Evangeliet til jødene
Profetordet til menighetene

ISRAEL VAKSINERTE EN HALV MILLION PÅ ÉN UKEIsrael vaksinerte en halv million på én uke
Vil vaksinere 150.000 per dag – og en fjerdedel av befolkningen i løpet av januar.
 

 
Det var den 20. desember israelsk helsepersonell satte det første vaksine-stikket i overarmen til statsminister Benjamin Netanjahu (73). I løpet av den følgende uken (som hos oss var preget av julehøytiden) har Israel greid å vaksinere til sammen 500.000 israelere.
Denne vaksine-statistikken gjør Israel verdens-ledende når det gjelder intensiv masse-vaksinering mot corona-pandemien.
Prosentvis opplyser det israelske Helsedepartementet at 21 prosent av dem som er over 60 år i Israel er blitt vaksinert.
 
Startet med de risiko-utsatte
Den israelske vaksinerings-strategien handler om å starte med de risiko-utsatte befolkningsgruppene, dvs de som hører til senior-generasjonen. Når det gjelder faktiske tall har Israel den første uken vaksinert 146.000 av dem som er mellom 60 og 69 år, 115.000 av dem som er mellom 70 og 79 år, 39.000 av dem som er mellom 80 og 89 år – og 5.600 av dem som er over 90 år.
I de yngre aldersgruppene er det også titusenvis som er blitt vaksinert, nemlig hvis de har arbeidet sitt innenfor helseomsorg eller av andre grunner er særlig risiko-utsatt.
I de israelske byene er det Arad, Kirjat Sjmona og Kirjat Tivon som har høyest vaksine-prosent regnet «per-capita». Men i faktiske tall er det storbyene Tel Aviv, Jerusalem og Haifa som har de høyeste vaksinetallene.
Noen helsekontorer er begynt å varsle befolkningsgrupper mellom 55 og 59 år om å forberede seg på å komme til vaksine.
 
Offisiell vaksine-målsetting
Representanter for de israelske helsemyndighetene sier at de i løpet av den første uken jobbet målbevisst for å prøve å nå opp til tallet 150.000 vaksiner per dag, som er den offisielle målsettingen i Israel. Mandag i årets siste uke greide man 115.000 vaksineringer på én dag.
Statsminister Netanjahu sier han har som mål å ha vaksinert 2,25 millioner israelere innen utgangen av januar måned. Israel har i alt 9 millioner innbyggere. Netanyahus målsetting for januar handler med andre ord om en fjerdedel av den israelske befolkningen.
I løpet av romjuls-uken regner Israel med å ha fått på lager 3,8 millioner vaksine-doser. Siden hver person trenger to doser vaksine for å bli effektivt vaksinert, vil dette være nok til 1,9 millioner israelere. Ved andregangs-vaksinering vil hver vaksinert person få et grønt kort som fritar den enkelte fra pandemi-restriksjonene.
 
Pfizer-vaksinen og Israels egen vaksine
Det er Pfizer-vaksiner israelerne nå vaksineres med. Den må oppbevares i super-dypfrysere som holder minus 70 grader Celsius. Men over hele Israel har man, til forskjell fra mange andre land, ingen problemer med betryggende lagring av dette slaget.
Israelske forsknings-institusjoner arbeider med å utvikle en egen israelsk corona-vaksine. Den er, til forskjell fra Pfizer-vaksinen, basert på den eldre vaksinasjons-teknologiens metode. Den utprøves nå i utprøvingsfase II. Og den blir neppe ferdig før til sommeren. Men noen tror vaksine-virkningen av Israels egen vaksine vil vise seg å være mer varig over lang tid. Derfor fortsetter Israel arbeidet med sin egen vaksine, i tillegg til all vaksinen Israel kjøper inn fra de internasjonale stor-produsentene.