Evangeliet til jødene
Profetordet til menighetene

JERUSALEM VENTER SNØSTORM

Jerusalem venter snøstorm

 

Med bilder av barn som bygger snømann forteller avisene at det blir «snøstorm» midt i uken.
 


 
Sannsynligvis overdriver de israelske avisoverskriftene litt når de bruker ordet «storm». I praksis tror de israelske meteorologene at det blir temperaturer like under null og at det begynner å snø tirsdag kveld. Under snøfallet blåser opp litt sterkere vind utpå dagen onsdag. Og deretter blir snøen liggende en dag eller to – før den smelter bort.
De israelske værmelderne var i tirsdagsavisene slett ikke aldeles sikre på at snøen faktisk ville bli liggende i Jerusalems-gatene. Vær-modellene deres inkluderte en del usikkerhet knyttet til hvor høyt oppe over havet snøen faktisk ville legge seg. Men en værmeldings-professor skriver i bloggen sin at den vanligvis mest pålitelige vær-modellen for Judea-fjellene tilsier opptil to dager med snø i hovedstaden.
 
Klargjør snøploger
I kontrast til det kommende været har folk i Jerusalem de siste ukene hatt nydelig vårvær. Det er nokså u-typisk for begynnelsen av februar måned. Og nå normaliserer altså vær-situasjonen seg med en kontrast-fylt vinter- «storm» (for å bruke det israelske avisspråket en gang til).
Konkret sier værmeldingen at vinterværet starter som regn, og regnværet kommer åpenbart sigende nordover fra Negev i sør. Men i strøk som ligger såpass høyt til fjells som Jerusalem gjør, vil regndråpene fryse til snø. Og med tilsvarende kulde på bakken, vil snøen åpenbart bli liggende et par dager. Tror man.
De kommunale myndighetene i Jerusalem forsikrer i avisene at de har klargjort byens snøploger og at gatene vil bli pløyd for snø, slik at bilene kan komme seg frem. Helse- og Sosialtjenesten i Jerusalem kommune forbereder seg dessuten på å sende ut hjelpepatruljer som skal sikre at uteliggere og andre hjelpeløse skal bli tatt hånd om i kulden. Og folk som måtte bli isolert hjemme, kan også regne med hjelp fra disse teamene.
Myndighetene anbefaler også folk å sjekke husoppvarmingen foran snø-været, tette varmelekkasjer og lukke takluker. Dessuten bør folk sørge for å åpne tette avløpsrør, og la varmtvanns-kranene dryppe aldri så lite, slik at ikke rørene fryser. Skulle det bli strømbrudd, står el-tjenestene klare til å rykke ut, forsikrer ordføreren i jerusalem, Mosje Lion.
 
Barn håper på glad snø-dag
Forrige gang Jerusalem opplevde noe lignende, skal ha vært i februar 2015. Da falt det 20 cm dyp snø. Etter den tid har det ikke vært snø i Jerusalem.
Småbarnsforeldre i Jerusalem ber i avisene plog-sjåførene om å la det være igjen nok snø til at barna kan få fryde seg over en snø dag eller to. Vanligvis pleier det å bli skolefri på slike sjeldne dager. Men i år foregår all skolegang via «zoom»-programmet på hjemmedata-maskinene. Alle skolene er nemlig nedstengt på grunn av corona-pandemien. Og da er det tydeligvis ikke sikkert at barna slipper å måtte møte opp til elektroniske skoletimer foran datamaskinene, frykter disse småbarns-foreldrene.
Men vise-ordfører Fleur Hassan-Nahoum beroliger småbarns-foreldrene og lover at snø-dagen(e) skal bli morsomme for både foreldre og barn, selv om gatene må ryddes for snø.