Evangeliet til jødene
Profetordet til menighetene

Nathan Sharansky utpekt som «Årets navn»

Den tidligere sovjetiske opposisjonelle og israelsk partileder, nå leder for Jewish Agency, Nathan Sharansky,  har mottatt Israel Prisen og utpekt som «årets navn», skriver Israel Hayom. Den får han for sin innsats for å fremme aliyah, innvandring av jøder til Israel, og hans innsats for å assimilere de nyankomne jødene.

Nathan Sharansky

Israel Hayom / Ole Bernhard Sørbøe 26.3.18

Den israelske utdannelsesministeren Naftal Bennett ringte Sharansky på søndag for å kunngjøre nyheten. Sharansky, 70 år, fortalte Israel Hayom at han var beæret over å få vite at han hadde blitt valgt for å motta prisen, som er den høyeste ære den israelske staten gir.
Sharansky ble født i 1948 og studerte matematikk i Moskva. Han ble en fremtredende leder i kampen for sovjetiske jøder på 1970-tallet og ble arrestert av sovjetiske myndigheter i 1977. Han ble senere dømt for forræderi med bakgrunn i anklager om å være spion for USA. Sharansky ble dømt til 13 års hardt arbeid og var 16 måneder i fengsel før han ble overført til en sovjetisk arbeidsleir hvor han tilbrakte ni år.
Etter en massiv pressekampanje mot Sovjetunionen og press fra den amerikanske presidenten Ronald Reagan, ble Sharansky frigitt som en del av en 1986-sovjetisk fengselsutveksling og innvandret til Israel samme år.
I 1996 gikk Sharansky inn i politikken med sitt parti, Yisrael Be’aliyah, som fokuserte på problemene knyttet til innvandrere fra Sovjetunionen. Partiet fusjonerte seg til Netanjahu´s parti Likud i 2003. 
Under kunngjøringen av prisen sa Bennett at Sharansky “utgjorde oppfyllelsen av den zionistiske drømmen – fra mørket i et sovjetisk fengsel til symbolet på frihet som leder av Jewish Agency.”
“Dette er veldig spennende. Jeg blir vanligvis ikke følelsesmessig over seremonier og priser, men det er noe veldig spesielt med å motta Israel-prisen på året som markerer Israels 70 års uavhengighetsdag», sier Sharansky.