Evangeliet til jødene
Profetordet til menighetene

MINI-KONFLIKT PÅ ALLENBY-BROEN

Bilde: Grenseovergang Israel - Jordan

Mini-konflikt på Allenby-broen
Jordans kronprins Hussein ville ha med mange flere væpnede livvakter enn avtalt.
 


 
Det var onsdag 10. mars den unge jordanske kronprinsen skulle avlegge besøk på Tempelhøyden i Jerusalem. Kongehuset i Jordan har overoppsyn med den arabiske tilsynsmyndigheten for de to muslimske helligdommene. Kronprinsen skulle se på noen pågående reparasjonsarbeider samt vurdere plasseringen av en mulig vaksine-stasjon for corona-vaksine. Men så skar besøket seg på selve Allenby-broen, som er grense-stasjon mellom Jordan og Israel.
 
Flere livvakter enn avtalt
Israel og Jordan hadde forhånds-avtalt at kronprinsen skulle kunne ha med seg et antall væpnede jordanske sikkerhetsvakter. Men så troppet den unge kronprinsen opp med dobbelt så mange. De israelske grense-myndighetene nektet å godta dette avtale-bruddet. I vrede snudde kronprinsen midt på broen og vendte nesen hjem igjen til Amman. Og det var første akt i den lille diplomatiske krisen.
Andre akt kom tidlig neste morgen, torsdag 11. mars. Det var da blitt kjent i israelsk presse at statsminister Netanjahu skulle fly på lyn-visitt til Emiratenes hovedstad Abu Dabi. Besøket var forsøkt iverksatt flere ganger før, men corona-pandemiens forskjellige utslag førte til stadige utsettelser. Jordan svarte torsdag morgen på hendelsen ved Allenby-broen med å nekte det israelske statsminister-flyet å fly over jordansk luftrom på veien til Emiratene.
Resultatet var at statsminister Bibi Netanjahu avlyste den planlagte lyn-visitten til Abu Dhabi. Men det hører med til historien at statsministeren hadde en grunn til:
 
Sara Netanjahu fikk blindtarm-betennelse
Onsdag kveld ble fru Sara Netanjahu plutselig innlagt på sykehus i Jerusalem med blindtarm-bestemmelse. Statsministeren satt ved sykesengen hennes hele natten. Og torsdag morgen begynte det å avtegne seg et bilde av at den planlagte lynvisitten til Emiratene måtte bli utsatt enda en gang, både som følge av den jordanske luftrom-stengningen og som følge av statsminister-fruens blindtarm-betennelse.
Det er ingen som regner den diplomatiske krisen mellom Jordan og Israel som spesielt stor. Partene kommer trolig til å manøvrere litt, snakke litt og jenke seg litt. Og så er krisen over. Alle vet at Jordan ikke har råd til å holde seg med noen stor og ruvende konflikt med nabolandet Israel over lang tid. Og Israel selv har også interesse av å ha best mulige relasjoner med Jordan og den hasjemittiske kongefamilien.
 
Jordans avhengighet av Israel
Den impulsive ung jordanske kronprinsen heter Hussein etter sin bestefar, den berømte kong Hussein av Jordan. Kronprinsen er da naturligvis sønn av kong Abdulla, den nåværende kongen i Jordan. Israel har en gjeldende fredsavtale med Jordan fra 1994, men relasjonene til Israel er fra Jordans side preget av forsiktighet og distanse.
Jordan styrer unna flest mulig store og heftige konfliktspørsmål. Jordan ligger inneklemt mellom farlige fiender og motstandere på alle kanter. Jordans grense mot Syria og Libanon i nord er for tiden nervepirrende utsatt på grunn av Hizbollah i Libanon og borgerkrigen i Syria. Grensen mot Irak i øst er like nervepirrende kinkig for Jordan, på grunn av alle fraksjonene som for tiden kjemper om maktovertaket i Irak. I sør grenser Jordan mot Saudi-Arabia og i vest mot Israel. Og dét er for tiden faktisk de to mest fredelige grense-strekningene rundt Jordan akkurat nå.
I all hemmelighet har Jordan dessuten en militærallianse med Israel og USA. Den bidrar til å sikre Jordan mot de truende omgivelsene. Jordan får ferskvann fra vannforsynings-avtaler med Israel. Jordan får olje og naturgass fra energiforsynings-avtaler med Israel. Jordan har ganske enkelt ikke råd til å utsette seg for noen stor konflikt med Israel. Det ville fort knuse det utsatte landet til den hasjemittiske kongefamilien i Amman.