasjonen til å ringe likevel. Og i så fall handler telefon-oppringingen snarere om diplomatiske refselser av Bibi.
I denne situasjonen betyr nyheten om at Israel holder stor militærøvelse «foran neste krig med Hisbolla» – at Israel minner Joe Biden om at Israel ikke akter å opptre servilt underdanig vis-a-vis Joe Bidens pro-iranske president-ambisjoner.