Evangeliet til jødene
Profetordet til menighetene

ISRAELS NYESTE FIENDE I USA: «SKVADRONEN»

Israels nyeste fiende i USA: «Skvadronen»

Mens Israel feiret Løvhyttefest og Israel-vennene i USA sov – greide seks folkevalgte i Kongressen å nappe million-bevilgningen til det israelske rakettskjoldet ut av det amerikanske statsbudsjettet.
 

 


Det gikk heldigvis bra. Flertallslederen i Representanthuset, Steny Hoyer (demokratene), grep inn og fremmet på vegne av begge de politiske partiene en egen bevilgnings lov som uansett gir Israel én milliard dollar til å produsere ny ammunisjon til det israelske rakettskjoldet Jernkuppelen. Bevilgningen ble klubbet med 420 mot 11 stemmer i Representantenes hus, og er deretter blitt oversendt Senatet til godkjenning.
Antirakett-rakettene i rakettskjoldet Jernkuppelen er dyre å produsere. Hver av dem koster over 50.000 dollar. I Gasa-krigen mot Hamas i mai i år fyrte terroristene av 4.500 angrepsraketter mot Israel. Alle som hadde kurs mot bebodde områder, måtte Israel skyte ned i luften ved hjelp av Jernkuppelens antirakett-våpen. Våpenet har heldigvis en treffsikkerhet på over 95 prosent.
 
Dette er «Skvadronen», «The Squad»:
Det er den siste tiden blitt vanlig at pressen i USA omtaler de seks folkevalgte på ytre venstre fløy i Kongressen med deres egen selvbetegnelse: «Skvadronen». Lederen deres er kongressrepresentant Alexandria Ocasio-Cortez. Hun er folkevalgt for Det demokratiske partiet og representerer New York. De andre medlemmene av Skvadronen er Ilhan Omar fra Minnesota, Rashida Tlaib fra Michigan, Ayanna Pressley fra Massachusetts, Jamal Brown fra New York og Cori Bush fra Missouri. Fire av dem ble valgt inn i 2018, og de to siste i 2020.
Ved flere tidligere anledninger har disse seks levert drabelige angrepet på Israel i amerikansk offentlighet. Og nå i september har de altså greid å manøvrere slik i kongressens budsjettbehandling at USAs lovende millionsum til finansiering av det israelske rakettskjoldet – falt helt ut av statsbudsjettet.
 
Mens Israel-vennene sov
Israels største avis, Jisrael HaJom, har (som seg hør og bør) en egen karikatur-tegner. Han heter Sj'lomo Cohen. Torsdag 23 september hadde han på trykk en karikaturtegning som i høy grad speiler relasjonen mellom USA og Israel akkurat nå.
På tegningen ser man den nåværende israelske statsministeren, Naftali Bennet, i én lenestol og den amerikanske presidenten, Joe Biden, i en annen. Mellom dem kan man se den klassiske peisen i Det Hvite Hus som alltid er med på bilder fra statsbesøk.
I lenestolen til venstre ser man den israelske statsministeren med det karakteristiske lure smilet. Han har fingrene løftet mens han snakker overtalende til USAs president. I lenestolen til høyre ser man president Joe Biden med hendene pent foldet foran et stripete slips og med et vennlig smil. Men presidenten har lagt hodet på skakke og lukket øynene. For presidenten skal angivelig ha sovnet under talen til den israelske statsministeren. (Ryggdekningen for dette punktet i karikaturtegningen skal være et video-opptak fra denne lenestol-seansen.)
Tegner Sj'lomo Cohen kalte tegningen sin «Sleepy Joe», «Søvnige Joe», som opprinnelig var Donald Trumps oppnavn på valgkamp-rivalen sin.
 
Napper bort finansieringsplanen
Men der er en annen detalj på tegningen som især avspeiler «Skvadronens» rolle i det store bildet: Inn fra høyre kant i tegningen ser man en hånd som forsiktig napper en konvolutt ut av den sovende presidentens bukselomme. Konvolutten har en påskrift: «Finansieringsplan for Jernkuppelen». Mens den søvnige presidenten sover og den israelske statsministeren snakker, blir hele den amerikanske finansieringsplanen for det israelske forsvarsvåpenet Jernkuppelen, stjålet.
For den israelske venstresiden kom Skvadronens kupp som et sjokk. De hadde nok ventet at USAs demokrater ville ha vist større kjærlighet til Israel etter at venstresiden på bestilling fra USAs demokrater felte Bibi Netanyahu som Israels statsminister.
På den andre siden er det tydelig, ut fra blant annet karikaturtegningen i Israels største avis, at den israelske høyresiden ikke er like overrasket. Sett fra høyresidens synsvinkel bekrefter denne budsjett-hendelsen det som høyresiden gang på gang har sagt: At Israel ikke lenger kan stole på demokratiske folkevalgte i USA som med ord kaller seg venner av Israel, men i handling gang på gang svikter.
 
Et rent selvforsvarsvåpen
Det israelske rakettskjoldet Jernkuppelen er ellers et rent selvforsvars-våpen. Jernkuppelen, The Iron Dome, har de siste ti årene reddet tusenvis av sivile liv i Israel fra palestinaarabiske rakettangrep. For rakettskjoldet skyter angrepsrakettene ned i luften før de når frem til de israelske bolig-områdene, hvor de ellers ville ha lagt bydel etter bydel i ruiner.
Det er dette selvforsvars-våpenet ytre venstre i USA – under ledelse av Skvadronen – nå vil nekte å finansiere. Men det betyr jo da i rent logisk konsekvens – at Israels nye fiender i USA mener mange flere sivile israelere burde dø hver gang de palestina-arabiske terroristene skyter angrepsraketter mot Israel.