Evangeliet til jødene
Profetordet til menighetene

LIKUD-AVHOPPER SAAR UTFORDRER BIBI

Bilde Gideon Saar

Likud-avhopper Saar utfordrer Bibi
Innenfor Likud utfordret Gideon Saar Bibi om parti-lederskapet for bare et år siden.
 

 
De folkevalgte i det israelske parlamentet Knesset har ennå ikke formelt bestemt at det blir nyvalg i Israel. Noen håper nok ennå i det lengste at Israel kan slippe. Men flere og flere er de siste dagene blitt overbevist om at det nå bare er et spørsmål om tid før statsbudsjett-krisen og de interne samarbeids-problemene i regjerings-koalisjonen tvinger Israel til å holde nyvalg. Og saken ventes å bli endelig avgjort seneste den 23. desember.
 
Gideon Saar hopper av fra Likud
Et nokså tydelig tegn på sannsynligheten for nyvalg kom denne uken i form av en tone-angivende parti-avhopping. Israel er beryktet for heftige parti-splittelser, parti-avskallinger og plutselige nye parti-dannelser. Mange slike nye partier dør og blir borte før de rekker å fullføre en normal fireårs-periode.
Men statsminister Netanjahus Likud-parti på den moderate høyresiden har pleid være en del mer stabilt og litt mer dominert av intern lojalitet. Derfor er det antagelig svært betydningsfullt, det som nå er skjedde. Likud-politiker Gideon Saar har plutselig meldt seg ut av Likud og varsler at han ville danne sitt eget nye parti.
 
Bibis betydeligste rival
Gideon Saar var regnet for statsminister Netanjahus betydeligste rival innenfor Likud-partiet. For et år siden utfordret han statsministeren til duell om lederskapet i Likud. Partiet gjennomførte deretter full partileder-valgkamp. Og mens vi i fjor feiret jul, kom nyheten om utfallet. Bibi fikk 73 prosent av stemmene, mens Gideon Saar fikk 27 prosent.
Etterpå har Gideon Saar gått stille i dørene internt i Likud, slik parti-kulturen i akkurat dette partiet tilsier. Partikulturen innenfor Likud er i så måte delvis forskjellig fra mange av de andre partiene i Israel der høyrøstet intern roping og skriking i større grad hører til dagens orden.
Samtidig med utmeldingsbrevet sitt til Likud søkte Gideon Saar også avskjed fra posten som folkevalgt i Knesset. Fredag trådte utmeldelsen i kraft, samtidig som en vararepresentant fra Likud-partiet rykket opp til fast plass i parlamentet.
 
Får støtte av Hauser og Hendel
I ettertid er det blitt kjent at Gideon Saar bare hadde rådført seg med noen ganske få nære venner innen Likud. Og to av dem hadde til og med advart ham om at utmeldelse ville være en stor og ugjenkallelig tabbe.
Innenfor Den blå-hvite regjeringskoalisjonen befant det seg imidlertid to forhenværende Likud-politikeren som utgjorde sin egen lille fraksjon, Derec Jisrael. De to heter Zvi hauser og Joaz Hendel. De kolliderte for en del år siden voldsomt med Bibi og forlot partiet i protest. Men de har alltid holdt fast på Likuds basale ideologi. I går varslet de at de ville gjøre felles sak med Gideon Saar og slutte seg til det nye partiet hans.
Mediene i Israel har ellers også spekulert i om ex-general Gabi Eisenkot kunne komme til å melde seg som partipolitiker og støtte Gideon Saar. Men det er ikke blitt bekreftet.
 
Partinavnet «Nytt Håp»
Det nye partiet til Gideon Saar skal ifølge de første meldingene gis navnet Nytt Håp (Tiqva Khadasja). Det navnet har vakt mye munterhet i sosiale medier fordi det minner mange ungdommer om Starwars-filmene. Noen journalister tror Gideon Saar av den grunn kan komme til å se seg om etter et annet partinavn.
I kraft av alliansen med Derec Jisrael får det nye partiet nå tilgang til en del offentlig valgkamp-finansiering.
 
Sjokk-bølger i andre partier
Nyheten om det nye høyre-partiet har trolig skapt sjokk-bølger innenfor høyrepartiet Jamina, som nylig er blitt anklaget for å ha glidd til å bli pragmatisk og populistisk venstre-orientert.
Men nyheten kan også skremme Den blå-hvite partilederen Benny Gantz til å avstå fra å provosere frem det sannsynlige nyvalget i Israel. Derfor er det fremdeles for tidlig å si noe sikkert i spørsmålet om det faktisk blir nyvalg i Israel.