Evangeliet til jødene
Profetordet til menighetene

ISRAELERE PÅ FERIE

ISRAELERE PÅ FERIE

 

 

Av Elin Elkouby  (reiseleder og skribent)

Profeten Daniel fikk opplysninger om endetiden og i det siste kapittelet står det en interessant setning: Dan 12: 4 Men du, Daniel, skal holde ordene skjult og forsegle boken inntil endetiden. Mange skal streife omkring, og kunnskapen skal øke.
De som reiste i tidligere tider var som regel folk som drev med handel eller hærførere som reiste ut for å erobre nytt land. Vanlige folk holdt seg mest hjemme eller tok seg en tur til nærmeste tettsted. Dette har forandret seg dramatisk det siste femti år. Folk flyr bokstavlig talt hit og dit og Israelere har ikke vært noe unntak.                                                                                                             

Noen har familie i utlandet, mens andre vil oppleve nye steder. Ofte er det billigere for barnefamilier å kjøpe et pakketilbud på utenlandsferie som inkluderer både flyreise og hotellopphold enn å ha hotellferie i Israel.                                                                                                                                     

Noen vil ha aktivitetsferie med turer til fots, på sykkel, på motorsykkel eller med jeep, mens andre foretrekker å være på hotell med god mat, hyggelig selskap og badebasseng og bruke tida mellom måltidene til å ligge enten  på ryggen eller på magen.

Det som har vært vanlig blant ungdom etter endt militærtjeneste er at de først jobber for å spare opp penger og deretter drar på tur i 3 måneder eller et halvt år.....eller lenger. Militærtjenesten er tøff for mange og ungdommer føler behov for å komme seg vekk fra alt som er vanskelig i hjemlandet. De fleste setter kurs mot India, Nepal, Kambodia og Tailand. Det som trekker er lave priser, annerledes natur og dessverre også østens mystikk og billige rusmidler.

Våre ungdommer drar ofte ut på reise med mange åndelige spørsmål og behov «med seg i sekken». De religiøse miljøene i Israel frister ikke og østens mystikk virker fargerik og spennende. Noen bruker tida utenlands til å oppholde seg mer eller mindre på samme sted med rusing, festing og div. kurs i yoga. Dette har blitt et problem i Israel og flere religiøse miljøer har sett dette som en utfordring. Den messianske jøden, Jacob Damkani, fylte kofferter med bøker om vitnesbyrdet sitt og brukte uker og måneder hvert år for å nå «de fortapte av Israels hus» på strendene i Goa, India og seinere i Sinai, Egypt. 

Religiøse jøder «sitter heller ikke på gjerdet». Den jødiske Habad-bevegelsen har opprettet sentra over alt hvor israelere ferdes. De hjelper dersom det er praktiske problemer og steller istand sabbatsmåltider hver eneste fredag. Alle som vil er hjertelig velkomne. Det er som regel unge ortodokse ektepar som driver disse stedene og de gjør et fantastisk arbeid.

Heldigvis har vi også ungdommer som bruker tida til å reise fra sted til sted og som klatrer opp på hver topp ......  og som fyller sjel og sinn med flotte naturopplevelser og berikende samtaler med folk som de møter underveis.

Covid-19 satt en stopper for mange utenlandsreiser. Det har vært perioder hvor man ikke har hatt mulighet til å bevege seg lenger vekk fra hjemmeadressen enn 100 meter og seinere 500 meter og uten å  sammen med andre enn folk fra egen husstand.  

Seinere ble det igjen mulighet for turer i naturen. Ettersom vi ikke har hatt noen utenlandske turister i dette landet på mer enn 1 ½ år ble det oppfordret til å ta med seg familien og reise ut på tur. Israel har 40 nasjonalparker og disse tilbød gratis guiding av smågrupper. Aldri tidligere har israelere vært så mye på tur i eget land.                                                                 
Noen reiser med egen bil og andre reiser på gruppetur med buss. Ungdommer som avsluttet militærtjenesten fikk plutselig den gode ideen at de skulle gå «Israel stien» som er en merket turløype fra Eilat i sør til Dan i nord. Det har aldri vært så mye folk langs denne turstrekningen som er på 940 km. Etter hvert som det ble for varmt å gå i  ørkenområdene så man ungdommer med ryggsekk og sovepose overalt hvor det var stier midt i landet og nordover.
Noen av dem som ikke likte regjeringens bevegelsesbegrensninger bestemte seg for å flytte ut i bilen. Unge par med små barn har slått seg ned på steder som ligger litt skjult for allmennheten. De er på ferie på ubetemt tid og tar livet som det kommer.

De som har slått seg til her har ingen planer om å flytte på seg med det første.
 
Israel fikk etter hvert såpass stor kontroll på smittebegrensning at man bestemte seg for å åpne opp for utenlandsreiser. Flytrafikken og de gode tilbudene strømmer på hver dag. Hvor lenge det vil vare vet ingen.......nye varianter og stigende smittestatistikk kan fort føre til endringer.

Det siste skoleåret har etterlatt seg store «hull» hos enkelte elever og diverse tiltak vil bli satt igang for at videre obligatorisk skolegang ikke skal lide under dette. Det er opp til hver enkelt familie å finne ut av hvor og hvordan en evt. ferie skal tilbringes. For mange er det ikke så mye å velge mellom ettersom økonomien ikke gir rom for noe annet enn å holde seg hjemme.