Evangeliet til jødene
Profetordet til menighetene

ISRAELS UNDERJORDISKE TUNELL-BARRIERE

 

Israels underjordiske tunell-barriere
Den nye oppfinnelsen har for første gang avslørt en terror-tunell fra Gasa
 

 
Denne uken avslørte Det israelske forsvaret en nyutgravd angrepstunell fra Gasa og inn i Israel. Tunellen var gravd en femti meter eller så inn på israelsk territorium. Terrorist-organisasjonen Hamas har den militære kontrollen på Gasa-stripen og sto også bak denne nye terror-tunellen.
 
Israels barriere
Israel gjennomførte for noen få år siden en stor aksjon der man stengte ned rundt 30 angrepstuneller fra Gasa. Hamas er kjent for å bruke disse hemmelige terror-tunellene til å smugle terrorist-team inn på innsiden av de israelske grensevakt-styrkene langs Gasa-grensen. Terrorist-teamene brukes så til enten å montere sprengladninger ved israelske mål eller til å ta israelske soldater til fange – for å kunne bruke dem som forhandlingskort i store fangeutvekslinger.
For å hindre ny graving av slike terror-tuneller har Israel de siste årene konstruert en avansert underjordisk tunell-barriere av betong med mye elektronisk overvåkningsutstyr innstøpt. Israelsk presse skriver at Israel til nå har fullført omtrent 60 kilometer av den 65 kilometer lange grensestrekningen. Israel regner med å ha fullført resten i løpet av noen få måneder.
Det israelske forsvarets pressemelding om den nyoppdagede terror-tunellen opplyser at det var de nyoppfunnede elektroniske tunellovervåknings-finessene i den underjordiske tunellbarriere som avlyttet og avslørte terroristenes nye tunellgraving og slo alarm. Dette skal være første gang den nye terrortunell-barrieren har bevist at den faktisk virker etter hensikten.
 
Ville teste den nye barrieren
Fra Hamas' side antar Israels militære etterretning at terroristenes formål med den nye terror-tunellen var å teste hvor godt den israelske barrieren faktisk virker. Beviset kom altså denne uken. I en pressemelding fortalte Israel om det avslørende alarmsignalet fra betongbarrierens elektronikk.
Straks pressemeldingen var ute, fyrte Hamas i frustrasjon av en klassisk Kassam-raketter fra Gasa med kurs mot Israel. Men Israel stanset angrepsraketten ved hjelp av rakettskjoldet Jernkuppelen. Derfor forårsaket Hamas-raketten ingen skade i Israel. Israel besvarte deretter rakettangrepet i samsvar med innarbeidet tilsvarpraksis ved å ødelegge en terrorist-installasjon i nærheten av Hamas-hovedkvarteret.
 
Prøver kanskje lang tunell via Egypt?
Israelske strategieksperter peker på at Hamas det siste året har opptrådt nokså tilbakeholdende vis-a-vis Israel. Via spesialforhandlere fra Egypt og Qatar har Hamas proklamert en seks måneders «stridspause» (eller «houdna», som det heter på arabisk). Men tilbakeholdenheten er fra Hamas' side bare taktikk, blir det påpekt. For Hamas har fremdeles som overordnet strategisk mål å ramme Israel hardt, noe den nyoppdagede terror-tunellen beviser.
Det blir nå antatt at Hamas må vurdere om man kan greie å grave ut lange og mye mer indirekte terror-tuneller som tar seg under grensen fra Gasa til Egypt. Der fortsetter de et langt stykke på egyptisk side av grensen – for deretter å svinge inn under grensen mellom Egypt og Israel på steder der det ikke fins noen underjordisk barriere. Etter at Israels nye underjordiske antiterror-barriere ved Gasa nå har bevist hvor effektiv den er, kan det være Hamas' eneste vei til å kunne fortsette med tunell-terrorisme mot Israel, anfører etterretningskildene overfor israelsk presse.