Evangeliet til jødene
Profetordet til menighetene

ISRAEL VURDERER TOTAL CORONA-NEDSTENGNING

Israel vurderer total corona-nedstengning
Israel er langt inne i fase to av pandemien – med eksplosiv vekst i smitte- og døds-tallene.
 
 
 
Innenrikspolitisk i Israel er det alle de dårlige nyhetene om corona-epidemien som de siste dagene har dominert det daglige nyhetsbildet.
Israel kom veldig vel ifra den første fasen av Corona-epidemien i mars, april og mai. Deretter forberedte myndighetene seg av alle krefter på corona-epidemiens andre fase, som man egentlig ventet først nå i høst.
 
Fase to begynte midt på sommeren
Men i praksis kom fase to allerede midt på sommeren. Og i Israel er fase to blitt voldsomt ille. Smittetallene har stormet oppover på statistikken. Dødstallene steg også med svimlende fart. Denne uken har de daglige nye smittetallene passert 4.000 nye smittede per dag, og nærmere 1,2 millioner israelere skal nå være hardt berørt av alle corona-tiltakene.
I sommer så det særlig ut til at det var ungdommer som fikk smitte-tallene til å stige voldsomt. Men etter noen uker var det to andre befolkningsgrupper som overtok føringen, nemlig de ultra-ortodokse religiøse befolkningsgruppene og de arabisk-israelske befolkningsgruppene.
 
Utnevnte corona - «tsar»
Den nye israelske samlingsregjeringen utnevnte professor Ronni Gamzu til å lede kampen mot corona-viruset, og i mediene begynte man straks å kalle professor Gamzu «den israelske corona-tsaren». Professor Gamzu laget et system med trafikklys: grønt, gult, oransje og rødt – baserte på smittetallene for hver by. Og for hver by som havnet på rødt lys, skulle myndighetene innføre strenge restriksjoner.
Den andre uken i september har det så vist seg så at hele 40 israelske byer er havnet på rødt lys. Og tirsdag 8 september innførte regjeringen portforbud i alle de 40 byene. Fra kl. 1900 hver kveld til kl. 0500 hver morgen er det forbudt for folk å gå lenger enn 500 meter fra hjemmet sitt. Det er forbudt å samles til alle slags møter, bortsett fra små synagogegudstjenester og politiske demonstrasjoner. Og så videre.
Men atmosfæren rundt de nye tiltakene er blitt temmelig mye mer omstridte enn i epidemiens første fase. Lokalpolitikere protesterer nå mot angivelige skjevheter i corona-tsarens bruk av statistikk. Ultra-ortodokse protesterer mot påstått forskjellsbehandling.  Og israelske arabere følger seg like forskjellsbehandlet.
Tirsdag da portforbudet begynte, måtte israelsk politi stanse syv planlagte brylluper, fordi bryllupsfestene ville ha fungert som fryktelige smittesprednings-kilder.
 
Gruer for høytidssesongen
En kjempe-problem for corona-bekjempelsen i Israel tårner seg dessuten nå opp langs veien videre. For neste fredag, den 18. september, begynner høytidssesongen i Israel. Den begynner med høytidsdagen Rosj Hasjana. Det er det samme som jødisk Nyttårsdag. En drøy uke senere kommer Jom Kippur, Den store forsoningsdagen. Og i begynnelsen av oktober kommer den lange uken med Succot, den jødisk Løvhyttefest.
Til sammen snakker vi om over fire uker med høytidssesong da israelere flest tradisjonelt er travelt opptatt med å besøke hverandre, ikke minst i alle løvhyttene.
Men i år gruer både corona-tsaren og politikerne seg for at de sannsynligvis blir nødt til å stenge hele Israel fullstendig ned i hele høytidssesongen. Gjør de ikke det, vil israelernes smitte-tall trolig eksplodere enda mye voldsommere enn hittil.