Evangeliet til jødene
Profetordet til menighetene

LØVHYTTEFEST MED EKSTREMVÆR

Løvhyttefest med ekstremvær
 Denne uken er det løvhyttefest i Israel. Men ekstremvær med dødelige lyn-nedslag og lokale styrt-regnbyger har gjort årets løvhyttefest til et mareritt for en del familier.
 

   Av Odd Sverre Hove


 
 Som navnet sier handler løvhyttefesten om at israelske familier bygger seg løvhytter i hagen eller på verandaen eller på stranden eller i nærmeste park – og flytter ut i løvhyttene sine i en hel uke til ende.
 Bibelen fastsetter at løvhyttefesten skal feires til minne om at israelittene bodde i løvhytter i de 40 årene etter at de var befridd fra fangenskapet i Egypt, mens de var på hjemreise mot Det lovede landet. I det moderne Israel er løvhyttefesten vanligvis en glad og munter fest-uke med minst syv fruktslag på hagebordene og mye fritid til grill-selskaper sammen med familie og venner.
 
Lynet slo ned
 Men ekstremværet i Israel denne uken har de to siste dagene gjort det til en lite attraktiv fornøyelse for mange familier å bo ut i løvhyttene sine. Og for en bestemt familie i Beersjeba gjorde et plutselig lokalt tordenvær på stranden ved kystbyen Asjkalon løvhyttefesten deres til et rystende mareritt. Lynet slo plutselig ned og drepte familiens 14-åring, samtidig som tre andre familie-medlemmer havnet på sykehus med alvorlige brannskader.

 Hundrevis av andre familier opplevde at stormvinder blåste tak og vegger av mange løvhytter og ramponerte alle slags løse gjenstander, så som for eksempel hagemøbler og lekeapparater for barna.
 Den hardt rammede familien varfamilien Hazut. Denne ortodoks-jødiske familien er bosatt i innlandsbyen Beersjeba i sør-fylket Negev. Men familien hadde etablert seg med fest-utstyret sitt på en badestrand som heter Tzikim. Tzikim er den sørligste av de lange middelhavs-strendene som mange turister i Israel opplever som «Israels riviera». Stranden ligger som nevnt i nærheten av byen Asjkalon, en del kilometer nord for Gasa-stripen.
 
Alt svartnet
 Hazut-familien hadde på tirsdag badet og spilt tennis på den brede sandstranden. De hadde også spist god grillmat. Så oppdaget familiefar Elazar Hazut at det i stort fart trakk opp til et voldsomt tordenvær med truende tordenskyer og blinkende lyn. Familien begynte straks å pakke ned strand-utstyret sitt i bilen. Men uværet utviklet seg med voldsom fart. Mørke lave skyer gjorde det på få minutter overraskende mørkt, til tidlig på ettermiddag å være. Sammen med mørket kom det også øredøvende brak fra alle torden-drønnene.
 Brakene var det siste familiefar Elazar Hazut hørte. Plutselig svartnet alt for ham. Det neste han husket, var nødhjelps-arbeideren fra ambulansen som vekket ham til live igjen. Som ortodoks jøde så familiefaren seg straks rundt etter hodeplagget sitt, «kipa-en». Den hadde han hatt på hodet like i forveien. Men nå lå den ved siden av ham i sanden, helt svartbrent av lynet som hadde slått ned.
 Øyenvitner fra andre familier på stranden fortalte at lyn-nedslaget var et voldsomt lys-glimt som ble etterfulgt av et forferdelig brak. – Det føltes som en sjokk-granat,forteller et øyenvitne med militær fortid til en av de israelske avisene.
  Vi grep sakene våre og sprang mot bilene, forteller øyenvitnet. – Mens vi sprang, så vi noen fra en annen familie som vinket febrilsk og ropte på ambulanse. Fire mennesker lå nede på bakken Øyenvitnet fikk en kamerat til å ringe etter ambulansen, mens han selv sprang bort til de bevisstløse på bakken og begynte å yte dem førstehjelp. To av dem hadde til å begynne med ingen puls, deriblant den 14 år gamle gutten. Kort etter ble alle de fire skadde kjørt til øyeblikkelig hjelp på Bartzilai-sykehuset i Asjkalon.
 
Kjempet febrilsk
Der ble det raskt klart at det sto aller verst til med familiens 14-åring, Asjer Hazut. Legene kjempet for å berge livet hans hele natt til i går. Men etter mer enn et døgn med febrilske anstrengelser på sykehuset måtte legene i går ettermiddag gi opp og erkjenne at lyn-nedslaget hadde kostet 14-åringen livet.
 I to andre sykesenger på samme sykehus lå 14-åringens svoger og svigerinne, et ungt ektepar i 20-års-alderen og i en tredje seng lå14-åringens 17 år gamle bror. En talsmann for sykehuset opplyste i går ettermiddag at alle de andre familiemedlemmene var i moderat tilstand med godt håp om å komme rimelig vel fra hendelsen.
 Israel må helt tilbake til 2007 for å finne et annet eksempel på at lynnedslag har kostet menneskeliv. Da var det en fisker som ble rammet av lynet ombord i fiskebåten sin.
 
Glohet ørkenvind
Det ustabile israelske ekstremværet kom utenom alle vanlige sesong-værtyper i Israel. Vanligvis har Israel utmerket sensommer-vær på denne tiden av året. Men ekstreme stormvær begynte tirsdag å jage gjennom hele Israel, like fra Golanhøydene i nord til Negev i sør.
  Ekstremværet førte til sporadiske strømbrudd her og der rundt i landet. En vei-bro brøt sammen i uværet. Strendene måtte plutselig stenges ned. Og mange løvhyttefest-konserter og andre fest-arrangementer måtte ganske enkelt avlyses på grunn av uværene.
  Trass i vær-kaoset skriver likevel israelske presse at mange israelere uanfektet greide å feire løvhyttefest utendørs i hager og naturparker mange steder rundt i landet.
 Det ustabile været startet tirsdag morgen med en ekstremt glohet vindsom nådde Israel fra Saudi-Arabia i sørøst. Den glohete ørkenvinden ga byen Haifa en temperatur på 37 grader Celsius.       Tel- Aviv hadde 31 grader, Beersjeba 34 og enkelte steder i Jordan-dalen nærmere 40 grader.
  De israelske værvarslerne forklarer at denne varmluften kolliderte med mye kaldere luft høyere oppe. Og luft-kollisjonene utløste ganske usedvanlige atmosfæriske fenomener med plutselige lokale styrtregn, brå og mørke skydannelser og heftig lyn- og torden-aktivitet, noen steder endog hagl. Alt sammen var preget av forbløffende lokale forskjeller fra sted til sted.
 I Judea-ørkenen kan slike styrt-regn-hendelser i neste omgang utløse plutselig flom i de tørrlagte elveleiene som i regnvær-sesongen om vinteren renner nedover fjellsidene mot Jordan-dalen.
  Værvarslerne i Israel advarte derfor i går innstendig alle turister mot å gå fotturer i de tørrlagte elveleiene.
  I dag er det ventet at den glohete ørkenvinden fra Saudi-Arabia vil forsvinne fra Israel til fordel for bedre vær resten av løvhyttefest-uken. Og løvhyttefesten avsluttes på mandag på tradisjonelt vis med «Simkhat Thora», «Lovens Gledes-fest». Da danser svartkledde ortodokse rabbinere i gatene med bokrullen som inneholder Moseloven. Neste dag er løvhyttefesten over. Høstsemesterets vanlige hverdager overtar.