Evangeliet til jødene
Profetordet til menighetene

NETANYAHU HAR MØTER MED FLERE EUROPEISKE LEDERE.

På toppmøtet i Craiova statsforum i Bulgaria var Israels statsminister Benjamin Netanyahu æresgjest. Her holdt han samtidig møter onsdag med den rumenske statsministeren Viorica Dăncilă og den bulgarske statsminister Boyko Borisov.

 Bildet: Israels statsminister møtte bl.a lederne i Bulgaria og Romania sist onsdag​​ for å styrke båndene mellom deres nasjoner.

United with Israel / Ole Bernhard Sørbøe 5-11-18

"Jeg er her på toppmøtet sammen med fire land - Bulgaria, Hellas, Serbia og Romania. Dette er første gang dere har invitert en leder utenfor disse fire landene for å delta sammen med dere," sa den israelske statsminister. "Dette er en stor ære for Israel. Det gjenspeiler Israels stigende status i verden."


I denne sammenheng diskuterte Netanyahu og Borisov samarbeid knyttet til sikkerhet, økonomi og teknologi, ifølge statsministerens kontor.


Netanyahu fortalte den rumenske statsministeren at Israel forsvarer Europa ved å hindre dusinvis av angrep på deres landområder. Vi holder beredskapen oppe ved droneovervåkning, hvor Israel i tillegg nylig har blant annet  avverget iranske terrorangrep mot Frankrike og i Danmark.


Netanyahu gratulerte også Romania med sitt nye presidentskap i EU og ba om støtte til å endre EU´s posisjon overfor Israel.


Netanyahu og Dăncilă diskuterte økt handel og økonimiske investering. I tillegg håpet Netanyahu at de sammen bl.a kunne fremme energi-, sikkerhets- og forsvarspolitisk samarbeid til beste for landene.


«Dere er nære og gode naboer," sa Netanyahu til lederne som var samlet med ham. "Vel, dere vet  at vi har også et annet nabolag, selv om vårt forhold til våre arabiske naboer har endret seg dramatisk til det bedre."


Netanyahu møtte også som den første utenlandske statsleder som den serbiske presidenten Aleksandar Vučić og den greske statsministeren Alexis Tsiprashadde, som også var innbudt til dette møtet. Netanyahu sa at «det var en stor ære for Israel» å få være med på på Craiova Forum i Euxinograd-palasset på Svartehavskysten i nærheten av Varna.


Netanyahu kommenterte den store æren over å kunne være sammen me dem ved å si: "Hver av dere ledere i Craiova-medlemslandene lovet meg at dere ville forbedre Israels stemme på saker som angår Israel både i EU og i FN. På den annen side vil Israel legge sin gassrørledning fra Leviathan til Europa og Balkan til samtlige av dere. Herfra kan dere få veldig mye billig israelsk gass. I tillegg håper jeg at dere ønsker veldig mye israelsk teknologi. Men aller mest av setter Israel meget stor pris på vennskapet vi nå har møtt fra dere. Det er et svært godt tegn. "