Evangeliet til jødene
Profetordet til menighetene

NÅ ANERKJENNER OGSÅ BAHRAIN ISRAEL

 

Nå anerkjenner også Bahrain Israel
«Arabisk land nummer to som anerkjenner Israel i løpet av 30 dager», twitrer Donald Trump.
 
 
 
Den amerikanske presidentens twitter-melding ble sendt ut akkurat da sabbaten startet i Israel sent på ettermiddag fredag 11. september, sitat: «Nok et historisk gjennombrudd i dag! Våre to kjære venner Israel og kongedømmet Bahrain er blitt enige om å inngå en fredsavtale.» Presidenten understreker at fredsavtalen innebærer fulle diplomatiske relasjoner mellom Israel og Bahrain. Presidentens forrige twitter-melding om fredsavtalen mellom Israel og Emiratene ble sendt ut den 13. august.
 
Nytt nederlag for Mahmoud Abbas
I en omforent pressemelding fra Det Hvite Hus heter det at Bahrains kong Hamas bin Salman al Khalifa tidligere i dag snakket med Israels statsminister Benjamin Netanjahu. Og de to ble enige om å etablere fulle diplomatiske relasjoner mellom de to landene.
Partene vil arbeide for å få til «en rettferdig, omfattende og varig løsning på den israelsk-palestinske konflikten, med sikte på å gi det palestinske folket mulighet for å nå det fulle potensialet sitt».
Trass i denne formuleringen peker mediene på at Bahrains anerkjennelse av Israel i praksis kommer som nok et hardt slag for Selvstyremyndighetens president Mahmoud Abbas i Ramallah. I tillegg til at han har fordømt den forrige fredsavtalen mellom Israel og Emiratene, har han den siste uken opplevd å lide nederlag i Den Arabiske Liga, som ikke aksepterte kravet hans om å fordømme fredsavtalen mellom Israel og Emiratene.
 
Bibi: Ikke 26 år lenger, men 29 dager
Statsminister Netanjahu friga nesten samtidig som Trump en forhåndsutformet pressemelding i Israel. Der ordlegger Bibi seg slik: «Israelere! Jeg gleder meg veldig over å kunne informere dere om at vi i kveld er nådd frem til nok en fredsavtale, denne gangen med det arabiske landet Bahrain. Den forrige historiske avtalen med Emiratene kom 26 år etter fredsavtalen med Jordan i 1994. Men denne gangen tok det oss ikke 26 år å følge en historisk fredsavtale opp med nok en historisk fredsavtale, men det tok oss bare 29 dager.»
Bibi sier at Israel nå opplever en historisk freds æra, der fred gies i bytte mot fred, og ikke lenger land i bytte mot fred. Bibi understreker også hvor sterkt avtalene med de to gulflandene vil influere gunstig på Israels allerede betydelige økonomiske styrke.
 
Tony Blair deltok bak kulissene
Nettavisen The Times of Israel avslørte fredag formiddag at den tidligere britiske statsministeren Tony Blair har samarbeidet tett med Bibi Netanjahu om den nye fredsprosessen, mens den amerikanske presidentens jødiske svigersønn Jared Kuschner har vært den tredje samarbeidspartneren i alle anstrengelsen bak kulissene for å få på plass de nye fredsavtalene.
Forrige fredag fikk president Trump landene Serbia og Kosovo til å innta i et knippe nye økonomiske samarbeidsavtaler en offisiell annonsering om at begge land vil legge ambassadene sine til Israels hovedstad Jerusalem.
På egen hånd har landene Tsjad og Malawi de siste ukene annonsert etablering av ambassader i Jerusalem. Nå lurer mange på om det blir lenge til Saudi-Arabia følger opp og oppretter diplomatiske relasjoner med Israel. Derimot blir det antatt at Gulf-landet Qatar har for tette relasjoner med Iran og Tyrkia til å ville delta i den nye fredsprosessen.