Evangeliet til jødene
Profetordet til menighetene

FRA ISRAEL: VIRUS-DREPENDE ANSIKTSMASKER

Tekstil-forsker Jeffrey Gabbay hadde én million ansiktsmasker på lager, men på ett blunk var alle sammen utsolgt til Hong Kong.

    Av Odd Sverre Hove

Oppfinnelsen til Jeffrey Gabbay handler om en teknologi som får små kobber-partikler til å forbinde seg med bomullsstoff. Resultatet er et bomullsstoff som dreper alle bakterier og virus det kommer i kontakt med. Kobber er nemlig et bakteriedrepende metall, akkurat som sølv.

Oppfinneren sier til nyhetsbyrået The Media Line, som publiseres i avisen The Jerusalem Post, at oppfinnelsen kom lenge før noen hadde hørt om corona-viruset. Det er mye mer snakk om en oppfinnelse som forelå fiks ferdig da det plutselig ble ekstrem etterspørsel etter den.

Lenge før corona-viruset kom trampende inn på verdens-scenen hadde den israelske oppfinnelsen funnet en lang rekke nyttige bruksområder, både noen mer banale bruksområder og noen absolutt livsbevarende.

Blant de mer banale bruksområdene for det kobber-behandlet bomullsstoff er soldat-sokker som ikke begynner å lukte stygt etter ukesvis i felten. Eller tenk på en soldat som blir såret og som enkelt kan sterilisere såret sitt ved å vikle den kobber-behandlede T-skjorten rundt såret.

På sykehusene er det de antibiotika-resistente streptokokkene som er selve marerittet. Med sykehusklær som er kobber-behandlet vil smitte-faren fra slike farlige bakterier reduseres betydelig inne i sykehus-lokalene.

Den israelske tekstil-forskeren og oppfinneren Jeffrey Gabbay er sønn av foreldre som kom fra Bagdad i Irak i 1946. I 1973 immigrerte familien til Israel.
Forsker-kompetansen sin fikk Gabbay ved Universitetet i Pennsylvanias medisinske fakultet. Og oppfinnelsen er blitt sponset av Senter for Sykdomskontroll i USA.
De utsolgte ansiktsmaskene skal forøvrig ifølge reportasjen til The Media Line snart være å få kjøpt igjen på blant annet Amazon – om ikke så altfor lenge.